Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 01 16

Rinkimus Klaipėdoje uosto vadovas bandys laimėti su uoste dirbančiais verslininkais bei jų pinigais

Prieš šių metų kovą vyksiančius savivaldos rinkimus Klaipėdoje – neįprasta situacija, kelianti daug klausimų dėl skaidrumo. Su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) Klaipėdos mero posto siekiantis Klaipėdos valstybinio jūrų uosto vadovas Arvydas Vaitkus subūrė komandą, kurioje – jo vadovaujamame uoste dirbančių kompanijų vadovai, skyrę rinkimų kampanijai maksimaliai leistinas sumas. Anksčiau A.Vaitkus teigė LVŽS pasirinkęs dėl to, kad gavo visišką laisvę formuoti komandą, tačiau tikina nežinąs, kaip rinkimų sąraše atsidūrė jo vadovaujamame uoste dirbančių kompanijų vadovai. Juos, beje sieja bendras iš Baltarusijos atkeliaujančių trąšų verslas, kuriame sukasi ir LVŽS lyderio R.Karbauskio įmonės.
Arvydas Vaitkus
Arvydas Vaitkus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sieja ne tik Baltarusija

LRT trečiadienį paskelbė tyrimą, kad su baltarusiškų trąšų verslu susiję Klaipėdos verslininkai prieš šių metų kovą vyksiančius savivaldos rinkimus dosniai parėmė Ramūno Karbauskio vadovaujamą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą. R.Karbauskio verslas baltarusiškas trąšas perka iš to paties Baltarusijos valstybinio koncerno, su kuriuo susiję ir partiją parėmę verslininkai.

Tačiau 15min atskleidžia ir kitą Klaipėdos verslininkų dosnumo priežastį.

Klaipėdos uoste dirbančių verslo įmonių vadovai rėmė ne partiją, o „Klaipėdos komandą“, kurią subūrė uostamiesčio mero posto siekiantis Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direktorius Arvydas Vaitkus.

Šis į rinkimus eina su LVŽS, nes partijos lyderis Ramūnas Karbauskis jam pažadėjo laisvas rankas formuojant rinkimų sąrašą. Maksimaliai leistinomis sumomis partiją parėmę verslininkai yra A.Vaitkaus sąraše, tačiau jis tikina nežinąs, kaip jie sąraše atsidūrė.

Komandoje – vienos srities verslininkai

LVŽS kandidatų į Klaipėdos miesto tarybą sąraše yra keturi verslininkai, kurių veikla susijusi su Klaipėdos jūrų uostu.

Vienas iš jų – Vidmantas Dambrauskas, Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos prezidentas, vadovaujantis įmonei „Birių krovinių terminalas“, ši įmonė užsiima uosto krova, krauna Baltarusijos trąšų bendrovės „Belaruskalij“ trąšas.

Dar vienas „valstiečių“ kandidatas – įmonės „Fertimara“ vadovas Leonidas Bergeris. Kaip skelbė Lrt.lt, 30 proc. šios įmonės akcijų turi jau minėtas V.Dambrauskas, o 40 proc. akcijų šioje bendrovėje priklauso Baltarusijos kalio kompanijai, kurios pagrindinis akcininkas (48 proc. akcijų) priklauso jau minėtai trąšų kompanijai „Belaruskalij“.

Su „valstiečiais“ į miesto tarybą kandidatuoja ir 11 įmonių vienijančios holdingo kompanijos „Kamineros grupės“ direktorius Arūnas Tuma.

Viena iš grupės įmonių – „Kamineros krovinių terminalas“, kurios verslo specializacija – birių ir fasuotų krovinių krova įmonės operuojamose Klaipėdos uosto krantinėse.

Sąraše yra ir minėto holdingo įmonės „Kaminera“ direktorė Laima Kasmauskaitė. Įmonės puslapyje nurodoma, kad ji užsiima krovinių pervežimu geležinkeliais, krova Klaipėdos uoste, įmonė turi sudariusi sutarčių su Klaipėdos uosto krovos kompanijomis.

Sąraše taip pat yra Algis Latakas – buvęs Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Klasco“ gamybos direktorius, uoste išdirbęs 17 metų.

R.Karbauskio vadovaujama partija skaičiuoja jau surinkusi 174 tūkst. eurų paaukotų pinigų. Jų partijai paskyrė su Klaipėdos uostu susiję verslininkai, kuriuos sieja bendras verslas su Baltarusija.

LRT skelbia, kad 44 tūkst. eurų „valstiečiams“ paaukojo per verslą susiję asmenys, Klaipėdoje užsiimantys baltarusiškų trąšų krova bei pervežimu. Tarp aukotojų – „Kamineros grupės“ vadovas A.Tuma, „Fertimaros“ akcininkai L.Bergeris ir V.Dambrauskas. Dalis šios įmonės akcijų priklauso Baltarusijos kalio kompanijai, su kuria susijęs ir Igoris Udovickis. Pastarasis taip pat aukotojų sąraše, kaip ir jo sutuoktinė.

LRT teigimu, baltarusiškų trąšų karaliumi vadinamas verslininkas I.Udovickis turi akcijų ne vienoje įmonėje, kurios užsiima trąšų krova ir pervežimu. I.Udovickiui priklauso baltarusiškas trąšas Klaipėdos uoste kraunantis Birių krovinių terminalas. Jis valdo 70 proc. terminalo akcijų, likusią dalį – vienas didžiausių kalio trąšų gamintojų pasaulyje, Baltarusijos koncernas „Belaruskalij“. Minėta bendrovė yra R.Karbauskio verslo partneris, mat jam priklausantis „Agrokoncernas“ iš jos importuoja trąšas.

Registrų centro duomenimis, I.Udovickis yra ir „Naftos regeneracijos grupės“, „Vagonų serviso“, „Ferteksos transporto“, Birių krovinių terminalo akcininkas. Pastarajam vadovauja V.Dambrauskas.

Minėti asmenys partijai paaukojo po maksimalią sumą lėšų – po 8 800 eurų.

LRT iliustr./Gautos ir priimtos aukos
LRT iliustr./Gautos ir priimtos aukos

Gruodį A.Vaitkus kalbėjo vienaip, dabar – kitaip

Gruodžio vidury paskelbęs, kad sieks Klaipėdos mero posto, jokiai partijai nepriklausantis (anksčiau buvo socialdemokratas) uosto vadovas A.Vaitkus sakė sulaukęs daug pasiūlymų iš įvairių partijų bei rinkimų komitetų, bet pasirinko LVŽS, nes iš šios partijos lyderio R.Karbauskio gavo visišką veiksmų laisvę.

„Geriausią siūlymą, kurį esame gavę grupė bendraminčių iš sporto, meno, įvairių gyvenimo sričių, tai pasiūlymas atėjo iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos, kuri suteikė galimybę visiškai laisvai formuoti sudėtį ir rinktis kryptis. Mes aiškiai deklaruojame, kad ne politika turi būti pagrindas, o ūkiškumas mieste“, – sakė A.Vaitkus.

A.Vaitkus tikina, kad jo vadovaujamame uoste dirbančių įmonių vadovų neprašė nei finansinės paramos, nei kvietęs jų kartu kandidatuoti į miesto Tarybą.

„Žinau tiek, kad jie yra mūsų būrio žmonių sudėtinė dalis, kurie pretenduoja ateiti į tarybą. Tai įprastinis dalykas, kai patys dalyvaujantys rinkimuose įneša asmenines lėšas. Kas čia ne taip?

Negalėčiau įvardinti aplinkybių, kaip jie atėjo į rinkimus. Žinau tik tiek, kad mūsų grupė, kuri pretenduoja į tarybą, siekia keiti miestą gerąja prasme, greitinti, didinti apimtis. Kad kažkas bando kurti sąmokslo terorijas, tai jų asmeninis požiūris ir atsakomybė. Visada vyksta viskas tokiu būdu – yra partijos, komitetai, kurie neša pinigus pagal įstatymus. Kas šioje vietoje yra keista?

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Vaitkus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Vaitkus

Finansavimo dydžiai, žmonės, kurie įneša lėšas, man nėra žinomi, man tiesiog neprieinama informacija, nes dirbu, dar neišėjau priešrinkiminių atostogų. Man atrodo normalus ir teisėtas dalykas, keista, kad stebimasi ir kuriamos sąmokslo teorijos“, – kalbėjo A.Vaitkus.

Anot A.Vaitkaus, aplink natūraliai ėmė burtis žmonės, kurie išreiškė palaikymą ir norą būti sudėtine komandos dalimi.

„Nežinau, kaip atėjo Vidmantas (Dambrauskas, – red. past.) ar Arūnas (Tuma, – red. past.), neatsiminsiu, nes buvo didelis kiekis žmonių ir susitikimų, bet mes bendraujame kiekvieną dieną, turime eilę klausimų uosto tematika. Aš nei prašiau, nei siūliau prisijungti. Tų žmonių iniciatyva viskas įvyko“, – sakė A.Vaitkus.

V.Dambrauskas pinigus skyrė „Klaipėdos komandai“

Tuo tarpu 15min kalbintas su A.Vaitkumi į rinkimus einantis ir finansinę paramą skyręs verslininkas neslepia, kad tai buvo bendras jų komandos sprendimas.

Bendrovės „Birių krovinių terminalas“ vadovas Vidmantas Dambrauskas sako, kad parėmė partiją, o tiksliau – skyrė lėšų Klaipėdos komandai, kad ji galėtų skirti pinigų reklamai artėjant rinkimams.

„Kai priėmiau sprendimą dalyvauti, juk ne iš dangaus nukritęs, suprantu, kad rinkiminė kampanija kainuoja – stendai, lankstinukai, straipsniai ir t.t. Konsultantai pasakė, koks bus biudžetas, tad tai buvo mūsų sprendimas – A.Tuma eina į rinkimus, L.Bergeris yra sąraše, šalia mūsų yra krūva žmonių, kurie neturi pajamų arba gyvena gaudami 700-800 algos. Ar mano sąžinė gali sakyti, kad tu prisidėk?

Mes nusprendėme, kad prisidėsime pinigais, o kiti – darbu, tai ir yra komandinis darbas. Paprastas dalykas – pinigai pervedami partijai, yra atskira eilute, kad tai Klaipėdos komandos rinkimams. Tai nėra partijos rėmimas, o kur čia sąmokslo teorija, suprasti negaliu, – 15min sakė V.Dambrauskas. – Neprisijungiau prie komandos dėl to, kad eina A.Vaitkus. Tai buvo bendras sprendimas“.

Neprisijungiau prie komandos dėl to, kad eina A.Vaitkus. Tai buvo bendras sprendimas, – sakė V.Dambrauskas.

V.Dambrauskas sako nusprendęs, kad užteks bambėti ir vis sulaukdavęs klausimų, kodėl gi pats nesiima spręsti miesto bėdų, tad ėmė ir pasiryžo.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Vidmantas Dambrauskas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Vidmantas Dambrauskas

„Gamykla sutvarkyta, žmonės gerai uždirba, patenkinti. Tai gal galiu perkelti šį modelį į miestą? Vienas iš pagrindinių komandos supratimų – pinigų mieste yra viskam, tik reikia skaidrumo, ūkiškumo, patikėkite. O jei kalbame apie skaidrumą, negalim meluoti nuo pirmos dienos. Yra rinkimai, kurie reikalauja pinigų, siaurame rate esame žinomi, o miestiečiams turime prisistatyti. Yra du būdai – vaidinti, kaip, matomai, kiti daro, ir dalinti po 100 eurų, kad jie suneštų, arba elgtis pagal įstatymą. Mes labai aiškiai, atvirai, skaidriai sąrašo žmonėms ir sunešėme“, – sakė V.Dambrauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius