Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaiko teisės ir policija patvirtino bendrus algoritmus vaiko perkėlimui į saugią aplinką

Vaiko teisės ir policija patvirtino bendrus algoritmus, kuriais vadovausis sudėtingais vaiko perkėlimo į saugią aplinką atvejais.
Pristatyta 2023 metų Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos metinė veiklos ataskaita
Pristatyta 2023 metų Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos metinė veiklos ataskaita / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ketvirtadienį šiuos algoritmus pasirašė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė ir Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

„Pasirašėme svarbų algoritmą (...) kaip kraštutiniais atvejais vaiko teisių gynėjai ir policijos pareigūnai bendradarbiaudami užtikrina vaiko perkėlimą į saugią aplinką“, – spaudos konferencijos metu sakė I.Skuodienė.

„Tai trumpas vaiko saugios aplinkos užtikrinimas, kol išsisprendžia situacija šeimoje“, – pridūrė ji.

Anot I.Skuodienės, buvo ieškoma, kaip vaiko perkėlimo procesas būtų kuo trumpesnis, darantis jam kuo mažiau žalos.

„Padėjome savo parašus ant labai svarbių dokumentų. Tai galimybė mums žengti į priekį labiau kokybiškai atliekant savo funkcijas“, – teigė R.Požėla.

Pasak jo, naujieji algoritmai užtikrins, kad vaiko teisės ir pareigūnai tiksliai žinotų, ką turi daryti ir nebūtų „trypčiojimo“.

„Mūsų tikslas, kad vaikas patirtų kuo mažiau streso, kai reikia priimti tuos sprendimus“, – kalbėjo R.Požėla.

I.Skuodienės teigimu, vaiko teisių gynėjai ir pareigūnai turės bendrus mokymus kaip elgtis sudėtingais atvejais.

Kaip skelbia tarnyba, patvirtinti algoritmai leis užtikrinti, kad vaiko perkėlimas vyktų efektyviau, labiau koordinuotai, draugiškiau ir sukeliant kaip įmanoma mažiau streso vaikui. Šie algoritmai bus taikomi tais atvejais, kai vaiko perkėlimas į saugią aplinką yra būtinas, tačiau šeimos nariai ar kiti vietoje esantys žmonės nesutinka bendradarbiauti, su jais nepavyksta susitarti, būna nusiteikę agresyviai, apsvaigę, naudoja jėgą ar nuteikinėja vaiką.

Pernai vaiko teisių gynėjai sulaukė daugiau nei 57 tūkst. pranešimų dėl galimai pažeistų vaiko teisių, tarnyba į galimus pažeidimus reagavo kas devynias minutes, pranešimų skaičius augo ketvirtadaliu.

Praėjusiais metais daugiau nei 7,6 tūkst. atvejų reikėjo vaikus perkelti į saugią aplinką, 73 proc. atvejų vaikai per kelias dienas grįždavo atgal į šeimą, 27 proc. atvejų reikėjo tolesnės pagalbos šeimai, teismas 97 proc. suteikė leidimą vaiką paimti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius