Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 07 /09:15

V.Čmilytė-Nielsen ragina neskubėti įvesti „imuniteto paso“: dar neatsakyta į daug klausimų

Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako teigiamai žiūrinti į „imuniteto paso“ idėją, tačiau ragina neskubėti jį įvesti ir prieš tai atsakyti į esminius klausimus – pagal kokius kriterijus turėtų būti suteikiamas toks „pasas“. Ji abejoja, kad „neigiamų testų“ kriterijus galėtų būti taikomas šiam „pasui“ gauti.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie tai Seimo pirmininkė nuomonę išsakė socialiniame tinkle.

„Ar skubėjimas įvesti imuniteto pasą netaps meškos paslauga skiepijimui?

Aš iš principo – už imuniteto pasą, kuris atvertų duris bendrauti plačiau. Tačiau aš taip pat – už labai atsakingai įvertintus tokio „paso“ gavimo kriterijus.

Suprantu Izraelį, kur „žaliasis pasas“ atsirado, kai buvo paskiepyta apie pusę žmonių abiem vakcinomis ir dar daugiau – pirmuoju skiepu. Aišku, saugu. Tai suveikė ir kaip paskatinimas skiepytis skeptikams“, – rašo ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Pasak V.Čmilytė-Nielsen, suprantama, kad į kriterijus galima įtraukti ir tuos, kurie persirgo, nes jie bent 3 mėn. turi imunitetą ir tai nėra sunku įrodyti.

„Bet kiek laiko tada galiotų imuniteto pasas tokiems žmonėms? Man, pavyzdžiui, antikūnų labai sumažėjo per 4 mėnesius po ligos. Tai po 5–6 mėn. kažin, ar aš būčiau saugi“, – svarsto ji.

Taip pat ji teigia abejojanti, ar „neigiamų testų“ kriterijus galėtų būti taikomas tokiam pasui gauti.

„Kaip tai pavojinga, mes matome ir M.A.M.A istorijoje. 4 infekuoti, nors, organizatorių teigimu, buvo visi testuojami ir į renginį įleidžiami tik su neigiamais testais“, – pažymi ji.

Kuriam laikui būtų išduodamas pasas?

Pasak Seimo pirmininkės, klausimų yra ir daugiau.

Pavyzdžiui, kokiam laikui būtų išduodamas toks pasas? Dienai?

„Suprantu testavimą einant į darbą – atėjai, gavai neigiamą testą, reiškia nesergi. Bet tai nereiškia, kad nesirgsi po savaitės. Taigi, darbuotojai turi būti testuojami nuolat. Taip, kaip yra testuojami Seimo nariai prieš posėdžius.

Todėl aš manau, kad jeigu mums tikrai rūpi saugumas, mes turime neskubėti su tokiais sprendimais. Yra ir daugiau klausimų dėl tokių kriterijų“, – feisbuke rašo V.Čmilytė-Nielsen.

Ji taip pat kelia klausimus, kodėl persirgę turi būti pranašesni už tuos, kurie apsaugojo save nuo ligos?

Jeigu mums tikrai rūpi saugumas, mes turime neskubėti su tokiais sprendimais.

Taip pat, ar neturėtume skatinti skiepijimosi?

„O kam žmonėms skiepytis, jeigu jie gali imuniteto pasą turėti vien su neigiamu testu?“ – klausia ji.

Laisvės partija skubina

Kita valdančiosios koalicijos partnerė – Laisvės partijos frakcija – antradienį po nuotolinio susitikimo su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu pareiškė siūlanti nedelsiant rengtis imuniteto pasui ir jį įvesti.

„Laisvės frakcija siūlo nedelsiant įvesti imuniteto pasą ir su juo susijusius karantino ribojimų atlaisvinamus, sietinus ne tik su vakcinacija, bet ir su įgytu imunitetu persirgus ar neigiamu testo rezultatu“, – feisbuke rašė frakcijos narys, Seimo žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

Valdančiųjų konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras G.Landsbergis trečiadienį Žinių radijui sakė, kad imuniteto paso klausimas jau senokai Vyriausybės darbotvarkėje, diskusijose dalyvauja ir Laisvės partijos ministrai.

„Procesas vyksta labai sparčiai. Manau, Lietuva gali būti pirmūnė ir būtent tose techninėse priemonėse, kurios leistų žmonėms atverti tam tikras veiklas ateityje, priimant žmones, kurie turi imunitetą“, – sakė G.Landsbergis.

Imuniteto paso įvedimą Lietuvoje palaiko ir Prezidentūra. Šalies vadovo patarėjo Simono Krėpštos teigimu, imuniteto pasas padėtų suvaldyti pandeminę situaciją bei leistų svarstyti apie karantino atlaisvinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius