Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 21

V.Tutkaus žodžiai apie J.Ohmaną ištraukti iš konteksto ir buvo paaiškinti jau anksčiau

Savaitgalį socialiniuose tinkluose išplito buvusio kariuomenės vado generolo leitenanto Valdo Tutkaus įrašas, kuriame jis prisiminė Ukrainos karo pradžioje Jono Ohmano ištartus žodžius apie tai, kad ne visa parama pasiekia frontą. Tokie žodžiai išties nuskambėjo ir sukėlė nemenką skandalą, tačiau frazė buvo ištraukta iš konteksto.
Jonas Ohmanas
Jonas Ohmanas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Mane galutinai suglumino tai, kad interviu Amerikos TV (galite pažiūrėti laidoje nuo 4:18 min.) tas veikėjas aiškiai įvardino vakarų pasauliui, kad iš surinktos labdaros GAL 30% pasiekia paskirtį, o likę 70% kažkur išgaruoja. Matyt, taip jis norėjo JAV ir kitų šalių piliečius suagituoti tai labdarai?“, – paskelbtame įraše piktinosi buvęs kariuomenės vadas (kalba netaisyta).

V.Tutkaus, kuris šiemet kaip Lietuvos regionų partijos kandidatas bandė tapti Vilniaus meru, minimas interviu – praėjusių metų rugpjūčio pabaigoje amerikiečių CBS televizijos interneto svetainėje pasirodęs dokumentinis filmas, kuriame pasakojama apie ginklų ir humanitarinės pagalbos tiekimą Ukrainai.

Asmeninio archyvo nuotr./Parama ukrainiečiams
Asmeninio archyvo nuotr./Parama ukrainiečiams

Jame rodoma, kaip praėjus vos porai mėnesių nuo karo pradžios „Blue / Yellow“ atstovai gabena humanitarinę pagalbą ukrainiečiams, bendrauja su filmavimo grupe ir vietos gyventojais.

Tarp jų buvo ir organizacijos įkūrėjas J.Ohmanas.

Televizijos siužetas buvo pradėtas J.Ohmano žodžiais: „Visi šie daiktai pervežami per sieną. O tuomet kažkas nutinka. Tik apie 30 proc. pasiekia tikslą.“

Tai sukėlė interpretacijų, neva Ukrainai tiekiami ginklai tiesiog išvagiami, o šio skandalo atgarsiai nusirito net iki JAV Kongreso.

Šiems žodžiams sukėlus audrą, CBS televizija pranešė pašalinusi dokumentinį filmą iš eterio, o publikuotą straipsnį papildė informacija apie tai, kad dabar „J.Ohmanas teigia, jog logistika gerokai pagerėjo nuo filmavimo su CBS balandžio pabaigoje.“

Kontekstas buvo paaiškintas

Savo žodžius apie ukrainiečius neva pasiekiančią ne visą pagalbą J.Ohmanas 15min pakomentavo dar praėjusiais metais.

Plačiau apie tai galite skaityti čia: Jono Ohmano žodžiai sukėlė tarptautinį skandalą dėl paramos Ukrainai: kaip tai įvyko

Pasak J.Ohmano, sakydamas frazę apie tai, kad tik 30 proc. pagalbos pasiekia galutinį tikslą, jis kalbėjo apie padėtį karo pradžioje ir problemas, kylančias dėl logistikos, o ne vagysčių.

„Tuo metu bendravau su daugeliu žmonių iš fronto, tad mano įspūdis buvo, kad pagalbos efektyvumas tuo metu nebuvo toks, koks galėtų būti.

Pavyzdžiui, buvo problemų su logistika, paskirstymu. Reikėjo atidirbti tiekimo sistemas, perprasti, kaip geriausia tą daryti“, – paaiškino „Blue / Yellow“ vadovas.

Asmeninio archyvo nuotr./Parama ukrainiečiams
Asmeninio archyvo nuotr./Parama ukrainiečiams

„Nu kur tu vogsi kare ginklus, kai jie taip reikalingi? Čia nesąmonė būtų taip kalbėti. Kaip aš suprantu, yra žmonių, kurie labai nori apjuodinti pagalbą Ukrainai. Taip, buvo atvejų, kai pagalba patekdavo ne pagal prioritetus, bet tai nereiškia, kad ji nebuvo reikalinga“, – anuomet kalbėjo J.Ohmanas.

VIDEO: Jono Ohmano interviu CBS kanalui

Pagalbos Ukrainai organizatorius pasakojo, kad kilus tarptautiniam skandalui, kuomet netinkama jo žodžių interpretacija sukėlė bangą abejonių, jis susisiekė su filmo kūrėjais ir perdavė jiems savo poziciją.

Nepaisant to, televizijos atstovai nusprendė pašalinti filmą iš visų viešų paskyrų, tad pastaruoju metu peržiūrai prieinamas tik anonsinis filmukas (angl. trailer).

Inicijavo auditą

„Blue / Yellow“ komunikacijos vadovas Karolis Žukauskas, komentuodamas kitus V.Tutkaus įraše pateiktus skaičius teigė, kad informacija neatitinka tiesos.

„Praėjusiais metais „Blue / Yellow“ darbuotojų atlyginimai sudarė 0,56 proc. visų fondo išlaidų. Tai keliais ar net dešimtimis kartų mažiau nei įprastai išleidžia paramos fondai, todėl džiaugiamės, kad fondas veikia tokiu efektyvumu.

VšĮ „Mėlyna ir geltona“ veiklą vykdo nuo 2014 m. spalio mėn. Visų ankstesnių savo veiklos metų ataskaitas organizacija yra pateikusi.

Pagrindinę 2022 m. paramos gavimo ir panaudojimo ataskaitą Valstybinei mokesčių inspekcijai organizacija pateikė gegužės mėnesį, kaip to ir reikalauja atitinkami teisės aktai“, – teigė K.Žukauskas.

„Kadangi praėjusiais metais dėl invazijos organizacijos veikla per vieną naktį išaugo šimtais kartų, nusprendėme atlikti veiklos auditą.

Šiuo metu jis baigiamas atlikti, ir netrukus viešai pateiksime 2022 metų finansinių ataskaitų rinkinį kartu su veiklos ataskaita“, – pridūrė „Blue / Yellow“ atstovas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Karolis Žukauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Karolis Žukauskas

15min verdiktas: Trūksta konteksto. V.Tutkus cituoja iš konteksto ištrauktus J.Ohmano žodžius, dėl kurių galėjo susidaryti įspūdis, neva ne visa parama pasiekia frontą.

Pabrėžtina, kad CBS televizija pripažino klaidą ir dėl to filmas, kuriame ir nuskambėjo V.Tutkaus cituojami žodžiai, buvo pašalintas iš eterio.

Įraše platinami teiginiai, kad VšĮ „Mėlyna ir geltona“ nepateikė ataskaitų VMI, neatitinka tiesos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius