Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 28

Vakcinų matematika pagal Panevėžio ligoninę: 850 dozių sau,125 – dešimčiai kitų ligoninių

Sekmadienį prasidėjęs medikų skiepijimas COVID-19 vakcina Aukštaitijoje sukėlė nemažai aistrų – ne visiems patiko tai, kaip vakcinas gavusios Respublikinės Panevėžio ligoninės administracija jas padalino kitoms regiono gydymo įstaigoms. Tačiau šios ligoninės atstovas ramina, kad netrukus bus gauta antroji siunta ir pasiskiepyti galės visi norintys ligoninių darbuotojai.
Į Panevėžį atvežtos vakcinos
Į Panevėžį atvežtos vakcinos / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Nepasitenkinimas dėl vakcinų paskirstymo kilo dar sekmadienio popietę – socialiniuose tinkluose Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovo Arvydo Skorupsko buvo teiraujamasi, kodėl skiepysis tik šios gydymo įstaigos medikai, o kitiems esą neskirta nieko, nors ir kitose regiono gydymo įstaigose gydomi koronaviruso pacientai.

Ligoninės vadovas į šiuos klausimus feisbuke neatsakė, tačiau sekmadienį ligoninės puslapyje buvo paskelbtas pranešimas, jog dalis vakcinos keliaus ir į kitas Panevėžio bei Utenos apskrityse esančias ligonines: Anykščių rajono ligoninę, Biržų ligoninę, Ignalinos ligoninę, Kupiškio ligoninę, Pasvalio ligoninę, Rokiškio rajono ligoninę, Utenos ligoninę, Visagino ligoninę, Zarasų ligoninę ir Molėtų ligoninę.

Respublikinė Panevėžio ligoninė paskelbė sekmadienį paskiepijusi 850 darbuotojų.

Kiek vakcinų buvo skirta kitoms gydymo įstaigoms, ligoninės atstovai nepranešė, tačiau 15min sužinojo, kad iš viso dešimčiai dviejų apskričių gydymo įstaigų buvo skirtos tik 125 vakcinos dozės.

Utenos ligoninė, kurioje gydomos apie trys dešimtys koronaviruso ligonių, gavo 30 vakcinos dozių.

Pavyzdžiui, Utenos ligoninė, kurioje gydomos apie trys dešimtys koronaviruso ligonių, gavo 30 vakcinos dozių. Jos medikai buvo skiepijami pirmadienį.

Ligoninės atstovas: tuoj pasiskiepyti galės visi norintys

Respublikinės Panevėžio ligoninės atstovas spaudai Vytautas Riaubiškis 15min sakė, kad pirmoji siunta buvo labiau simbolinė, siekiant, kad pirmoji vakcinacijos diena apimtų visą Europą.

„Todėl ta siunta buvo tik tokia. Panevėžio ir Utenos apskričių ligoninėms buvo skirtos dozės tik tiems, kurie tą dieną dirbo kovidiniuose skyriuose“, – paaiškino jis.

V.Riaubiškio teigimu, vėliausiai antradienį bus gauta antroji siunta, kurios didžioji dauguma teks minėtoms dešimčiai ligoninių.

VIDEO: Panevėžyje pirmieji medikai paskiepyti nuo COVID-19: sveikas protas nugalėjo

„Pagal mūsų sustrateguotą planą iki gruodžio 31 dienos bus paskiepyti visi Panevėžio ir Utenos ligoninėse (apskričių – aut.) dirbantys medikai, kurie išreikš norą skiepytis“, – sakė jis.

Ligoninės atstovas patikslino, kad skiepas bus pasiūlytas visiems darbuotojams – nuo medikų iki valytojų.

R.Ančerevičiaus nuotr. /Respublikinė Panevėžio ligoninė
R.Ančerevičiaus nuotr. /Respublikinė Panevėžio ligoninė

Jis nenorėjo komentuoti kalbų, kad pradžioje Respublikinė Panevėžio ligoninė apskritai neketino dalintis vakcinomis su kitomis gydymo įstaigomis.

„Žinote, jūs vienaip girdėjote, kitas kitaip girdėjo. Dabar Lietuvoje plinta žinia, kad mūsų direktoriui traukuliai buvo, turbūt skaitėte apie tai. Tai tokie komentarai, kokių net nesinori komentuoti“, – kalbėjo jis.

Pirmoji siunta su Lietuvai skirtu vakcinos kiekiu – 9750 vakcinos dozių - mūsų šalį pasiekė naktį iš penktadienio į šeštadienį.

Per šeštadienį vakcina buvo išskirstyta į Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio ligonines, atsakingas už COVID-19 valdymą regionuose.

Vilniaus ir Kauno ligoninės gavo po 2925 vakcinos dozes, Klaipėdos ligoninė – 1950, o Šiaulių ir Panevėžio ligoninės – po 975 dozes.

Santaros klinikos, pasak jų vadovo Felikso Jankevičiaus, savo medikams skyrė 700 dozių, likusias atidavė kitoms regiono ligoninėms.

Antrąją siuntą dar pasaugos

Pirmadienį Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad jau gauta antroji vakcinų siunta, kurią sudaro 10725 dozės.

Tiesa, ja neskubama skiepyti kitų medikų – planuojama, kad šios siuntos skiepai bus panaudoti antrajam medicinos darbuotojų, kurie jau buvo paskiepyti, vakcinavimui, numatytam sausio viduryje.

„Šis sprendimas gali būti peržiūrėtas gavus tikslią informaciją apie trečiosios siuntos pristatymo laiką ir dydį“, – teigiama ministerijos pranešime.

Medikai skiepijami „BioNTech“ ir „Pfizer“ kompanijų bendrai sukurta vakcina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius