Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 29

V.Uspaskicho siūlomas „gydantis“ vanduo pinigus kraus ir jo vaikams?

Nuo koronaviruso esą gelbstinčio vandens, kurį siūlo Europos Parlamento (EP) narys Viktoras Uspaskichas, sūkurys įtraukė ne tik būrį jo vadovaujamos Darbo partijos (DP) narių, iš kurių ne vienas dirba įvairių rajonų tarybose, bet ir, panašu, jo suaugusius vaikus. Šia istorija susidomėjusi Kėdainių politikė, EP dirbanti Karolina Štelmokaitė išsiaiškino, kad šio vandens gamintojų akcininkė yra bendrovė, kurios akcijos priklauso V.Uspaskicho vaikams.
Viktoro Uspaskicho siūlomas vanduo
Viktoro Uspaskicho siūlomas vanduo / Nuotr. iš „Facebook“

Apie tariamai stebuklingą vandenį europarlamentaras prabilo Kalėdų savaitgalį per tiesioginę transliaciją socialiniame tinkle „Facebook“. Jis sugalvojo pardavinėti vandenį, kuris esą ne tik apsaugo nuo COVID-19, bet ir gydo jau susirgus. Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska suskubo įspėti dėl politiko skleidžiamos abejotinos informacijos, ypač tuomet, kai Lietuva yra viena labiausiai koronaviruso paveiktų šalių.

Penkiskart brangiau nei parduotuvėje

Naujas verslo planas įtarimų sukėlė ir Kėdainių rajono tarybos narei, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovei K.Štelmokaitei. Žurnalistės diplomą turinti, bet šiuo metu EP dirbanti moteris panūdo išsiaiškinti, kas stovi už šio siūlymo vartoti „struktūruotą mineralinį vandenį“.

Kadangi keletas jos pažįstamų tokio vandens jau gavo, tad K.Štelmokaitė paprašė atsiųsti buteliuko nuotraukų. Jose užfiksuotas mineralinis vanduo „Upas“ išgaunamas Rokiškyje esančiame gręžinyje, o jį gamina taip pat Rokiškyje registruota UAB „Lamikara”. Kaip tik šios bendrovės elektroninį paštą V.Uspaskichas nurodė kaip „realizacijos skyriaus“.

„Surandu, kad joje (bendrovėje „Lamikara“ – red. past.) dirbantis buvęs Rokiškio r. meras Antanas Vagonis savo feisbuko puslapyje nuo šio rudens gausiai reklamuoja mineralinį vandenį „Upas“ (vienur be ilgosios, kitur su ilgąja Ū), kuris nuo šio rudens pradėtas gaminti Rokiškyje iš jau seniai egzistuojančio mineralinio vandens gręžinio.

Iš įvairių postų, taip pat straipsnių vietinėje spaudoje galima sužinoti, kad idėja imtis mineralinio vandens verslo Rokiškyje gyvavo jau kelis dešimtmečius, tam dar 1991 m. buvo įkurta UAB „Sartai“, kuriai vadovavo Pranas Blažys (girdėta pavardė), bet verslas neįsisuko tol, reikalų neperėmė jau minėta „Lamikara“. Ledai, akivaizdu, spurtavo šį rudenį ir į nedidelę Lietuvos rinką, šalia jau žinomų mineralinio vandens vardų atėjo iš Upo gręžinio išgaunamas vanduo „Upas“. Iki vakar vakaro jis buvo praktiškai nežinomas…“

15min ir stop kadro nuotr. /Viktoras Uspaskichas
15min ir stop kadro nuotr. /Viktoras Uspaskichas

Užsisakant iš DP platintojų, vanduo kainuos kelis kartus daugiau nei parduotuvėje – po 1,5 euro už pusės litro buteliuką, nors kai kuriose Rokiškio parduotuvėse jo esą galima nusipirkti už 0,36 euro. „Čia, mano manymu, priemoka už kvailumą. Norintys nusipirkti „stebuklingo vandens“ ne Vyktaro, o rokiškėnų kaina, važiuokit po karantino į Rokiškį, kur jis platinamas vietos parduotuvėse“, – ironizavo K.Štelmokaitė.

Akcininkų akcininkai – vaikai

„Kodėl Viktoras, pagarsėjęs, kaip viruso valgytojas, COVID prevencijai ir gydymui išrinko būtent vandenį „Upas“? Kuo jis taip jį pakerėjo, kad net reklamuodamas jį nebijo būti apšauktas šarlatanu?“ – retoriškai klausė ji.

Ieškodama atsakymų ji pasidomėjo „Lamikaros“ steigėjais. „Retai sutinkamas faktas, kai trijų slaviškomis pavardėmis piliečių, gyvenančių Vilniuje, pavardes pagooglinus negauni jokio rezultato. Einam toliau – žiūrim, kas šiuo metu yra UAB „Lamikara“ akcininkai. O jie, Registrų centro duomenimis, – bendrovė „Edvervita“, registruota Kėdainiuose, Didžiojoje g., valdanti 90 proc. bendrovės akcijų. Kitą 10 proc. valdo Dalia G.

Kėdainiečiai žino, kad „Edvervita“ yra glaudžiai susijusi su V.Uspaskichu, bendrovės valdybai vadovauja ilgametis Viktoro bendražygis ir dešinioji ranka Juozas Gaidamavičius, tik visai neseniai pasitraukęs iš aktyvios politikos DP narys (beje, atsistatydinusį J.Gaidamavičių Kėdainių r. savivaldybės taryboje pakeitė Indrė Fiodorova, kuri, anot Viktoro skelbimo, yra vandens „platintoja“ Kėdainiuose).

O jau kad visiems viskas visiškai būtų aišku, klausiam Registrų centro, kas yra „Edvervitos“ akcininkai – ogi Julija ir Eduardas Uspaskichai, Viktoro vaikai iš pirmosios santuokos, registruoti Baltarusijoje!!! Jie valdo po 50 proc. akcijų. Taigi, šarlatanizmas, arba itin ciniškas verslo planas, pasinaudojant žmonių baime nesusirgti COVID-19“.

Savo tyrimo aprašymą K.Štelmokaitė baigė dar vienu retoriniu klausimu: „Ar Viktorui taip finansiškai blogai, kad vidury pandemijos, kasdien nuo jos pasaulyje ir Lietuvoje mirštant žmonėms, imtųsi tokio šarlatanizmo ir savo vaikų bendrovės išgaunamą mineralinį vandenį lengvatikiams pardavinėtų kaip vaistus nuo COVID ir dar už kosminę kainą net ir mineraliniam vandeniu?“

Nuotr. iš „Facebook“/Viktoro Uspaskicho siūlomo vandens kaina – 1,5 euro už buteliuką
Nuotr. iš „Facebook“/Viktoro Uspaskicho siūlomo vandens kaina – 1,5 euro už buteliuką

Paklausti paties V.Uspaskicho, kaip jis pats ar jo vaikai susiję su siūlomu vandeniu, nepavyko, – jis skambučius nuolat atmeta.

„Lamikaros“ vadovas Nerijus Malinauskas, paklaustas apie akcininkus, tiesiai neatsakė. „Nežinau, turėtų būti paslaptis… Ieškokite Registrų centre, kas mūsų akcininkai“, - pasiūlė jis.

Registrų centro duomenys rodo, kad šių metų balandį bendrovės akcijos priklausė Daliai Grikšienei ir UAB „Edvervita“. Pastarosios akcininkas iki 2013-ųjų akcininkas buvo pats V. Uspaskichas, o šių metų gegužę jau nurodytos kitos pavardės - Yulia Uspaskich ir Eduardas Uspaskichas.

Tarp platintojų – būrys tarybų narių

Kaip portalas 15min jau rašė, Lietuvoje toliau siaučiant pandemijai ir prasidėjus skiepijimui, V. Uspaskichas pasiūlė sveikatinimosi planą – 24 buteliukus vandens už 36 eurus (esą „triskart pigiau, nei padaryti testą privačioje klinikoje“).

Transliacijos metu V. Uspaskichas nedetalizavo, kokia jo minimo vandens sudėtis, kokiu tiksliai būdu jis veikia, kuri konkrečiai sudėtyje esanti medžiaga padeda kovoti su koronavirusu. Anot jo, perkantieji gaus informaciją apie vandens sudėtį.

„Pandemija yra didelis iššūkis ne tik Lietuvai, tačiau ir visam pasauliui, – vėlyvą sekmadienio vakarą savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė E.Dobrovolska. – Lietuva tebėra raudonojoje, labiausiai paveiktoje, zonoje. Europarlamentaro post’as apie vandenį, kuris sukuria imunitetą ir gydo nuo COVID-19, o taip pat tai, kad kaip vandens platintoja nurodoma LR Seimo narė, labai neramina.“

Nuotr. iš „Facebook“/Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska įspėjo dėl tariamai gydančio vandens
Nuotr. iš „Facebook“/Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska įspėjo dėl tariamai gydančio vandens

Ministrės paminėta Seimo narė – Ieva Kačinskaitė-Urbonienė. Jos pavardė figūravo tarp asmenų, kurie po transliacijos „Facebook“ buvo nurodyti kaip vandens platintojai. Pati parlamentarė paneigė platinanti vandenį.

Iš pradžių platintojai V.Uspaskicho paskyroje buvo nurodyti su pavardėmis, kai kurie – net su adresas, bet vėliau liko tik vardai ir telefonų numeriai. Tarp platintojų buvo minimi Pagėgių savivaldybės tarybos narys Algis Grublys, Alytaus miesto tarybos narė Laura Radzevičiūtė, minėta I.Fiodorova, Joniškio rajono tarybos narys Kęstutis Mačiulis, Radviliškio rajono tarybos narys Jurgis Baublys, Raseinių rajono tarybos narys Vaidas Kuzmarskis, Širvintų rajono tarybos narys Alfredas Astikas.

Sveikatos temą pasitelkė ne pirmą kartą

K.Štelmokaitė savo įraše priminė, kad tai jau – ne pirmas kartas, kuomet V.Uspaskichas, manipuliuodamas sveikatos tema, siekia naudos. „Sveikata yra bene labiausiai rūpima žmonėms tema ir Viktorui ne kartą pavyko ją paversti savo politinio plano ir reklamos dalimi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas

Štai per pastaruosius 2019 m. rinkimus į EP V. Uspaskichas važinėjo po Lietuvą ne diskusijoms apie Europos ateitį, bet kviesdamas potencialius rinkėjus į gydymo seansus. Tąkart „gydymo seansai“ puikiai atsipirko – V.Uspaskichas vėl buvo išrinktas į EP ir tik per plauką DP negavo antro mandato.

Arba prieš 2016 m. rinkimus į Seimą nuo DP visiškai nusigręžusius rinkėjus europarlamentaras V.Uspaskichas kvietė į savo šviežios knygos apie ligas pristatymą bei gydymo seminarus. Nors seminarai buvo gan gausiai lankomi, o jo keistos idėjos apie dvasinius centrus Lietuvoje ir Kėdainiuose buvo sėkmingai aprašinėjamos respublikinėje spaudoje, visgi rinkėjai V.Uspaskicho „gydymo“ galių tąkart „nesurišo“ su DP rinkiminiu sąrašu ir nekandidatuojant pačiam lyderiui, DP patyrė fiasko.

Beje, iš šios klaidos buvo gan gerai pasimokyta ir jau 2020 rinkimų kampanijoje iliuzija, jog ir V.Uspaskichas balotiruojasi į Seimą (nors to nevyko) buvo itin paryškintai sukurta ir tapo sėkmingu rinkėjų jauku.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius