-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 17

V.Valkiūnas uždraudė leisti knygą su J.Meko tekstais, nes Biržų merui jie pasirodė šizofreniški

Biržus reprezentuoti turėjusią knygą rengusi žinoma rašytoja Aušra Kaziliūnaitė tik iš rajono spaudos sužinojo, kad jos metus trukęs darbas yra nieko vertas, o knyga nebus leidžiama. Taip nusprendė knygos maketą peržiūrėjęs rajono meras Valdemaras Valkiūnas, jis knygos tekstus pavadino šizofreniškais, nuo kurių įsiskausta galva.
Valdemaras Valkiūnas
Valdemaras Valkiūnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prašymą sudaryti knygą, kuri reprezentuotų Biržus iš kultūrinės pusės, įtraukiant visus garsius su šiuo kraštu susijusius menininkus, A.Kaziliūnaitė iš Biržų rajono vicemerės Irutės Varzienės gavo pernai rudenį.

Rašytoja 15min pasakojo dar pasvarsčiusi, nes darbų buvo daug, tačiau galiausiai sutikusi ir ėmusi ieškoti bendradarbių – reikėjo maketuotojo, tekstų korektoriaus, menines Biržų fotografijas darė Vilniuje gyvenanti fotografė Laima Stasiulionytė.

„Buvo pasitelkti profesionalai, jau nekalbant, kad su 95 metų Jonu Meku susirašinėjau ir jis pats man siuntė savo tekstų fotografijas, o aš juos rinkau rankomis. Tai buvo irgi nemažas darbas. Daug įdėjau savęs, daug pastangų ir daug žmonių prikalbinau. Ir tikrai nesitikėjau, kad visa tai bus taip nuvertinta“, – pasakojo rašytoja.

Laimos Stasiulionytės nuotr./Aušra Kaziliūnaitė
Laimos Stasiulionytės nuotr./Aušra Kaziliūnaitė

Leidinyje, be visame pasaulyje žinomo J.Meko, atsidūrė menininkų Jūratės Baranovos, Saros Poisson, Aliaus Balbieriaus, Agnės Žagrakalytės, Kęstučio Nastopkos, Algimanto Zurbos, Vidmanto Jažausko, Egilio Skujos darbai.

Tačiau prieš kurį laiką A.Kaziliūnaitei iš Biržų paskambino verkianti mama ir pasakė, kad vietos spaudoje ant jos ir ant knygos pilamas purvas.

Paskaičiusi rajono laikraščiuose skelbiamus V.Valkiūno pasisakymus rašytoja apstulbo.

„Jo nuomone, tekstai šizofreniški, nuo kurių įsiskausta galva. Jie sudėti kaip kratinys. Nuotraukos – atgrasios: nutrupėjusios sienos, šiukšlės, užrakinti turgaus vartai ir pan. Tai tikrai svečių neskatins važiuoti į Biržus (…) Pasak V.Valkiūno, dėl fotografijų jis yra bendravęs su profesionaliais fotografais, o ir jo žmona yra lankiusi fotografų kursus, tad žino, kokios fotografijos tiktų, o kokios – ne reprezentacinėje knygoje“, – rašoma „Biržiečių žodyje“.

Dešimt metų Biržuose nebegyvenanti A.Kaziliūnaitė sakė jaučianti gėdą dėl rajono politikų ir jų elgesio.

Pasiūlė nutraukti sutartį šalių susitarimu

Kai knygos maketas buvo parengtas, jį vicemerei I.Varzienei ir Bendrojo skyriaus vedėjai Deimantei Prunskienei nusiuntusi A.Kaziliūnaitė sulaukė labai teigiamų atsiliepimų.

„Nežinau, dėl kokių aplinkybių meras maketą pamatė vėliau, bet kai jis pamatė, vietoje to, jog būtų išsakyta konstruktyvi kritika, ji pasipylė vietos laikraščiuose – kad knyga antimeniška, netinka reprezentacijai“, – apmaudo, kad meras savo nuomonės nepareiškė jai į akis, neslėpė rašytoja.

Po to rašytojos laukė dar vienas smūgis – sutartyje su savivaldybe nurodytu A.Kaziliūnaitės tėvų adresu atėjo prašymas pasirašyti dokumentus, kuriais ji turi sutikti, kad sutartis dėl knygos nutraukiama šalių susitarimu.

Į akis, kad nori nutraukti sutartį, rašytojai niekas nepasakė, tik atsiuntė minėtus dokumentus. Juose prašoma iki spalio 24 dienos pasirašyti, kad sutinka nutraukti sutartį šalių susitarimu, bet atlyginti už atliktą darbą rašytojai savivaldybė nepasiūlė.

15min.lt nuotr./Biržų rajono savivaldybė be Europos Sąjungos vėliavos
15min.lt nuotr./Biržų rajono savivaldybė be Europos Sąjungos vėliavos

Anot jos, savivaldybės dėstomi motyvai atrodo keistai – neva ji per mažai teiravusis apie tai, kaip turi atrodyti knyga, apie terminus. Be to, savivaldybė pareiškė, esą jai nebuvo pateiktas reprezentacinės knygos maketas ir, kaip galima spėti, veikiausiai nebus pateiktas ir atsiųstas ateityje.

Pačioje sutartyje numatyta, kad ji nutraukiama bet kurios iš ją pasirašiusių šalių iniciatyva, jei toji šalis dėl kitos šalies veiksmų ar neveikimo negali vykdyti sutartyje numatytų įsipareigojimų. Be kita ko, sutartį turėjęs lydėti dokumentas – darbų perdavimo ir priėmimo aktas A.Kaziliūnaitei nebuvo pateiktas, o joje nenumatyti jokie darbų atlikimo terminai.

„Maketas jiems buvo pristatytas, o jie toliau turėjo įsipareigojimus vykdyti – arba leisti knygą, arba konsultuoti, kas jiems tinka, o kas ne, – įsitikinusi rašytoja. – Man atrodo, kad taip dalykai nėra daromi. Esu sudarinėjusi ir poezijos almanachus, kitus leidinius, mano patirtyje toks atvejis yra pirmas.“

V.Valkiūnas: už savivalę pinigų nemoka

Kalbėdamas su 15min V.Valkiūnas neslėpė, kad knygos maketas jam nepatiko: „Aš tiesiai šviesiai – kai patinka, aš, taip sakant, džiaugiuosi, šokinėju iš džiaugsmo, kai nepatinka, tai ir sakau, kad nepatinka.“

Anot Biržų mero, tokia knyga neatliks reprezentacinės funkcijos, o rašytoją A.Kaziliūnaitę pavadino žinoma tik siauram ratui.

„Neatitinka mūsų lūkesčių. Mums reikia reprezentuojančios, gražios, dailios, kviečiančios į Biržus aplankyti gražiausių, įdomiausių vietų. Dar viena knyga reikalinga, kad pažymėtume mūsų iškiliausius, žymiausius sportininkus, politikus ir kitus nusipelniusius, įdomius žmones“, – tvirtino V.Valkiūnas.

Jo teigimu, neapsieita be teisinių pažeidimų, o knyga pradėta rengti esą jam nieko apie tai nežinant: esą vicemerės I.Varzienės vadovaujama kultūros taryba, kurioje dalyvavo ir jis, nusprendė, kad reikia Biržus reprezentuojančių leidinių, tačiau konkrečiai nebuvo nuspręsta, kas bus sudarytojas, kaip ji atrodys. Mero teigimu, dėl to reikėjo apsispręsti griežčiau.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdemaras Valkiūnas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdemaras Valkiūnas

„Bandoma prastumti tą knygą ir beveik išėjo prastumti, tačiau aš paskutiniu momentu tai sustabdžiau“, – teigė jis.

Meras aiškino norėjęs susitikti su A.Kaziliūnaite ir įvertinti jos kompetenciją: „Ar sugebės, ar ką. Nu, pasikalbėti su to galimo projekto vadovu. Bet tai buvo, kaip sakant, – dingo ir dingo, nesusitikom, kol nebuvo pateiktas maketas ir tas maketas labai nuliūdino.“

A.Kaziliūnaitė 15min teigė iš I.Varzienės girdėjusi mero norą susitikti ir prašiusi su ja susisiekti, tačiau nieko taip ir nesulaukusi.

A.Kaziliūnaitei pasiūliusi rengti knygą vicemerė I.Varzienė 15min teigė, kad leidinys turėjo pristatyti žymiausius su rajonu susijusius kultūros žmones, tačiau V.Valkiūnas su tuo kategoriškai nesutinka. „Ne ne ne, tokios koncepcijos nebuvo. Įžymius žmones, bet tai nėra koncepcija kažkieno pažįstamus, gerus draugus, 5–6 žmones pristatyti“, – sakė jis.

Paklaustas, ar nederėtų atsiskaityti su žmonėmis, kurie metus laiko dirbo prie knygos, V.Valkiūnas teigė, jog buvo daroma ne tai, ko reikia.

„Jeigu jūs darysit ne tai, ko prašėme ir ko norėjom, čia savivalė. Už savivalę, tai žinot, pinigų nemoka“, – samprotavo jis ir pridūrė, kad savivaldybė nėra tokia turtinga, kad švaistytų pinigus į kairę ir į dešinę žmonių iniciatyvoms ir jų minčių įgyvendinimui.

Vicemerė jaučiasi blogai

Vicemerė I.Varzienė 15min pripažino dabar besijaučianti blogai. Ji teigė, kad jai labai gaila žmonių, kurių pavardės dabar valkiojamos.

„Skaudina netiesa, kad niekas nieko nežinojo. Darbiniuose pokalbiuose buvo kalbama apie tą knygą ir nereikėjo jokių tarybos laiminimų. Idėją pasiūlė Bendrasis skyrius, o pinigai turėjo būti skirti iš reprezentacinių lėšų“, – pasakojo vicemerė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Biržų miesto merė Birutė Varzienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Biržų miesto merė Birutė Varzienė

Anot jos, tuose pokalbiuose buvo nuspręsta, kad gana nuotraukų albumų – reikia literatūros kūrinių knygos, reprezentuosiančios Biržų kultūrinę tapatybę.

Tačiau pamatęs maketą V.Valkiūnas vicemerės net nepakvietė pokalbio – iškart liepė administracijos darbuotojams rengti sutarties nutraukimo dokumentus.

Atsiunčia J.Mekas tekstus A.Kaziliūnaitei, ji persiunčia mums ir ką – mes redaguojame? Pritariame ar nepritariame? Tai yra idiotiška.

„Mūsų požiūriai labai skiriasi. Jis turi nuomonę kaip kiekvienas Biržų pilietis, bet ne daugiau (...) Biržai neturi jokio almanacho, nieko, anksčiau tik pasvajodavome ir praeidavome, aš taip laukiau tos knygos... “ – nuoskaudos neslėpė ji.

Vicemerė nesutinka, kad reikėjo griežčiau kontroliuoti A.Kaziliūnaitės darbą, nes tai – autorinis darbas. „Pasakykit man – atsiunčia J.Mekas tekstus A.Kaziliūnaitei, ji persiunčia mums ir ką – mes redaguojame? Pritariame ar nepritariame? Tai yra idiotiška. Vertinti reikia visumą“, – teigė pašnekovė.

Jos teigimu, dabar bandoma sakyti, kad Biržų rajono savivaldybės specialistai neteisingai parengė sutartį ir apskritai šios knygos rašymui reikėjo rengti viešąjį konkursą. Ji teigė dar prieš ieškant žmogaus, kuris sudarytų knygą, teiravusis, ar nereikia skelbti viešojo pirkimo, tačiau buvusi užtikrinta, kad bus pasirašyta autorinė sutartis.

Vietos spaudoje rašyta, kad tarp mero ir vicemerės perbėgo juoda katė. Prieš kelias dienas buvo pranešta, kad V.Valkiūnas iš konservatorės atėmė tris jos ku­ruo­ja­mos veik­los sri­tis: švie­ti­mo įstai­gų veik­los prie­žiū­rą, kul­tū­ri­nių ren­gi­nių pro­gra­mos plėt­rą ir tu­riz­mo vys­ty­mą. Spėliojama, kad knyga V.Valkiūnui galėjo neįtikti ir dėl to, kad ja rūpinosi vicemerė.

Biržuose kalbama, kad V.Valkiūno pyktį vicemerė užsitraukė tada, kai jis sužinojo, jog ji ketina kandidatuoti tiesioginiuose mero rinkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius