Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 01

V.Tomaševskis: LLRA-KŠS remia Lietuvos euroatlantinę kryptį, spręs, ką daryti su Z.Jedinskiu

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) vienareikšmiškai pasisako už Lietuvos euroatlantinę kryptį, teigia partijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis. Partija, pasak jo, atsiriboja nuo kolegos, parlamentaro Česlavo Olševskio patarėjo Zbignevo Jedinskio žodžių apie tai, kad Lenkijai reikėtų palikti NATO ir sukurti aljansą su Rusija. Jei bus toks poreikis, partija, anot politiko, svarstys, ar Z.Jedinskį reikėtų šalinti iš LLRA-KŠS gretų.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rusijai pradėjus puolimą Ukrainoje, Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) nusprendė sustabdyti 6 rusiškų kanalų transliaciją Lietuvoje dėl skleidžiamos karo propagandos ir karo kurstymo.

LLRA-KŠS lyderis V.Tomaševskis pasmerkė Rusijos agresiją Ukrainoje, tačiau LRTK sprendimą įvertino neigiamai. Pasak jo, Lietuvos pozicija dėl rusiškų kanalų transliavimo kelia grėsmę rusų tautybės žmonėms.

E.Gentvilas: svarbu, kokia tai partija iš tiesų

LLRA-KŠS sąrašą per 2020 metų Seimo rinkimus vedęs Z.Jedinskis karo įkarštyje pareiškė, jog Lenkija turėtų kuo skubiau palikti NATO ir Europos Sąjungą bei sukurti aljansą su Rusija.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas

Iš šių pasisakymų, pasak Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūno Eugenijaus Gentvilo, neina suprasti, kokia yra LLRA-KŠS pozicija dėl santykių su Rusija ir ES.

Ir tai, anot politiko, gali būti kliūtis pasirašant susitarimus dėl užsienio politikos ir gynybos.

„Man tikrai tampa ne tiek svarbu, ką pasakė Z.Jedinskis, bet kokia ši partija yra iš tiesų. Ir jeigu V.Tomaševskis ir rytoj neras laiko išsakyti savo poziciją, man ta pozicija taps aiški – aš siūlysiu sutarti parlamentinėms partijoms, kad Lenkų rinkimų akcija negali pasirašinėti nacionalinių susitarimų užsienio politikos ir nacionalinio saugumo ir gynybos srityse“, – ketvirtadienį interviu LRT laidai „Dienos tema“ komentavo E.Gentvilas.

V.Tomaševskis: ne liberalams spręsti

LLRA-KŠS vedlys V.Tomaševskis penktadienį kalbėdamas su 15min pažymėjo, kad Liberalų sąjūdis – už korupciją teisiama partija ir jos ar jos lyderių pareiškimai LLRA-KŠS, pasak politiko, nėra autoritetingi.

„Čia ne korumpuotai partijai (Liberalų sąjūdis „MG Baltic“ byloje kaltinamas kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu tarnyba – 15min), kuri šiandien kompromituoja mūsų valstybę, spręsti, kas ir kur, ir ką pasirašys“, – teigė V.Tomaševskis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdemaras Tomaševskis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdemaras Tomaševskis

„Šita partija būtent šiandien, kada vyksta karas Ukrainoje, kompromituoja mūsų valstybę. Kompromituoja labai stipriai, bando uždaryti lenkiškas mokyklas Trakų rajone – ten, kur jie turi valdžią, turi daugumą. Ir daro tą buldozeriniu principu, nepaisant visuomenės nuomonės“, – toliau dėstė politikas atliepdamas į tai, kad ketvirtadienį prie Vyriausybės vyko Trakų rajono bendruomenės atstovų piketas dėl savivaldybės planuojamos švietimo įstaigų pertvarkos.

Liberalų sąjūdis, V.Tomaševskio vertinimu, „kovoja su tautinėmis mažumomis, sėja įtampą mūsų valstybėje“, o taip pat – kiša pagalius į ratus prezidentui.

Pigus korumpuotos partijos politikavimas, ir kitų atstovų iš valdančiosios daugumos, gali privesti prie to, kad apskritai bus sunku ką nors pasirašyti.

„Aš manau, kad šis pigus korumpuotos partijos politikavimas, ir kitų atstovų iš valdančiosios daugumos, gali privesti prie to, kad apskritai bus sunku ką nors pasirašyti. Jie torpeduoja prezidento Gitano Nausėdos iniciatyvą ir visur parlamente kalba atvirai, kad paruoš savo dokumentą, kai mes turime vienytis“, – dėstė politikas.

Sako, kad aktyviai dalyvauja rengiant susitarimus

Jis patikino, kad LLRA-KŠS pasisako už Lietuvos užsienio politikos euroatlantinę kryptį, taip pat pasisako už gynybos finansavimo didinimą.

„Mes vienareikšmiškai remiame euroatlantinę kryptį, mes pasirašėme susitarimą dėl mūsų užsienio ir gynybos politikos prieš keletą metų ir įsipareigojome didinti finansavimą gynybai nuo BVP.

Šiandien mes aktyviai dalyvaujame naujo susitarimo paruošime ir teikiame savo siūlymus, kad būtų skiriamos lėšos karinei pramonei, kad būtų darbo vietos, kad ne tik pravalgyti šiuos pinigus.

Galų gale – įsigaliotų mūsų Europos Sąjungos standartai mūsų tautinių mažumų srityje, kad būtų veikianti Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencija, Europos regioninių arba mažumų kalbų chartija“, – vardijo V.Tomaševskis.

Kalbėdamas apie parlamentaro Č.Olševskio patarėjo Seime Z.Jedinskio pasisakymą, jis teigė, kad partija atsiriboja nuo Z.Jedinskio nuomonės:

„Atsiribojam nuo šito pasisakymo vienareikšmiškai. Čia – privati nuomonė. Kitaip tai negali būti vertinama.“

Z.Jedinskio likimas partijoje neaiškus

Paklaustas, ar Z.Jedinskis ir toliau turėtų eiti padėjėjo pareigas Seime, V.Tomaševskis atsakė, kad šiuo klausimu viską pasakė Č.Olševskis.

Pastarasis teigė, kad „Seimo nario patarėjo pareigybė ir jo funkcijos neapima tarptautinės politikos tematikos, todėl jo komentarą diskusijoje feisbuke neįmanoma vertinti kitaip, nei asmeninę nuomonę“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Zbignevas Jedinskis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Zbignevas Jedinskis

Dėl to, ar Z.Jedinskis galėtų būti šalinamas iš partijos, LLRA-KŠS, pasak V.Tomaševskio spręs, jei kas nors iškels tokį klausimą.

Jeigu bus pasiūlymai šitą klausimą svarstyti, tai, aišku, bus svarstoma. Bet čia sukurta dirbtina problema iš nieko.

„Jeigu bus pasiūlymai šitą klausimą svarstyti, tai, aišku, bus svarstoma. Bet čia sukurta dirbtina problema iš nieko.

Mes koncentruojamės į kitą darbotvarkę. Svarbiausia šitame laikotarpyje neeskaluoti tautinių mažumų konfliktų, ką daro Liberalų sąjūdis. Tai tam tikra provokacija“, – vertino V.Tomaševskis.

Dviejų nacionalinių susitarimų dėl užsienio politikos ir dėl gynybos rengimas įsibėgėjo. Politikai sako, kad jie abu galėtų būti patvirtinti po poros savaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius