Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 04

„Valstiečiai“ nutarė apsidrausti nuo blogų sprendimų: frakcijoje kuriamas strateginis komitetas

Pirmadienį posėdžiavusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija susitarė kurti Strateginį komitetą, kuris turės prižiūrėti, kad pavieniai frakcijos nariai nesiimtų su kolegomis nesuderintų ir Vyriausybės programai prieštaraujančių iniciatyvų. Tokio sprendimo prireikė po „valstiečių“ siūlymo įstatymu nustatyti pozityvių naujienų žiniasklaidoje procentą ir Seimo Švietimo ir mokslo komiteto sprendimo pritarti dviejų universitetų jungtuvėms.
Ramūnas Karbauskis ir Eugenijus Jovaiša
Ramūnas Karbauskis ir Eugenijus Jovaiša / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Strateginiam komitetui priklausys frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis, premjeras Saulius Skvernelis, „valstiečiai“ Seimo komitetų pirmininkai ir Seimo valdybos nariai, tačiau ne partijos deleguoti ministrai.

Šis komitetas turės vertinti visų frakcijos narių registruojamus teisės aktų projektus. Taip pat užtikrinti, kad Seimo nariai nesiimtų Vyriausybės programai prieštaraujančių iniciatyvų komitetuose. Jis rinksis kartą per mėnesį.

„Aiškinomės santykius dėl visokių 50 ant 50, paskui Eugenijaus Jovaišos manevrų, nesąmonių tokių, kurias šaudome, nors turime programą. Piktiname žiniasklaidą, žmones, bereikalingai eikvojame energiją. Tai sprendėme, kaip tokių nesuderintų projektų išvengti“, – nurodė vienas „valstiečių“ frakcijos narys.

Anot jo, visus siūlymus turėtų vertinti suburtas strateginis frakcijos komitetas.

Pirmasis frakcijos sprendimas – neteikti Seimui svarstyti Švietimo ir mokslo komitete patvirtinto plano jungti Vytauto Didžiojo universitetą (VDU) su Lietuvos edukologijos universitetu (LEU), kol darbo nebaigs Švietimo ir mokslo ministerijos suburta darbo grupė ir aukštojo mokslo reformos gairės nebus pristatytos parlamente.

Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas E.Jovaiša tikina, kad nieko neįvyko. Esą jis niekada ir nesiūlė dviejų universitetų jungimo svarstyti anksčiau nei darbą baigs Vyriausybės suburta darbo grupė.

„Niekas ir nežadėjo jo svarstyti, kol nėra Vyriausybės komisijos pasiūlymų dėl tinklo optimizavimo. Čia ir yra didžiausias nesusipratimas. Ten buvo svarstymas Seimo komitete, bet nen salėje. Žinoma, kad salės nepasieks iki darbo grupės sprendimų“, – sakė jis.

S.Skvernelis, 15min žiniomis, tuomet nusileido dėl partijos planų rengti nacionalinį susitarimą dėl emigracijos sustabdymo.

Jei skiltų – pirmalaikiai rinkimai

Be to, R.Karbauskis pirmadienio frakcijos posėdyje pasiūlė balsuoti dėl nepasitikėjimo jam, tačiau balsavimo neprireikė. Frakcijos nariai seniūnui išreiškė palaikymą. Tokio pat palaikymo sulaukė ir S.Skvernelis.

„Visi palaiko ir R.Karbauskį, ir S.Skvernelį. Suprantame, kad, jei skiltume, tai iškart būtų pirmalaikiai rinkimai, nes tada išsidarkome, atsistatydintų S.Skvernelis, daug išeitų iš frakcijos. Jei neturime daugumos, tai ir Vyriausybė keičiasi, valdančioji dauguma keičiasi ir nelabai kam net išeitų nauja koalicija. Tokia buvo bendra nuomonė“, – sakė įvardintu nenorėjęs būti frakcijos narys.

Pastaruoju metu įtampų „valstiečių“ gretose Seime kilo dėl būsimos aukštojo mokslo reformos, nacionalinio susitarimo dėl kovos su emigracija.

Praėjusią savaitę E.Jovaišos vadovaujamas Seimo Švietimo ir mokslo komitetas pritarė VDU ir LEU jungimuisi. Tuomet S.Skvernelis suabejojo, partijos galimybės vykdyti reformas ir pranešė apskųsiantis esą savo buvusios darbovietės interesais besirūpinantį E.Jovaišą Seimo etikos sargams, tačiau kol kas to nepadarė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius