Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 20

V.Pranckietis: nuomonę apie politinių partijų finansavimą turi reikšti VRK, o ne L.Matjošaitytė

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, kad nuomonę dėl politinių partijų finansavimo įstatymo pakeitimų turi reikšti ne Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė, o visa komisija. V.Pranckietis įstatymo projektą, kuriuo parlamentinių partijų skilimo atvejais siūloma padalyti biudžeto dotaciją, vertina palankiai.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Mato Miežonio / 15min nuotr.

„Manau, kad čia yra labai svarbi VRK nuomonė, šiuo klausimu. Bet tai turėtų būti VRK nuomonė“, – trečiadienį Žinių radijui kalbėjo V.Pranckietis.

Konservatoriai antradienį pranešė, kad VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė Seimo Biudžeto ir finansų komitetui VRK vardu pateikė raštą apie partijų finansavimo pakeitimus, nors jo VRK nesvarstė.

L.Matjošaitytė neigė, kad komitetui buvo pateikta VRK vardu surašyta išvada, tačiau jau pirmajame komitetui pateikto rašto sakinyje kalbama visos VRK vardu.

15min nuotr. /VRK raštas Biudžeto ir finansų komitetui
15min nuotr. /VRK raštas Biudžeto ir finansų komitetui

Keičiant Politinių partijų įstatymą siūloma pakeisti proporcijas, pagal kurias skaičiuojama partijoms skiriama dotacija. Parlamentinių partijų skilimo atvejais biudžeto dotaciją raginama padalyti.

Kaip anksčiau skelbė BNS, pagal projektą, parlamentinei partijai ar frakcijai Seime suskilus ir įregistravus naują partiją, turinčią daugiau partijos narių – Seimo narių nei buvusi partija, dotacija už išrinktus Seimo narius būtų padalinama abiem proporcingai pagal parlamentarų skaičių frakcijose. Nuo socialdemokratų partijos atsiskyrę nariai sukūrė naują – Lietuvos socialdemokratų darbo partiją, tačiau ši politinė jėga rinkimuose nedalyvavo, tad šiuo metu į dotaciją pretenduoti negali.

V.Pranckietis dėsto, kad valdančiųjų partneriai „socdarbiečiai“ Seime turi „palyginti didelę frakciją“, jos narius Seimo rinkimų metu sąrašuose reitingavo piliečiai, tad frakcijai, anot jo, dotaciją skirti būtų teisinga.

„Pirmiausia [piliečiai] mato, kokie žmonės yra sąraše. Pažymi žmones sąrašuose, tai reiškia rinko tuos žmones. Ir jeigu jie dabar sukūrė kitą partiją, tai aš manyčiau, kad tai būtų teisinga (skirti biudžeto dotaciją – 15min). Ir mes jau diskutavom kartą apie tai, kad ir komitetai turėtų teisę į tą patį partijų finansavimą, tik sąlygos jiems kurtis tada turėtų būti tokios pačios“, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas, Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas, Ramūnas Karbauskis

„Partijos yra svarbus demokratijos kūrinys ir jos turi būti, ir mes turim skatinti. Jeigu atsirado nauja partija ir ji turi tokią didelę frakciją, palyginti didelę frakciją, Seime, tai neabejoju, kad partijos veiklai yra reikalingas finansavimas. Jeigu nesuteiksim jo viešo, tai tada tikėkimės, kad kažkas finansuos ne viešai, ko mes visiškai nesiekiame. Todėl galėtų būti kompromisinis variantas skiriant finansavimą“, – pridūrė V.Pranckietis.

Skilusios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas anksčiau yra sakęs, kad partijų finansavimo įstatymo pakeitimais siekiama atimti dalį dotacijos iš jo partijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius