Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 15

„Valstiečiai“ rengiasi S.Gentvilo interpeliacijai: sako, jog atleista O.Vėbrienė ministrui buvo kliūtis, šis nesutinka

Aplinkos ministro Simono Gentvilo sprendimas atleisti Aplinkos apsaugos departamento (AAD) direktorę Olgą Vėbrienę yra politinis, o principinga AAD vadovė buvo kliūtis naujajam ministrui, sako opozicinių „valstiečių“ atstovas, buvęs aplinkos ministras Kęstutis Mažeika. S.Gentvilas su tuo nesutinka ir teigia, jog privalėjo atleisti O.Vėbrienę, nes ji neturi reikiamos kvalifikacijos.
Simonas Gentvilas ir Kęstutis Mažeika
Simonas Gentvilas ir Kęstutis Mažeika / 15min nuotr.

Apie tai, kad O.Vėbrienė atleidžiama, nes neturėjo pakankamos pareigoms reikalingos vadovaujamo darbo patirties, Aplinkos ministerija pranešė balandžio 9-ąją.

„Sprendimas priimtas paaiškėjus, kad direktorės vadovaujamo darbo patirtis neatitinka pareigybės, į kurią buvo priimta, reikalavimų – tapdama departamento vadove O.Vėbrienė turėjo mažesnę nei 2 metų vadovaujamojo darbo patirtį ir Valstybės tarnybos departamentui pateikė tikrovės neatitinkančius duomenis, pagal kuriuos į šias pareigas apskritai negalėjo būti priimta“, – rašoma Aplinkos ministerijos svetainėje.

Abejonių dėl O.Vėbrienės patirties anksčiau nekilo

O.Vėbrienė, buvusio aplinkos ministro K.Mažeikos sprendimu, kurį laiką buvo laikina AAD vadovė, vėliau po konkurso tapo nuolatine.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika

Dėl jos patirties klausimų tuomet esą nekilo.

„Nekilo klausimų. O.Vėbrienę atrinko ne ministras, ne komisija, o Valstybės tarnybos departamentas. Jų pareiga patikrinti duomenis“, – 15min komentavo jis.

„O.Vėbrienė 2019 metais pradėjo eiti kanclerės pareigas, vėliau dar vadovavo darbo grupėms, kur lygiai taip pat patirtis įsiskaitė. Ir pasakymas, kad jeigu darbo grupė yra laikina, to negalima įskaičiuoti, yra juokingas, nes visos darbo grupės yra laikinos“, – dėstė politikas.

O.Vėbrienės darbui jis negailėjo gerų žodžių ir teigė, jog ji turi tęsti jį eidama šias pareigas.

Manau, tai tiesiog politinis sprendimas.

„Tie pokyčiai, kurie įvyko per trumpą laiką, rodo, kad vadovė yra ambicinga, turi aiškius tikslus ir viziją, kaip turi keistis organizacija. Tie žingsniai buvo matomi – jokios tolerancijos teršėjams <...>. Manau, tai tiesiog politinis sprendimas“, – sakė K.Mažeika.

Ruošiasi inicijuoti interpeliaciją

Jis aiškino, jog S.Gentvilas, prieš tapdamas ministru, dažnai atstovaudavo verslo interesams, o tai esą visiškai priešinga tam, ką gina O.Vėbrienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Olga Vėbrienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Olga Vėbrienė

„Manau, kad vadovė, laikydamasi principingos pozicijos teršėjų atžvilgiu, ką ir privalo atlikti AAD, šiuo atveju yra kliūtis ministrui visą situaciją, procesą laikyti vienose rankose“, – kalbėjo K.Mažeika.

Opozicinė Seimo „valstiečių“ frakcija dėl konflikto su AAD vadove prieš kurį laiką siūlė S.Gentvilui inicijuoti interpeliaciją. Šių planų, pasak K.Mažeikos, neatsisakoma.

Trūksta visai nedaug Seimo narių.

„Trūksta visai nedaug Seimo narių, net ir iš valdančiųjų pasigirsta signalų, kad kai kurie, esant slaptam balsavimui, [interpeliaciją] palaikytų“, – nurodė K.Mažeika ir teigė, jog interpeliaciją ministrui žada palaikyti „valstiečių“ partneriai opozicijoje Darbo partija.

Pagal Seimo statutą, interpeliaciją ministrui gali pateikti ne mažiau kaip penktadalis, t.y. ne mažiau kaip 29 Seimo nariai. Tačiau norint atstatydinti ministrą, reikia, kad už tai balsuotų daugiau kaip pusė – bent 71 parlamentaras.

Svarsto, ar konkurso sąlygos nebuvo pritaikytos

Apie sprendimą atleisti O.Vėbrienę kalbintas S.Gentvilas patikino, jog ji nebuvo jokia kliūtis.

„Ji nebuvo jokia kliūtis. Ir ne aš ją patraukiau, bet aš esu įpareigotas po skundo gavimo ir išaiškintos informacijos, ją atleisti. Tai nesusiję nei su jos, nei su mano veikla.

Suprasčiau, jeigu aš būčiau kaltinamas, kad blogai įvertinau, padariau neeilinį vertinimą, atleidinėčiau pagal tarnybinius pažeidimus. O čia tiesiog konkurso metu ji sumelavo duomenis, buvo paskirta, negana to, į laikinai einančias pareigas“, – 15min komentavo ministras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Gentvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Gentvilas

Jis kėlė klausimą, kaip reikalingos patirties neturinti O.Vėbrienė, varžydamasi su kitais pretendentais, laimėjo konkursą į AAD vadovės pareigas, bei svarstė, ar sąlygos nebuvo pritaikytos kaip tik jai.

„Aš matau konkurso sąlygose buvo vertėjo lygmens anglų kalbos žinios reikalingos, kas jai pridėjo daug balų ir kitus eliminavo. Tai yra vienintelė institucija tarp visų Aplinkos ministerijos institucijų, kuriai tokių anglų kalbos žinių reikia – C1 lygio“, – kalbėjo S.Gentvilas.

Tikina, kad pranešėjo statusas atleidimui netrukdo

Trintis tarp jo ir O.Vėbrienės atsirado, kai ši nušalino aplinkosaugininką, per atostogas ministrui pranešusį apie praėjusių metų pabaigoje Būtingės terminale išsiliejusią naftą.

Ministras savo ruožtu tvirtino sulaukiantis neproporcingai daug AAD darbuotojų skundų ir pats pradėjo tarnybinį patikrinimą, ar teisėtai nuo pareigų buvo nušalintas minėtas aplinkosaugininkas.

Dėl S.Gentvilo elgesio, kurio nedetalizavo, O.Vėbrienė anksčiau pranešė kreipusis į Generalinę prokuratūrą ir gavusi pranešėjo statusą.

Ar tai netrukdo atleisti jos iš pareigų?

„Pranešėjo statutas nedraudžia darbdaviui atlikti savo pareigų“, – atsakė S.Gentvilas.

Akivaizdžiai informacija nepasitvirtino, o statusas paliktas ir aš esu pakabintas.

„Sausio 11-ąją aš sužinojau apie jai suteiktą pranešėjo statusą. Jau praėjo trys mėnesiai, jokių žinių. Procedūriškai, aš kaip suprantu, prokuratūra perduoda informaciją STT (Specialiųjų tyrimų tarnybai – 15min), ji patikrina informaciją per 10–20 dienų ir tada priima sprendimus, ar pradėti ikiteisminį tyrimą, ar ne. Akivaizdžiai informacija nepasitvirtino, o statusas paliktas ir aš esu pakabintas“, – pažymėjo ministras.

Kreipsis į teismą

Iš pareigų atleista O.Vėbrienė anksčiau teigė negalinti plačiau pakomentuoti, kodėl ir už ką atleista, ir tikino negalinti pasakyti, kokius duomenis ji suklastojo.

„Tik pabrėšiu, kad dokumentus tikrino ir Valstybės tarnybos departamentas, ir Aplinkos ministerijos specialistai. Matyt, per tuos 8 mėn. aritmetika pasikeitė“, – pranešime žiniasklaidai rašė ji ir teigė ministro sprendimą ją atleisti skųsianti teismui.

S.Gentvilas teigė, jog O.Vėbrienė turi tokią teisę: „Kiekvieno teisė skųsti, daug kas skundžiama šiais laikais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius