-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 31

Vaiko pinigų painiava: 18-os netrukus sulauksiančių vaikų tėvai dėl išmokų turi kreiptis dukart

Įsigaliojus naujajai vaiko pinigų skyrimo tvarkai kai kuriose savivaldybėse, tarp jų ir Vilniaus, laukti sprendimo dėl išmokų tenka itin ilgai. Be to, kai kurių vaikų, kurie netrukus sulauks pilnametystės, tėvai prašymus paramai turi teikti dukart: dabar ir tada, kai ateis 18-asis atžalos gimtadienis. Tuomet specialistai dar kartą tikrins, ar vaikas tebesimoko mokykloje ir išmoka jam priklauso.
Šeima.
Šeima. / 123RF.com nuotr.

Atsakymas nustebino

Vilnietė Jolanta dar sausį pateikė prašymą skirti vaiko pinigus gimnazijoje besimokančiam sūnui, kuris balandžio pabaigoje švęs 18-ąjį gimtadienį. Kaip paaiškėjo, tai yra priežastis, kodėl du mėnesius laukusi atsakymo, kad pinigai jos sūnui skirti, po kelių savaičių ji vėl turės kreiptis į Socialinių išmokų skyrių.

„Iš šio skyriaus Išmokų skyrimo poskyrio specialistės gavau atsakymą, kad sūnui skirti vaiko pinigai nuo šių metų pradžios iki balandžio 25-osios, kai jis švęs 18-ąjį gimtadienį. O tada vėl turėsiu teikti prašymą per Socialinės paramos šeimai informacinę sistemą (SPIS) arba skyriuje ir išmoka bus pratęsta. Ir vėl turėsiu laukti du mėnesius?“ – neslėpdama šypsenos kalbėjo Jolanta.

Antrąkart kreiptis dėl išmokos reikia, nes to reikalauja teisės aktai: pagal Vaikų išmokų skyrimo įstatymą išmoka vaikui skiriama ir mokama iki jam sukaks 18 metų. O tada mokėjimas pratęsiamas po pakartotinio prašymo, jeigu ir sulaukęs pilnametystės asmuo mokosi pagal bendrojo ugdymo programą (įskaitant ir profesinio mokymo įstaigose besimokančius pagal bendrojo ugdymo programą ir pagal bendrojo ugdymo programą kartu su profesinio mokymo programa), bet ne ilgiau nei iki 21-erių metų.

Moteris teigė nesuprantanti, kodėl prašymus dėl vaiko pinigų tvirtinančios specialistės neturi galimybių matyti, jog pilnametystės sulaukiantis asmuo tebesimoko bendrojo lavinimo mokykloje, o prašo dar kartą teikti prašymą, tada dar kas nors privalės informaciją patikrinti ir patvirtinti, kad vaiko pinigai bus skirti.

Priekaištai dėl vėlavimo

Nuo sausio 1-osios iki kovo 30 d. iš viso Vilniuje gauti 46 636 elektroniniai prašymai išmokai vaikui gauti, iš jų apdoroti – 32 420.

Naujoji tvarka įsigaliojo nuo šių metų sausio 1 dienos, kai vaikams skiriama po 30 eurų išmoka, pakeitusi pajamų mokesčio lengvatą, per mėnesį dirbantiems tėvams leidusią už vieną vaiką susigrąžinti iki 30 eurų.

Vilniaus savivaldybė čia sulaukė itin daug priekaištų, kad procesas sostinėje labai vėluoja, stringa, vyksta per lėtai ir pan. Apie tai kalbėjo ir Seimo nariai, ir premjeras Saulius Skvernelis, ir socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Sostinės vadovai baksnojo į vieną priežastį, kodėl taip yra, – tiesiog Vilniuje vaikų kur kas daugiau, o žmogiškieji ištekliai riboti. Šiuo metu situacija jau suvaldyta, sako socialinius reikalus sostinėje kuruojantis vicemeras Gintautas Paluckas. Jo teigimu, nuo sausio 1-osios iki kovo 30 d. iš viso gauti 46 636 elektroniniai prašymai išmokai vaikui gauti, iš jų apdoroti – 32 420.

„Popierinė“ tvarka

„Išlaidos išmokai vaikui per nurodytą laikotarpį – 4,042 mln. eurų. 2018 m. vasario 28 d. atlikome papildomą mokėjimą (išlaidos – 910 tūkst. eurų), kad pervestume paskirtas išmokas vaikams jų gavėjams iki švenčių. Dabar jau apdoroti visi 2018 m. sausio mėn. pateikti prašymai. 2018 m. vasario mėn. pateikti 9274 elektroniniai prašymai išmokai vaikui gauti, iš jų apdorota – 1621“, – sakė vicemeras.

Jau kurį laiką, anot G.Palucko, specialistai dirba viršvalandžius, šią savaitę irgi. Balandį bus dirbama ir šeštadieniais, todėl tikimasi per balandį išnagrinėti visus prašymus, gautus vasarį ir kovą, bei pervesti lėšas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Tėvystė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Tėvystė

Paklaustas, ar tai, jog sulaukus vaikui 18-os, tėvai vėl turės teikti naują prašymą išmokai, dar labiau apsunkins darbą, G.Paluckas atsakė teigiamai.

„Nuostatose ir tvarkose taip numatyta, mes tik kaip instrumentą pasiimame ir juo naudojamės. Kodėl reikia šitos biurokratijos? Atrodo, kad tie, kurie sugalvojo tokias tvarkas, gyvena popieriaus amžiuje. Šiuolaikinės technologijos leidžia gauti informaciją, ar vaikas mokosi kur nors, kai jam sueina 18 metų. Kam čia reikia žmogaus?“ – stebėjosi ir piktinosi G.Paluckas.

Kovo 28 d. socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis pranešė, kad iš viso visoje Lietuvoje gauta 291 tūkst. popierinių ir elektroninių prašymų dėl 382 tūkst. vaikų. Patenkinti 255 tūkst. prašymų, ir tai yra 328 tūkst. vaikų. Praeito pirmadienio duomenimis, patenkinti 87 proc. visų prašymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius