Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 04

Valdantieji užsimojo keisti Seimo statutą: bando „gelbėti narkotikų dekriminalizavimą“?

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, konservatorius Stasys Šedbaras Seimo statutą siekia pakeisti taip, kad pataisos dėl nedidelio kiekio narkotikų dekriminalizavimo į Seimo salę galėtų grįžti analogiško turinio ir anksčiau nei po 6 mėnesių. Opozicija tokią iniciatyvą kritikuoja.
Stasys Šedbaras
Stasys Šedbaras / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lapkričio 11-ąją Seimas balsų dauguma atmetė pataisas dėl nedidelio kiekio narkotikų dekriminalizavimo.

Pagrindiniam Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui pavesta parengti naują įstatymo projektą.

Pagal esamą tvarką, atmetus projektą, jis gali būti svarstomas vėl ne anksčiau kaip po 6 mėnesių.

Pakartotinai svarstyti taip pat negali būti teikiamas per pastaruosius 6 mėnesius Seime atmestas ne tik pateiktasis, bet ir kitas analogiško turinio projektas.

Siūlo įteisinti išimtį

S.Šedbaras registravo Seimo statuto pataisas ir siūlo leisti pakartotinai svarstyti pateiktąjį ar analogiško turinio projektą net ir nepraėjus 6 mėnesiams nuo jo atmetimo su išlyga, kad Seimas pagrindiniam komitetui paveda parengti naują projektą.

Jei tokia tvarka įsigaliotų, pataisos dėl nedidelio kiekio narkotikų dekriminalizavimo į Seimo salę galėtų grįžti kad ir šių metų gruodį.

Seime ir vėl galėtų būti svarstomas identiškas pataisų variantas, kuris prieš tai buvo atmestas.

Trečiadienį S.Šedbaro siūlymus aptarė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Stasys Šedbaras
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Stasys Šedbaras

Pasak paties S.Šedbaro, nėra reikalo laukti 6 mėnesių, kad komitete taisomas narkotikų dekriminalizavimo projektas galėtų grįžti į Seimo salę.

„Jeigu pusę metų turim laukti, čia gali bet kas parengti. Jeigu komitetui pareiga Seimo daugumos užkrauta, vadinasi, Seimas mato kažkokią problemą ir siūlo ją spręsti turbūt greičiau“, – svarstė politikas.

Man asmeniškai tikrai norėtųsi kuo greičiau šitą klausimą išspręsti ir eiti prie kitų klausimų.

„Man asmeniškai tikrai norėtųsi kuo greičiau šitą klausimą išspręsti ir eiti prie kitų klausimų. Nors greičiausiai vis tiek greičiau gali ir nebūti, bet matysime. Ir čia yra ne vienam tam atvejui, čia gi į ateitį galvojama“, – pridūrė S.Šedbaras.

A.Širinskienė: bandoma įtikti koalicijos partneriams

Opozicijos atstovė, „valstietė“ Agnė Širinskienė apgailestavo, jog siekiant įgyvendinti koalicijos partnerių – Laisvės partijos – iniciatyvą norima keisti Seimo statutą.

„Aš suprantu tą subtilią situaciją, kai reikia įtikti koalicijos partneriams ir gelbėti narkotikų dekriminalizavimą. <...> Liūdna, kada mes turime atskirus kontraversiškus įstatymus ir paskui esame priversti pagal tai, kaip norime, ką norime su jais padaryti, tvarkyti statutą“, – kalbėjo politikė.

Aš suprantu tą subtilią situaciją, kai reikia įtikti koalicijos partneriams ir gelbėti narkotikų dekriminalizavimą.

Ji prieštaravo S.Šedbaro siūlymams.

„Aš nelabai suprantu, kodėl bendrai iš teisės sistemos reikėtų daryti tokią išimtį, juo labiau, kad mes vis kalbame, jog reikia lėtinti teisėkūrą. Šiuo atveju 6 mėnesių termino atsisakymas tikrai prie teisėkūros lėtinimo vargiai ar kuo nors prisideda. Aš tikrai iniciatyvos negalėsiu palaikyti“, – teigė A.Širinskienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

S.Šedbaras neneigė, jog Seimo statuto pakeitimai būtų naudingi koalicijai, bet galutinį sprendimą dėl to, anot jo, priims Seimas:

„Taip, kolege Agne, suprantu, bet koalicija irgi svarbus dalykas. Kai jūs buvot ar būsit daugumoje, tai irgi yra žingsnelis, kad sprendžiam. O kaip išspręsim, Seime bus balsavimas.“

Palankią išvadą lėmė S.Šedbaro balsas

Dėl to, ar reikia išimties, kad įstatymo projektas į Seimo salę galėtų grįžti anksčiau nei po 6 mėnesių, dvejojo ir kitas opozicijos atstovas, socialdemokratas Julius Sabatauskas.

„Nežinau, ar iš tikrųjų reikia išimties iš tų 6 mėnesių“, – sakė jis ir tikino, kad Lietuvoje ir taip dideli teisėkūros tempai.

S.Šedbaras su tuo nesutiko ir tvirtino, kad teisėkūros procesas sulėtėjęs. Tai, pasak jo, yra valdančiųjų siekis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Sabatauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Sabatauskas

Už tai, kad Seimo statutas būtų keičiamas ir pateiktasis ar analogiško turinio projektas galėtų būti teikiamas svarstyti nepraėjus 6 mėnesiams nuo jo atmetimo, pasisakė 4 Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai.

4 komiteto nariai balsuodami susilaikė.

Komiteto pirmininkui S.Šedbarui balsavus „už“, jo balsas nulėmė galutinę komiteto išvadą – Seimo statuto pakeitimams pritarta.

Toliau dėl pataisų spręs Seimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius