Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 23

Vakciną nuo pandeminio gripo Lietuva pirks iš Nyderlandų

Vakcinas nuo pandeminio gripo Lietuva planuoja įsigyti iš Nyderlandų, o šalį jos pasieks dar šiais metais arba 2010-ųjų pradžioje.
Vakcina nuo kiaulių gripo
Vakcina nuo kiaulių gripo / „Scanpix“ nuotr.

Tai BNS trečiadienį patvirtino sveikatos apsaugos viceministras Artūras Skikas.  „Principe mes perkame iš Nyderlandų, iš Sveikatos ministerijos padalinio. Kadangi tai yra nekomercinis objektas, kaina yra tokia pati, kaip ir gamintojo, tai iš principo skirtumo jokio nėra, kadangi vyko derybos paraleliai su visais“, – teigė viceministras.

Pasak jo, vakcinų nuo pandeminio gripo pirkimo sutartis turėtų būti pasirašoma trečiadienį.  Pasak A.Skiko, vakcinos kaina yra „neįvardijamas objektas.“

„Ji yra daugmaž viešai skelbiama, kokia tai galėtų būti“, – kalbėjo A.Skikas.  Viceministro teigimu, už vakcinos pirkimui Vyriausybės ir Sveikatos apsaugos ministerijos skirtą milijoną litų planuojama įsigyti apie 27 tūkst. vakcinos dozių.

Kas ir kada bus skiepijami, pasak A.Skiko, turėtų paaiškėti kitų metų pradžioje.  „Šiuo metu jau esame beveik paruošę skiepijimosi tvarką, informaciją, kadangi tai yra tam tikra procedūra. (...) Tai yra sudėtingas dalykas, nes reikės registruoti pašalinius reiškinius, kurie atsiras ar neatsiras, ir taip toliau. Šitam bus pasiruošta, ir aš manau, kad mes sausio pradžioj galėsime plačiau apie tai informuoti“, – pasakojo viceministras.

A.Skikas yra sakęs, jog net ir šalyje paskalbus gripo epidemijos pabaigą, vakcinų ir antivirusinių vaistų pirkimas aktualumo nepraranda.  „Ir mūsų ekspertai, ir Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertai pažymi, kad numatant galimybę antros gripo bangos, kaip tik dabar laikas skiepytis nuo pandeminio gripo“, – sakė A.Skikas.

Viceministro teigimu, kol kas neaišku, ar prognozuojama dar viena susirgimų banga bus pandeminio gripo.  „Daugiausia šnekama apie pandeminį gripą, bet gali būti kartu ir su sezoniniu, taip, kaip buvo dabar – pandeminis prasidėjo, bet jam baigiantis (...) vos ne 30–40 procentų sezoninio pasirodė“, – teigė A.Skikas.

Anot jo, antroji gripo banga turėtų prasidėti ne vėliau kaip antroje sausio pusėje.  Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Bakasėnas trečiadienį BNS sakė, kad Lietuvoje šiuo metu yra patvirtinta 14 mirties nuo A(H1N1) gripo sukeltų komplikacijų atvejų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius