Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 10

V.Tomkus pažėrė klausimų valdžiai: ne vienas jų paremtas Rusijos žiniasklaidos melais

Laikraščio „Respublika“ vyriausiasis redaktorius Vitas Tomkus šiomis dienomis paskelbtame komentare pažėrė klausimų valdžiai apie skiepus nuo COVID-19, tariamai geresnę ir pigesnę Rusijoje sukurtą vakciną, karantino ribojimus, o dabartinę situaciją palygino su fašistine diktatūra. Ne viena jo įžvalgų paremta netikslia ar net klaidinga informacija ir melagienomis, kurias net patys Rusijos žurnalistai yra paneigę.
Vitas Tomkus
Vitas Tomkus / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Komentaru savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo ir buvęs Seimo narys, vienas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderių Zbignevas Jedinskis.

Skambiai pavadintame V.Tomkaus komentare „Pideralai + liberastai = fašistinė diktatūra“ konkrečiai nekalbama nei apie pirmuosius, nei apie antruosius.

„Kai politika tampa svarbesnė už žmonių gyvybes, man tai jau yra panašu į fašistinę diktatūrą“, – tik tiek paaiškino savaitraščio redaktorius, turėdamas omenyje taikomus karantino ribojimus.

Vakcinų nežada iki vėlyvo pavasario

Jau komentaro pradžioje V.Tomkus paskelbė: „Rusijoje pagamintus skiepus jau pripažino visa Europa. Jie daug efektyvesni ir pigesni už vakarietiškas ampules, kurias mums siūlo valdžia, jų pakankamai net neturėdama.

sputnikvaccine.com/„Sputnik V“ reklamuojama kaip pirma įregistruota vakcina nuo COVID-19
sputnikvaccine.com/„Sputnik V“ reklamuojama kaip pirma įregistruota vakcina nuo COVID-19

„Sputnik-V" mūsų politikai vadina „prorusiška propaganda". Užtat primygtinai rekomenduoja brangesnę ir su šalutiniais poveikiais vakciną. Vadinasi, ir toliau ramia sąžine stebės, kaip miršta Lietuvos žmonės.“

Neseniai prestižiniame medicinos žurnale „The Lancet“ pagaliau buvo atskleisti vakcinos „Sputnik V“ klinikinių turimų duomenys.

Taip pat nurodyta, kad jos efektyvumas siekia 91,6 proc. Ji nėra pati efektyviausia.

„Pfizer“/„BioNTech“ vakcinos efektyvumas siekia 95 proc., „Modernos“ – 94,1 proc.

Nuotr. iš rdif.ru/Taip reklamuojama „Sputnik V“
Nuotr. iš rdif.ru/Taip reklamuojama „Sputnik V“

Tačiau Europos vaistų agentūra šios vakcinos kol kas nėra patvirtinusi, kuris finansavo tyrimus, prašymo įregistruoti vakciną.

Kol kas tik Vengrijos – vienintelės iš visų Europos Sąjungos šalių – sveikatos apsaugos institucijos pritarė, kad „Sputnik V“ galima naudoti.

40 tūkst. dozių jau pristatyta, iš viso per tris mėnesius žadama pristatyti 2 mln. dozių.

Kiek kainuoja kitos vakcinos, oficialiai neskelbiama. Internete galima rasti įvairių kainų, be to, teigiama, kad kaina gali priklausyti nuo šalies bendrojo vidaus produktų (BVP), susitarimo su gamintojais ir pan.

Belgijos valstybės sekretorė Eva De Bleeker prieš porą mėnesių socialiniame tinkle buvo paviešinusi įvairių vakcinų kainas, tačiau jos buvo nepatvirtintos.

Jei ši informacija tiksli, kai kurios vakcinos turėtų būti pigesnės už rusiškąją. Šios dozė esą kainuoja mažiau nei 10 dolerių, tad vieną žmogų paskiepyti dviem dozėmis kainuotų iki 16,50 euro.

Nuotr. iš „Twitter“/Belgijos valstybės sekretorės Evos De Bleeker paskelbtos vakcinu kainos
Nuotr. iš „Twitter“/Belgijos valstybės sekretorės Evos De Bleeker paskelbtos vakcinu kainos

Tačiau mokslininkai dėl „Sputnik V“, kurią Rusija reklamuoja kaip pirmą įregistruotą vakciną nuo COVID-19, yra išreiškę abejonių.

Jiems nerimą sukėlė laikas, per kurį skiepai buvo sukurti ir net pradėti naudoti, nors bandymai, patvirtinę jos efektyvumą, dar net nebuvo baigti.

Nors kai kurie iš ES valstybių lyderių pripažino, kad, trūkstant vakcinų, būtų galima naudoti ir „Sputnik V“, yra grėsmė, kad Bendriją ji pasiektų per vėlai, net jei būtų uždegta žalia šviesa. Mat jos tikrinimas prieš galutinai patvirtinant gali užtrukti.

Juoba kad ir pats RDIF paskelbė, jog didesnį vakcinų kiekį galėtų pristatyti tik gegužę ar birželį – pabaigus masinę vakcinaciją Rusijoje.

Į vakcinų kūrimą investavęs fondas - V.Putino iniciatyva

„Ką turi bendro Putino režimas ir medicina? Ar nesupainiojote Vladimiro su mūsų Viktoru, kuris pats stebuklingą vandenį gamina ir kaip vaistą nuo koronaviruso pardavinėja?“ – retoriškai klausia V.Tomkus.

Žinoma, prezidentas Vladimiras Putinas pats vakcinos nekūrė ir labiau ne jis su medicina susijęs, o vakcinos kūrimas – su valstybe.

„Sputnik V“ skirtame tinklalapyje rašoma, kad Rusijos tiesioginių investicijų fondas (RDIF), investavęs į vakcinos kūrimą, nuo pat pandemijos pradžios vaidino esminį vaidmenį šaliai kovojant su COVID-19.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Sputnik V“ vakcina
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Sputnik V“ vakcina

„Dirbdami su keliais pasaulio top instituciniais investuotojais, atrinkome ir finansavome į, mūsų manymu, daugiausiai žadančias koronaviruso testavimo sistemas, vaistus ir vakcinas, – teigiama fondui skirtame polapyje. – RDIF remia rusiškos vakcinos nuo COVID-19 kūrimą Nacionaliniame nusipelniusio akademiko N.F.Gamalėjaus vardo epidemiologijos ir mikrobiologijos centre, taip pat investuoja į masinę vakcinos gamybą RDIF kompanijomis.“

O paties RDFI tinklalapyje nurodyta, kad jis buvo įsteigtas 2011-aisiais prezidento ir vyriausybės vadovo iniciatyva.

Tuo metu Rusijos premjero pareigas ėjo V.Putinas. Šis fondas kartu su pasauliniais investuotojais atlieka tiesiogines investicijas į perspektyvias Rusijos kompanijas.

Tostų už Holokaustą nekėlė

Dar vienas V.Tomkaus klausimas: „Nuo kada visi rusai tapo blogi, išskyrus apsivogusį fašistą Navalną? Ar, Tamstos, nebijote Izraelio ir JAV rabinų rūstybės, gindami tipą, kuris neigia Holokaustą?“

Tai – dar pora naratyvų iš Rusijos žiniasklaidos.

Socialiniuose tinkluose Vokietijoje išties klajojo fotomontažas, kuriame koncentracijos stovyklų kalinių fone matyti Rusijos opozicinierius su vyno taure rankoje.

„Aleksejus Navalnas, geriausias (Vokietijos kanclerės) Angelos Merkel draugas: „Keliu už Holokaustą!“ – užrašyta nuotraukos viršuje.

Viename rusų tinklalapyje rašoma, esą ši frazė – „ne fake’as (melagiena)“.

Dar 2013 metais Izraelio žiniasklaidoje - „Jerusalem Post“ - pasirodė straipsnis, kuriame buvo rašoma, esą 2008 metais vykusiame Rusijos žurnalo „The New Times“ vakarėlyje A.Navalnas, tuomet siekęs Maskvos mero posto, rusiškai surimavo: „Первый тост за Холокост!“ („Pirmas tostas – už Holokaustą!“).

Nuotr. iš eadaily.com/Tariamas Aleksejaus Navalno tostas už Holokaustą
Nuotr. iš eadaily.com/Tariamas Aleksejaus Navalno tostas už Holokaustą

Tačiau patys rusų žurnalistai greitai išsiaiškino, kad ši žinia buvo melagiena.

Pasirodė, kad informaciją apie tostus keliantį A.Navalną išplatino viena Izraelio viešųjų ryšių agentūra pagal iš Maskvos gautą užsakymą.

Žurnalistė Vera Kričevskaja išsiaiškino, kad „Jerusalem Post“ straipsnis tebuvo pranešimas spaudai, kurį minėta agentūra išsiuntinėjo Izraelio žiniasklaidai.

Viešųjų ryšių agentūros vadovas teigė, esą į jį kreipėsi „labai rimtas žmogus iš Maskvos, kuriam kėlė nerimą, kad demokratiniuose rinkimuose į valdžią gali dalyvauti charizmatiškas manipuliatorius, fašistas ir ksenofobas“. Publikacijos pasirodymas prieš Maskvos mero rinkimus esą tebuvo sutapimas.

V.Kričevskaja taip pat išsiaiškino, iš kur atsirado gandas apie tostą.

„The New Times“ autorius Ilja Peresedovas savo tinklaraštyje parašė, kad jam tame vakarėlyje pavyko susitaikyti su fondo „Holokaustas“ prezidente Alla Gerber. Į šį įrašą A.Navalnas atsakė šmaikščiai: „Pirmas tostas už „Holokaustą“.“

Fondo vadovė patvirtino, kad vakarėlyje A.Navalnas apie Holokaustą nieko nekalbėjo ir jokių tostų už jį nekėlė.

Opozicionieriaus rinkimų kampanijos atstovai žydai taip pat paneigė, kad jis kėlė tostą už Holokaustą.

Remiasi sąmokslo teorijomis

COVID-19 pavadinimą savo komentare V.Tomkus pamini tik kartą ir tą patį parašydamas kabutėse. Tokiu būdu ligą jis prilygina išsigalvojimui.

„Jei netikite, ką sako ir rašo Švabas, Sorošas, Rotšildas, Rokfeleris ir Geitsas, gal galite jų viešus pareiškimus oficialiai paneigti, kad jų „sąmokslo teorijos" nebesklistų po Lietuvą ir nebeerzintų bei nebegąsdintų žmonių?“ – klausia autorius

Nuotr. iš „Facebook“/Komentaru pasidalijo ir eksparlamentaras Zbignevas Jedinskis
Nuotr. iš „Facebook“/Komentaru pasidalijo ir eksparlamentaras Zbignevas Jedinskis

Čia jis į vieną vietą sudėjo keletą sąmokslo teorijų. Esą pandemija buvo suplanuota, o ja suinteresuoti tariamai pasaulį siekiantys užvaldyti filantropai George’as Sorosas, žydų Rotschildų šeima, turtuoliai Rockefelleriai, kompanijos „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas, Davoso forumo įkūrėjas ir vadovas Klausas Schwabas.

Komentaro pabaigoje V.Tomkus netiesiogiai paragina žmones imtis veiksmų:

„Brangūs Skaitytojai, esate jau uždaryti ir sukiršinti tarpusavyje, prigąsdinti ir nežinioje, be darbo, be algos, be senelių, tėvų, vaikų ir anūkų, bevaliai, bedaliai ir politikų apskalyti belaisviai – ką dar Tamstoms valdžia turi padaryti, kad pajustumėte galų gale galą?"

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius