Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 01 /13:49

„Valstiečiai“ į prezidentus kelia Aurelijų Verygą: nebijo būti pirmuoju partiniu kandidatu

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) taryba priėmė sprendimą kelti Aurelijaus Verygos kandidatūrą 2024 metais vyksiančiuose prezidento rinkimuose. Pasak LVŽS pirmininko Ramūno Karbauskio, partija siekia, kad Lietuvos prezidentas užtikrintų atviros ir laisvos Lietuvos raidą.

„Mes norime matyti augančią, ekonomiškai stiprią Lietuvą, saugančią savo istoriją, kalbą, kultūrinį paveldą ir tradicijas.

Mūsų nuomone, Aurelijus Veryga yra geriausias kandidatas, kuris turi politinį stuburą ir užtikrintą nepažeidžiamumą, aiškią Lietuvos viziją, su tradicinės šeimos puoselėjimu, palankios infrastruktūros šeimoms regionuosw kūrimu, ko šiandien siekia absoliuti Lietuvos gyventojų dauguma. Su tokiu prezidentu Lietuva būtų laisva ir vieninga, o ne ieškanti priešų šalies viduje ir už jos ribų“, – sako R.Karbauskis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis

Kaip rašoma partijos pranešime spaudai, A.Veryga dėkoja partijos kolegoms už išreikštą pasitikėjimą ir sako, kad girdi Lietuvos žmonių lūkesčius gyventi oriai ir saugiai bei dės visas pastangas, jog Lietuva būtų visapusiškai stipri, sauganti žmogaus gyvybę ir sveikatą, puoselėjanti darnią šeimą ir bendruomenę, kurianti darnią ekonominę ir politinę aplinką, pamatinius gėrius.

Galvojo kelis mėnesius

Pamąstymų apie rinkimus, kaip sakė A.Veryga, turėjo kelis mėnesius.

„Natūralu, kad visos politinės partijos ruošiasi, galvoja, kas bus jų kandidatai. Tikslaus laiko nepasakysiu, bet tikrai kelis mėnesius apie tai kalbėjomės ir bendravome su partijos kolegomis“, – laidoje „15/15“ sakė jis.

A.Veryga tikino nesibaiminantis, kad pirmasis iš didžiųjų partijų buvo pristatytas kandidatu.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis, Aurelijus Veryga
Lukas Balandis / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis, Aurelijus Veryga

„Ne, nebijau, juo labiau, kad mes ir neslėpėme, kad visgi vasarą buvo paskelbta, priimtas sprendimas dėl žmogaus, dėl manęs, kaip personalijos – partijos taryba priėmė tokį sprendimą.

O visa kampanija, komandos pristatymas, idėjų pristatymas prasidės rudenį, kai, natūralu, grįšime į politinį sezoną ir visas Seimas pradės savo politinį sezoną“, – komentavo jis.

VIDEO: 15/15: Kandidatas į prezidentus A.Veryga: yra esminis skirtumas tarp manęs ir G.Nausėdos

A.Veryga sakė, kad atsargiai reikėtų vertinti visuomenės nuomonės reitingus.

Jo nuomone, jeigu atviru klausimu klausiama, kas, žmonių manymu, yra geriausias kandidatas į prezidentus, tai asmenys nebūtinai aktualizuoja kažkokį politiką, ypatingai – jeigu jis nėra pasiskelbęs kandidatu.

A..Verygos galva, realiausi reitingai bus tada, kai visi kandidatai bus paskelbti.

Aurelijaus Verygos ir Ilonos Švelnikaitės nuotr./Aurelijus Veryga
Aurelijaus Verygos ir Ilonos Švelnikaitės nuotr./Aurelijus Veryga

„Tada, natūralu, kad su kai kuriais kandidatais turbūt mes dalinamės rinkėją,, turime kažkokias gal kažkur sutampančias politines pažiūras“, – sakė jis.

Paklaustas, kuo jis pranašesnis už dabartinį prezidentą Gitaną Nausėdą, politikas sakė, kad atsakyti yra labai sudėtinga – visi, kaip politikai, yra skirtingi.

Jis svarstė, kad, lyginant su prezidentu, skiriasi tuo, kad yra partinis kandidatas.

„Taip jau susiklostė, kad Lietuvoje nemylimos yra partijos ir neretai į prezidentus ir kandidatuoja žmonės, kurie bando pasakyti, jog jie yra nesusiję su kažkokia konkrečia politine partija ar jėga ir paskui susiduria su tam tikra problema – prezidentas pats vienas negali be Seimo priimti daugelio sprendimų, gerų idėjų, kurį atneša.

Tas parlamentinis palaikymas tampa svarbiu. Aš esu toks kandidatas, kurį iškėlė politinė partija. Mūsų toks ir skirtumas yra su dabartiniu prezidentu – kad aš turiu kolegas, palaikančius Seime, turiu už savęs stovinčią didelę ir rimtą politinę jėgą. Tuo mes ir skiriamės. O jau politines pažiūras ar kažkokius asmenybinius dalykus, aš manau, kad tikrai ne man vertinti“, – komentavo „valstiečių“ kandidatas į prezidentus.

A.Verygos biografija

A.Veryga, kaip nurodoma LVŽS pranešime spaudai, gimė 1976 m. rugpjūčio 8 d. Užventyje, Kelmės rajone.

1982–1994 m. mokėsi Užvenčio vidurinėje mokykloje. 1994–2000 m. studijavo Kauno medicinos akademijos (KMA, nuo 1998 m. universitetas) Medicinos fakultete, įgijo medicinos gydytojo profesiją. 1998–1999 m.

KMU studentų korporacijos „Fraternitas Lituanica“ pirmininkas. 2004 m. baigė rezidentūrą ir įgijo psichiatrijos gydytojo kvalifikaciją. Tais pačiais metais suteiktas biomedicinos mokslų daktaro laipsnis (disertacijos tema: „Priklausomybės nuo tabako epidemiologinės situacijos bei pagalbos metantiems rūkyti efektyvumo įvertinimas“).

2004 m. pradėjo gydytojo psichiatro praktiką.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gintautas Kindurys, Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gintautas Kindurys, Aurelijus Veryga

Nuo 2009 m. KMU (nuo 2010 m. Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, LSMU) Profilaktinės medicinos (vėliau Sveikatos psichologijos) katedros docentas. Nuo 2011 m. LSMU Visuomenės sveikatos fakulteto Sveikatos tyrimų instituto vadovas. 2015–2016 m. LSMU Sveikatos psichologijos katedros profesorius.

2000 m. su kolegomis inicijavo ir įkūrė Kauno miesto jaunimo narkologijos pagalbos centrą, iki 2007 m. centro vadovas. 2004 m. su kolegomis įkūrė Nacionalinę tabako kontrolės koaliciją, šios organizacijos prezidentas.

2005–2012 m. Nacionalinės sveikatos tarybos narys.

Nuo 2008 m. Seimo Sveikatos reikalų komiteto neetatinis ekspertas.

Nuo 2008 m. Europos rūkymo prevencijos tinklo ENSP (European network for smoking prevention) valdybos narys, nuo 2009 m. Šiaurės šalių alkoholio ir narkotikų prevencijos tinklo NORDAN (The Nordic Alcohol and Drug Policy Network) valdybos narys.

Nuo 2012 m. Kauno miesto Bendruomenės sveikatos tarybos narys. 2016 m. Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centro stebėtojų tarybos narys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

2009–2012 m. ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus visuomeninis patarėjas narkotikų, alkoholio ir tabako vartojimo prevencijos klausimais.

2016 m. kandidatas į Seimą LVŽS sąraše, nuo 2016 m. lapkričio 14 d. Seimo narys.

Nuo 2016 m. gruodžio 14 d. iki 2020 m. gruodžio 14 d. LVŽS suformuotoje Vyriausybėje – sveikatos apsaugos ministras.

Nuo 2018 m. LVŽS narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius