-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 24

Valdas Adamkus teigia, kad V.Putinas rizikuoja Trečiuoju pasauliniu karu: „Jėga prieš jėgą bus pastatyta“

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus sako, jog yra tikras – jei Rusija nesureaguos į vieningą Vakarų poziciją dėl agresijos Ukrainoje, „prieš Rusijos jėgą bus vieningai atsakyta jėga“. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, pasak V.Adamkaus, rizikuoja Trečiuoju pasauliniu karu, o Vakarai esą turi ne kalbėti apie pasipriešinimą, o stiprinti Ukrainos karines pajėgas.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Agresija prieš Ukrainą prasidėjo. Visas pasaulis stebi ir aš tikiuosi, kad vieningai sutaria pasipriešinti tokiai niekšiškai, taiką žlugdančiai Rusijos akcijai prieš Ukrainą.

Džiaugiuosi, kad Lietuva pasauliui turi išreiškusi aiškią ir stiprią poziciją, kad vieningai stovime ir remiame ukrainiečių tautą jos laisvės kovoje“, – ketvirtadienį 15min komentavo kadenciją baigęs Lietuvos prezidentas.

Pasaulis, pasak jo, Rusijai įsiveržus į Ukrainą, turi išlikti vieningas, neparodyti silpnumo.

„Nes tai yra vienintelis kelias sustabdyti V.Putiną ir jo visą agresyvią kampaniją prieš demokratinę ir laisvą respubliką“, – pridūrė V.Adamkus.

„Jeigu nebus atkreipta dėmesio į vieningą Vakarų pasaulio poziciją, prieš Rusijos jėgą – esu tikras – bus vieningai atsakyta jėga. Čia pasirinkimo nėra“, – sakė jis.

Paklaustas, ar šioje situacijoje Vakarų sankcijų Rusijai – kad ir kokios jos stiprios – neužtenka, V.Adamkus svarstė, jog galiausiai Rusijos jėgai bus priešpastatyta Vakarų jėga.

Esą gal tada pavyks išvengti konflikto eskalacijos.

Sankcijos galbūt tik nukels savaitei, dviem ar mėnesiui galutinį sprendimą. Jėga prieš jėgą bus pastatyta.

„Man atrodo, kad galutiniam sprendimui prie tokio įžūlumo, kokį V.Putinas parodė pasauliui nesiskaitydamas su bet kuo ir rizikuodamas Trečiuoju pasauliniu karu, sankcijos galbūt tik nukels savaitei, dviem ar mėnesiui galutinį sprendimą. Jėga prieš jėgą bus pastatyta.

Tą minutę, kai V.Putinas įvertins, kad jis neturi pakankamai jėgos atsilaikyti prieš laisvąjį pasaulį, tokiu atveju galbūt ir išvengsime tolimesnio konflikto.

Šiuo metu nematau jokio kito kelio kaip tik laikytis ir kartu aktyviai ne kalbėti apie pasipriešinimą, bet sustiprinti Ukrainos karines pajėgas ir išlaikyti jos laisvę“, – dėstė V.Adamkus.

Jei Ukrainoje Rusijos agresijos suvaldyti nepavyks, toliau, pasak jo, bus taikomasi į Baltijos valstybes:

„Jeigu Rusija bus nesuvaldoma šiuo atveju, Lietuva tikrai bus kitas taikinys su kitomis Pabaltijo valstybėmis. Todėl mūsų visos pastangos turi būti vieningos išsaugoti visą Pabaltijį ir visą rytinį Europos pakraštį nuo rusų agresorių.“

Kurį laiką telkęs apie 150 tūkst. karių prie Ukrainos sienų, Rusijos prezidentas V.Putinas ankstų ketvirtadienio rytą paskelbė karinę operaciją kaimyninėje šalyje.

Anksčiau šią savaitę jis pripažino Maskvos remiamų separatistinių regionų šalies rytuose nepriklausomybę.

Vakarų šalys, anksčiau jau įvedusios Rusijai sankcijų, grasina jas griežtinti.

Prieš išvykdamas į Europos Vadovų Tarybą Briuselyje Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį paragino įvesti sankcijas ne tik Maskvai, bet ir Baltarusijai.

Lietuva į Ukrainą siunčia ginkluotę, gaisrų gesinimui ir gelbėjimo darbams atlikti reikalingą įrangą, įrangą ryšiui užtikrinti, ruošiamasi priimti nuo karo bėgančius Ukrainos gyventojus.

Įvykius iš Ukrainos galite sekti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius