-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 08 /13:31

V.Andriukaičio prezidentiniai pažadai: nuo vaikų skurdo panaikinimo iki nemokamo interneto kaimui

Prezidento posto siekiantis eurokomisaras, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) vicepirmininkas Vytenis Povilas Andriukaitis pristatė savo rinkimų programą. Politikas rinkėjams pažėrė nemažai gražių pažadų, tiesa, didelė dalis žadamų dalykų – iš esmės ne šalies vadovo jurisdikcija.
Vytenis Andriukaitis
Vytenis Andriukaitis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Rinkimų programą, pavadintą „Lietuva gali“, ir savo komandą V.Andriukaitis pristatė pirmadienį.

Programos pristatymas – ne visai tradicinis. Jis prasidėjo tokiomis dainomis, kaip Eurikos Masytės „Laisvė“ ir Mios, Ramūno Rudoko, Mariaus Jampolskio bei Stano atliekama daina „Yra Lietuva“.

Norėtų dar vieno referendumo

Pristatydamas programą V.P.Andriukaitis sulaukė klausimo apie tai, kaip vertina kadenciją baigiančios prezidentės Dalios Grybauskaitės dešimties metų veiklą. Jis sakė, kad per dešimt metų socialiniai rodikliai šalyje suprastėjo.

Nors bendrasis vidaus produktas (BVP) augo, žmonių įtrauktis į viešųjų gėrybių perskirstymą tik mažėjo. Esą tokia situacija – ir prezidentės atsakomybė.

V.P.Andriukaičiui kliūva ir šalies vadovės „aštri“, perteklinė retorika užsienio politikoje, kaip ir gąsdinimai dėl „galvų kapojimo“. Kartu socialdemokratas pabrėžė, kad D.Grybauskaitės veikloje buvo ir gerų dalykų.

Vyriausybės darbą V.P.Andriukaitis vertina kaip nepakankamą. Jis akcentavo, kad Europos Komisija teikia rekomendacijas dėl ministrų kabineto prisiimtų įsipareigojimų.

„Norėčiau pasakyti, kad rekomendacijas vis kartojame ir kartojame, ir kartojame dvejus su puse metų. Be abejo, nepatogu kartais, po ko Komisijos prezidentas siunčia net pristatyti tas rekomendacijas Europos reikalų komitete“, – kalbėjo jis.

Be to, pasak V.P.Andriukaičio, Vyriausybės inicijuotos mokestinės pataisos visiškai nesprendžia nelygybės problemų, neužtikrina pensijų sistemos tvarumo ir panašiai.

Taip pat V.P.Andriukaitis siūlo pasvarstyti, ar nereikėtų surengti dar vieną referendumą – dėl Seimo rinkimų datos keitimo. Anot jo, dabar tam – gera proga.

Socialdemokratas aiškino, kad Seimą renkant rudenį, metų pabaigoje darbą pradėjusi nauja Vyriausybė praranda metus laiko, nes negali pati formuoti valstybės biudžeto.

Jeigu taptų prezidentu, V.P.Andriukaitis tikino, kad keltų klausimą dėl to, ar nereikėtų rinkimų rengti pavasarį, kovo mėnesį.

Tokių planų turėjo ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Ji buvo siūlymą įrašiusi savo rinkimų programoje prieš 2016 m. Seimo rinkimus. Taip pat teikė siūlymą Seimui, tačiau palaikymo idėja nesulaukė.

Štabo gretose – generolas

Renginio pradžioje už V.P.Andriukaičio nugaros sustojo jo rinkiminė komanda.

Prie V.Andriukaičio rinkimų štabo prisijungė žiemą į LSDP įstojęs buvęs Lietuvos karo akademijos viršininkas brigados generolo laipsnį turintis Algis Vaičeliūnas. Teigiama, kad jis vadovaus rinkimų štabui.

Alfredo Pliadžio nuotr./Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje įvyko akademijos viršininko pasikeitimo ceremonija
Alfredo Pliadžio nuotr./Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje įvyko akademijos viršininko pasikeitimo ceremonija

Prie V.P.Andriukaičio rinkimų kampanijos taip pat prisijungė žinomas kardiologas, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos generalinio direktoriaus patarėjas Pranas Šerpytis, į Šalčininkų rajono savivaldybės tarybą su LSDP išrinkta buvusi žurnalistė Jolanta Butkevičienė.

PBK nuotr./Jolanta Butkevičienė
PBK nuotr./Jolanta Butkevičienė

Už V.P.Andriukaičio nugaros stovėjo ir LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas, europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė.

Renginio metu pirmosiose gretose sėdėjo ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė, Seimo LSDP frakcijos nariai: Julius Sabatauskas, Rasa Budbergytė, Juozas Olekas, kiti partijos bičiuliai.

Į renginį atėjo ir buvęs Valstybės saugumo departamento vadovas Mečys Laurinkus, buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos buvęs direktorius Kęstutis Jucevičius, žiemą įstojęs į LSDP.

Nori grąžinti gerovės viltį

Pristatydamas rinkimų programą V.P.Andriukaitis aiškino, kad visi turime sutarti, jog demokratinėje valstybėje turime grąžinti galią žmonėms.

Dėl to jo esą kukli, bet visa apimanti programa vadinasi „Lietuva gali“. Anot jo, tai pasiūlymas visiems mums, kaip žodis, kuris gali įkvėpti, atsakas, kurie netiki, kad Lietuva gali ir panašiai.

V.P.Andriukaitis kalbėjo, kad atėjo metas veikti atsakomybės ir tiesos vardu.

Jis akcentavo, kad gerovės vaizdas toks, kad apie dešimtadalis gyventojų gyvena geromis sąlygomis. Apie 100 tūkstančių žmonių įsitikinę, kad Kovo 11-osios pažadai jiems išsipildė. Tuo metu penktadalis žmonių gyvena skurde.

„Gerovė turi būti visiems, ne tik daliai visuomenės. Vadinasi, turime sutarti, kad turime grąžinti gerovės viltį ir gerovės konstitucines nuostatas dabar ir čia“, – aiškino jis.

18 puslapių rinkimų programos gairėse kandidatas akcentuoja įvairius dalykus: nuo būtinybės sukurti socialinę valstybę, panaikinti bet kokį asmenų, tarp jų ir LGBT bei kitų pažeidžiamų grupių, diskriminavimą, teisingai apmokestinti gyventojų pajamas iki deklaruojamų siekių pereiti prie atsinaujinančių energijos šaltinių, noro pagyvinti santykius su Lenkija, išplėsti politiką Rusijos atžvilgiu bei reiškia paramą Europos Sąjungos (ES) gynybinių pajėgumų konsolidavimui.

Kelrodžiai pagal V.P.Andriukaitį

Pristatytame dokumente V.P.Andriukaitis aiškina, kad žmonių sveikatos, gyvenimo kokybės, jų socialinio saugumo rodikliai yra tikrieji šalies kelrodžiai.

„Jei man bus patikėtas mandatas būti Lietuvos žmonių prezidentu, pasižadu reikalauti iš Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Seimo ir savivaldybių koreguoti savo programas ir planus, kad programa „Lietuva gali“ būtų per penkerius metus paversta tikrove ir jai nustatytos šios kelio gairės“, – aiškinama jo rinkimų programoje.

Iš viso V.P.Andriukaičio rinkimų programoje nurodyta 10 gairių. Per dvejus metus jis žada nemokamą kokybišką gydymą ir vaistus žmonėms nuo 75 metų.

„Vaikų, nėščiųjų ir pensininkų nemokamos profilaktinės ir prevencinės programos, siuntimų pas specialistus sistemos panaikinimas dispanserizuotiesiems – per 4 metus. Nemokamas mokslas gerai besimokantiems studentams kolegijose ir universitetuose, kai gerai besimokančiųjų balai nuo 7 iki 10, – per 3 metus”, – V.P.Andriukaičio programoje nurodomos gairės.

Taip pat jis žada, kad per penkerius metus būtų įgyvendinta mokesčių reforma, per trejus metus – panaikintas vaikų skurdas.

Nemokamas internetas kaimui ir provincijai – per 5 metus.

Dar vienas V.P.Andriukaičio pažadas rinkėjams – skurdo ir socialinės atskirties sumažinimo bent trečdaliu darbai, taikant geriausias ES praktikas.

„Viešojo sektoriaus reforma ir investicija į socialinius tikslus plėtra – per 3–5 metus. Spartesnis pensijų didinimas ir išsami pensijų reforma – per 5 metus.

Nemokamas internetas kaimui ir provincijai – per 5 metus. Visų Konstitucijoje numatytų Tautos gerovės reikalavimų įgyvendinimas – per 5 metus“, – rašoma V.P.Andriukaičio rinkimų programos gairėse.

Prezidentūra – ne ledo karalienės rūmai

V.P.Andriukaičio teigimu, turime suvokti, kad Lietuvos tauta – pilietinė ir daugiatautė bei vienodai turime branginti visus, kurie prikėlė mūsų kultūrą iki pasaulinių aukštumų. Todėl atvirumas pasauliui, stiprinant identitetą, jo įsitikinimu, yra vienintelis teisingas kelias.

„Mums reikia taikos. Mums reikia gerų santykių su kaimynais. Mums reikia atskirti pelus nuo grūdų“, – kalbėjo jis.

Pasak V.P.Andriukaičio, esame lygiaverčiai ES ir NATO nariai. Mums niekas negali diktuoti iš kitų sostinių. Mums reikia taiką kuriančio saugumo, turime matyti įsipareigojimus taikai, plėtrai, socialiniam teisingumui.

Mums reikia taikos. Mums reikia gerų santykių su kaimynais.

V.P.Andriukaitis aiškino norintis, kad jo programa būtų nacionalinių diskusijų programa. Prezidentas, jo nuomone, turi būti mobilizuojantis ir telkiantis. Esą prezidentūroje turi virti diskusijos. „Ji neturi būti ledo karalienės rūmais“, – sakė jis.

V.P.Andriukaitis kritikavo prezidentę Dalią Grybauskaitę, esą užkirtusią kelius premjerams dalyvauti ES vyriausybinėse struktūrose. Į ES Vadovų Tarybą, jo manymu, turėtų vykti būtent Vyriausybės vadovas, nes ten sprendžiami jo atsakomybės srityje esantys dalykai.

Politinis dialogas su Rusija

Užsienio politikos srityje V.P.Andriukaičio nuomone, reikia stiprinti transatlantinę partnerystę, įgalinti veiksmingą kaimynystę su Baltijos ir Šiaurės šalimis.

V.P.Andriukaitis akcentuoja būtinybę pagyvinti santykius su Lenkija. Esą per pastarąjį laikotarpį įsivyravęs šaltukas santykiuose su viena svarbiausių mūsų šalies strateginių partnerių kelia nerimą.

Savo rinkimų programoje LSDP kandidatas į prezidentus kalba ir apie santykius su Rusija. Jo nuomone, bet koks visavertis dialogas su šia kaimyne gali prasidėti tik tada, jei ji pradės rodyti pagarbą tarptautinei teisei ir demokratijos vertybėms.

„Savo požiūrį į Rusiją privalome grįsti bendra ES politika, numatančia „pasirinktinį įsipareigojimą“: stabdant šios šalies agresyvius veiksmus, kartu matyti Rusiją kaip partnerę kovojant su tarptautiniu terorizmu, branduolinio ginklo neplatinimu, klimato kaita. Būtina plėsti bendradarbiavimą su pilietine visuomene.

Klaidinga save izoliuoti arba vartoti agresyvią perteklinę retoriką. Palaikydami demokratijos ir žmogaus teisių šalininkus Rusijoje, taip pat turime būti pasirengę atviram ir tiesiam politiniam dialogui su šios šalies valdžia. Turi išlikti pragmatiškas ekonominis bendradarbiavimas ir nusiteikimas palaikyti santykius tarp žmonių“, – aiškinama V.P.Andriukaičio programoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius