2017 10 09 /16:31

Valdemaras Tomaševskis sostinės liberalams neturi gerų žinių dėl koalicijos: mes skeptiškai žiūrime

Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus į valdančiąją koaliciją sostinėje viliojami Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) nariai dar nenusprendė, ar priimti šį kvietimą. Tačiau šios partijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis 15min pirmadienį prisipažino, kad yra skeptiškas dėl dalyvavimo valdančiojoje daugumoje, tačiau nepaisant to lenkai jau svarsto deleguoti savo vicemerą vietoje konservatoriaus Valdo Benkunsko.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Koalicijos su 8 Vilniaus miesto tarybos konservatoriais atsisakęs sostinės meras ir Liberalų sąjūdžio pirmininkas R.Šimašius ėmė ieškoti, kuo užpildyti atsivėrusią tuštumą.

Anksčiau skeptiškai vertinusiam galimybes dirbti su LLRA-KŠS atstovais merui dabar tenka siūlyti bendradarbiavimą 10 frakcijos narių turinčiai lenkų ir Rusų aljanso koalicijai, nes pasirinkimų nėra daug. R.Šimašius kalba apie bendradarbiavimą ir su trimis „tvarkiečiais“, kurie formaliai nėra pasitraukę iš koalicijos, tačiau dirba opozicijoje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

LLRA-KŠS nariai savo sprendimo paskelbti neskuba ir beveik neabejojama, kad jie lauks iki paskutinės minutės – trečiadienį numatyto sostinės tarybos posėdžio.

Partijos pirmininkas V.Tomaševskis 15min sakė, kad pirmadienį sprendimo nebus, nes jis dar nori pasikalbėti ir su socialdemokratų lyderiu Gintautu Palucku. Penktadienį pokyčius sostinės valdžioje jis aptarė su „Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai)“ vadovu Artūru Zuoku.

Mes skeptiškai žiūrime – čia kadencijos pradžia.

„Susitiksime su G.Palucku ir tarpusavyje pabendrausime, išklausysime nuomonių savo narių. Ramiai žiūrime, labai ramiai“, – 15min pirmadienį teigė LLRA-KŠS pirmininkas.

Paklaustas, į kurią pusę linksta, V.Tomaševskis nepuolė nieko žadėti: „Aš iškart sakiau, kad mes skeptiškai žiūrime. Bet pasikonsultuosime, žiūrėsime, kaip čia bus. Gal kitą nuomonę turi mūsų nariai frakcijos, pažiūrėsime, ką žiūri socdemai. Bet panašiai kaip ir centrinėje valdžioje, mes skeptiškai žiūrime – čia kadencijos pradžia. Bet kas žino, kas ten bus.“

Po susitikimo G.Paluckas 15min teigė su V.Tomaševskiu kalbėjęsis apie frakcijos požiūrį į bendrą situaciją, tačiau daugiausia dėmesio skirta pirminiam koalicijos susitarimui ir jame numatytiems darbams aptarti.

„Pasišnekėjome apie švietimo politiką (...), investicijas, infrastruktūrą miesto pakraščiuose. Tai yra tiek nuotekos, vandens tiekimas, keliai (...) Man susidarė įspūdis, kad didelių prieštaravimų nėra dėl to, kas ten parašyta ir tie dalykai bus palaikomi“, – pasakojo jis.

Net jei LLRA-KŠS nesutiktų įsilieti į valdančiąją koaliciją, V.Tomaševskis anksčiau neatmetė galimybės remti kai kuriuos valdančiųjų sprendimus oficialiai būnant opozicijoje, bet deleguojant savo vicemerą.

15min paklaustas, ar tokį modelį svarsto lenkai, G.Paluckas sakė, kad dėl to LLRA-KŠS žada apsispręsti iki trečiadienio.

Alternatyva – tik A.Zuokas

Toks bendradarbiavimo modelis galėtų būti R.Šimašiaus išsigelbėjimas, nes kitu atveju paramos reikėtų prašyti aršiausių oponentų – 6 narius taryboje turinčios partijos „Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai)“, kuriai pirmininkauja A.Zuokas, frakcijos.

Mero situaciją dar labiau komplikuoti gali tai, kad liberalų sprendimui mesti per bortą konservatorius ir megzti pokalbius su lenkais labai nepatenkinti mažieji koalicijos partneriai – 4 atstovus taryboje turintis „Lietuvos sąrašas“.

Jo vadovas Darius Kuolys anksčiau BNS yra abejojęs, ar tęs darbą koalicijoje, nes neaišku, kokia ji bus.

Jis agitavo konservatorius ir liberalus dar paieškoti bendrų sąlyčio taškų, tačiau socialdemokratų lyderis G.Paluckas yra sakęs, kad minėtų dviejų koalicijos partnerių konfrontacijos jau buvo peržengusios normalaus oponavimo ribas.

V.Benkunską atleis iš vicemero posto

Taryba šią savaitę planuoja iš vicemero pareigų atleisti konservatorių Valdą Benkunską.

Kaip BNS patvirtino mero atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas, šiuo metu laukiama LLRA-KŠS atsakymo, ar jų frakcija sutiktų pakeisti iš koalicijos praėjusią savaitę pašalintus konservatorius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdas Benkunskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdas Benkunskas

„Šis (vicemero – BNS) klausimas turbūt bus aiškus paskutinę sekundę, trečiadienį iš ryto. Visos kitos frakcijos neturi pakankamai narių, kad galėtų pretenduoti į šį postą“, – apie laukiamą LLRA-KŠS sprendimą BNS teigė A. Zubriakovas.

V.Benkunskas buvo atsakingas už energetiką ir švietimą – šios sritys turėtų pereiti LLRA-KŠS.

Kaip praėjusią savaitę BNS sakė R.Šimašius, jei LLRA-KŠS frakcija nuspręs eiti į koaliciją, jai taip pat turėtų atitekti ir konservatorių turėti Miesto planavimo ir plėtros, Paslaugų ir miesto ūkio, Socialinių reikalų komitetų vadovų postai.

Tarybos posėdyje trečiadienį taip pat bus siekiama atleisti konservatorių teiktą administracijos direktoriaus pavaduotoją Arvydą Darulį, jis iš pareigų traukiamas taip pat dėl kaitos koalicijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius