Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 10 /11:45

Pamaina tiriant I.Rozovos veiklą ši trijulė būti negalės – neturi leidimo dirbti su slapta informacija

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Dainius Gaižauskas, kalbėdamas apie tyrimą dėl Seimo narės Irinos Rozovos ryšių, teigė, kad jame, jeigu reikės, galės dalyvauti komiteto narių pavaduotojai. Tačiau vienas jų – Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovas Zbignevas Jedinskis – neturi leidimo dirbti su įslaptinta informacija. Tokio leidimo jis sakė neprašęs, o ir komiteto posėdžiuose lankytis esą neketina. D.Gaižauskas problemą žada spręsti.
Petras Nevulis, Vytautas Rastenis ir Zbignevas Jedinskis
Iš kairės – Petras Nevulis, Vytautas Rastenis ir Zbignevas Jedinskis / 15min nuotr.

Pagal Seimo statutą, kiekvienas parlamentaras, priklausantis kuriam nors komitetui, turi pavaduotoją – kai kurie ir ne po vieną. Jei komiteto narys posėdyje nedalyvauja, jo vietą gali užimti pavaduotojas. Tuomet jis įgyja visas komiteto nario teises.

Seimo NSGK nario, LLRA-KŠS atstovo Michalo Mackevičiaus pavaduotojas nuo pat kadencijos pradžios – minėtas Z.Jedinskis. Jei M.Mackevičius neatvyktų į NSGK posėdį, viešame posėdyje galėtų dalyvauti pastarasis.

Tiesa, jis neturėtų teisės susipažinti su įslaptinta informacija specialiame kabinete Seime ar dalyvauti uždaruose posėdžiuose, nes, kaip nurodė 15min, neturi leidimo dirbti su tokia informacija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo NSGK posėdis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo NSGK posėdis

Pagal statutą, NSGK nariais gali būti tik tie parlamentarai, kurie leidimą turi, tad laikinai tokiu tapęs Z.Jedinskis negalėtų atlikti visų komiteto nario pareigų.

Leidimo esą nereikėjo

Z.Jedinskis, kalbėdamas su 15min, suabejojo, ar išvis yra M.Mackevičiaus pavaduotojas.

„Gal jus kažkas klaidina su pavardėm? Aš tiksliai negaliu pasakyti, ar esu, – teigė jis, bet patikino niekada nedalyvavęs NSGK posėdyje vietoje bendražygio.

– Aš tikrai nedalyvavau ir neatstovavau. Nepavaduoju M.Mackevičiaus. Nereikėjo man.“

Aš tikrai nedalyvavau ir neatstovavau.

Seimo narys nuo kadencijos pradžios leidimo dirbti su įslaptinta informacija nurodė neprašęs.

„Kad man nereikėjo ir neprašiau“, – tikino jis.

O klausiamas, ar žvalgybininkai rastų priežasčių tokio leidimo neišduoti, Z.Jedinskis sakė apie tai nemąstęs: „Neanalizavau, todėl, kad man nereikėjo ir visiškai tas klausimas nedomina.“

Z.Jedinskis ragino Lietuvos Užsienio reikalų ministeriją gerinti santykius su Rusija, reiškė nepritarimą sankcijoms Rusijai dėl Krymo aneksijos.

Taip pat jis ne kartą siūlė išslaptinti prisipažinusių KGB bendradarbių pavardes – esą niekas negali garantuoti, kad šie asmenys nėra kaimyninės valstybės agentai. Valstybės saugumo departamentas (VSD) mano, kad prisipažinusių buvusių KGB bendradarbių paviešinimas sukeltų didelę grėsmę Lietuvos saugumui ir atvertų kelią Rusijos šantažui.

Posėdžiuose nematė

Buvęs NSGK pirmininkas Vytautas Bakas leido suprasti komiteto posėdžiuose Z.Jedinskio anksčiau nepastebėjęs.

„Sunkiai įsivaizduočiau šio žmogaus darbą kartu, viename komitete“, – 15min teigė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Tiesa, Z.Jedinskis, net ir neturėdamas leidimo, anot V.Bako, galėtų lankytis atviruose komiteto posėdžiuose, nes juose gali dalyvauti kas nori. Bet tvarka esą būtų kita, jei reikėtų dirbti su įslaptinta informacija.

„Kada yra svarstoma įslaptinta informacija, komitetui teikiama įslaptina informacija, be abejo, žmogus, kuris neturėtų leidimo, jis negalėtų nei dalyvauti NSGK posėdžiuose, nei susipažinti“, – patikino Seimo narys.

Z.Jedinskį siūlo pakeisti

Apie tai, kad tiriant I.Rozovos nuslėptą veiklą, siekiant išvengti interesų konflikto, galės dalyvauti NSGK narių pavaduotojai, komiteto pirmininkas Dainius Gaižauskas užsiminė rugsėjo 18-ąją.

„Komitete gali dalyvauti pakaitiniai. Vienam komitete dalyvavo V.Juozapaitis, dabar kitą kolegą keičiam“, – nurodė jis.

15min paklaustas, ar visi „pakaitiniai“ turi leidimus dirbti su įslaptinta informacija, Seimo „valstietis“ patikino, kad turi, o pažymėjus, kad M.Mackevičiaus pavaduotojas – ne, D.Gaižauskas pažadėjo spręsti šį klausimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas

„Mes dėl Zbignevo buvom aptarę praeitame posėdyje klausimą – kaip ir dėl dviejų „valstiečių“. Mes pasikeitėm savo visus ir visi, kurie dalyvavo šiandien posėdyje (uždarame posėdyje I.Rozovos veiklos tema – 15min), – visi turintys leidimą.

Dėl Michalo, galėsiu papildomai pasiteirauti, ar jie įgyvendino šitą sprendimą, kad pakeistų Zbignevą“, – patikino Seimo narys.

D.Gaižausko minėti „valstiečiai“, kurie neturi leidimo dirbti su įslaptinta informacija, – Vytautas Rastenis ir Petras Nevulis. Jie NSGK narių pavaduotojų pareigų, Seimo sprendimu, neteko lapkričio 8-ąją.

P.Nevulis 15min patvirtino leidimo neturintis, jo esą neprašė, nors sakė ir nežinantis priežasčių, kodėl leidimo negalėtų gauti. Jam antrino ir V.Rastenis.

Vietoje dviejų „valstiečių“ „pakaitiniais“ NSGK tapo Viktoras Rinkevičius ir Gediminas Vasiliauskas.

Su M.Mackevičiumi 15min susisiekti nepavyko.

Raginimas iš L.Kasčiūno

Konservatorius NSGK narys Laurynas Kasčiūnas, reaguodamas į tai, kad Z.Jedinskis yra NSGK nario pavaduotojas, o leidimo dirbti su įslaptinta informacija neturi, paragino kolegą kuo greičiau kreiptis į Valstybės saugumo departamentą (VSD), kad reikalui esant, jis galėtų visvertiškai atstovauti savo frakcijos nariui komiteto darbe.

„Nesinorėtų tikėti, kad jau antrasis LLRA frakcijos narys galėtų, kaip ir parlamentarė Irina Rozova, negauti teisės dirbti su įslaptinta informacija ir tuo sukelti abejonių dėl jo lojalumo Lietuvos valstybei bei šalies Konstitucijai. Todėl Z.Jedinskis gaudamas teisę dirbti su slapta infomacija ne tik išsklaidytų bet kokias abejones, bet ir užtikrintų sklandų komiteto darbą“, – pranešime žiniasklaidai nurodė Seimo narys.

Tiesa, L.Kasčiūnas pranešime nepasiūlė Z.Jedinskiui atsisakyti pavaduotojo pareigų – tokio atveju leidimas dirbti su įslaptinta informacija jam nebūtų reikalingas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Pradėjo tyrimą

Seimo NSGK tyrimą dėl nuslėptų I.Rozovos ryšių su Rusijos diplomatais pradėjo po to, kai Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis gavo VSD raštą apie parlamentarę. Jame rekomenduota neišduoti politikei leidimo dirbti su įslaptinta informacija.

Dokumente rašoma apie tarimąsi su Rusijos diplomatais dėl finansinės paramos Rusų aljansui, Seimo narės bendravimą su iš Lietuvos 2014 metais išsiųstu Rusijos generaliniu konsulu Vladimiru Malyginu.

I.Rozova teigia, kad jos ryšiai su rusų diplomatais nebuvo asmeniniai, jie esą – „neoficialūs“.

Seime I.Rozova priklauso LLRA-KŠS frakcijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius