-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 25

Varėnos rajone dešimtmečius niekinamos istorinės kapinės

Besimėtantys žmonių kaulai, karstų dalys, atviros kriptos, išvartyti paminklai ir laužavietės – tokie vaizdai pasitinka atvykusius į istorines kapines šalia Glūko gyvenvietės Varėnos rajone. Kapinės yra niokojamos dešimtmečiais – jau nuo sovietinių laikų. Tačiau iki šiol nė viena valstybės institucija ir nė Varėnos savivaldybės vadovybė nė nemėgino realiai tvarkyti šios palaidojimo vietos.
Išniekintos ir apleistos istorinės kapinės Varėnos rajone
Išniekintos ir apleistos istorinės kapinės Varėnos rajone / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Šimtmetį skaičiuojančios karių ir jų artimųjų kapinės

XIX a. pabaigoje šalia Varėnos įsikūrė milžiniškas karinis miestelis. Tai buvo didžiausia Carinėje Rusijoje artilerijos vasaros stovykla ir poligonas.

Šiame miestelyje šalia kitų statinių buvo įrengta ir cerkvė, o mirę kariškiai ir jų artimieji laidojami stačiatikių kapinėse. Dalis žmonių į amžino poilsio vietą atguldavo kriptose. Turtingesnieji buvo laidojami metaliniais ornamentais ir skardos karpiniais išpuoštuose cinko karstuose.

Keičiantis geopolitinei situacijai, praūžus pasauliniams karams ir atėjus naujoms santvarkoms, karinis miestelis išnyko, o kapinės pamažu nyko.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Išniekintos ir apleistos istorinės kapinės Varėnos rajone
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Išniekintos ir apleistos istorinės kapinės Varėnos rajone

Pradėtos niokoti dar sovietiniais laikais

Atvykėlių iš Carinės Rusijos kapai nebuvo mėgiami ir sovietiniais laikais. Pasakojama, kad didžiąją dalį paminklų iš kapinių teritorijos išvogė kai kurie dabartinės Senosios Varėnos gyventojai. Dalis jų buvo panaudojama pamatams, o vienas nagingas meistras, sakoma, kad iš jų net antrą kartą paminklus padarydavo. Nušlifuodavo senuosius įrašus ir jų vietoje iškaldavo naujus.

Kiek tiesos šiuose pasakojimuose dabar jau sunku atsakyti. Tačiau faktas, kad maždaug 1000 kv. metrų kapinėse šiuo metu išlikę vos 7 antkapiniai paminklai ar jų detalės.

Akmeninės tvoros taip pat belikę tik fragmentai. Pačios kapinės yra miške, kuriame jas atrasti gali tik puikiai vietą žinantys vietiniai gyventojai arba tikslias koordinates turintys smalsuoliai. Jokių nuorodų ar lentelių apie čia esantį kultūros paveldo objektą ar kapus čia nė su žiburiu nerasi.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Išniekintos ir apleistos istorinės kapinės Varėnos rajone
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Išniekintos ir apleistos istorinės kapinės Varėnos rajone

Per kelis dešimtmečius sugebėjo iškirsti tik kelis krūmus

Varėnos rajono savivaldybės, kuri atsakinga už šio objekto priežiūrą, vadovai ir administracija keitėsi kelis kartus. Tačiau nė vienam merui, net ir žinant apie tragišką kapinių būklę ir išniekintus palaikus, nekilo mintis užtikrinti mirusiųjų ramybę.

Ilgus dešimtmečius Glūko kapinės nebuvo net įteisintos kaip palaidojimo vieta. Visuomenei ėmus varstyti valdininkų duris ir rodant karstų ir antkapių nuotraukas pavyko pasiekti, kad būtų pakeista šios žemės paskirtis į tą, kuri turi būti. Ilgus dešimtmečius tai tebuvo eilinis miškas.

Apie moksleivių nešiojamas kaukoles ir grybautojų šunis prasmengančius į kriptas kalbos šiose apylinkėse sklido dar sovietiniais laikais.

Apie moksleivių nešiojamas kaukoles ir grybautojų šunis prasmengančius į kriptas kalbos šiose apylinkėse sklido dar sovietiniais laikais. Tačiau prieš keletą metų, bendruomenė netekusi kantrybės dėl savivaldos valdininkų neveiksnumo, kreipėsi į žiniasklaidą.

Buvo paviešintos nuotraukos, kuriose matysi išvartyti karstai, žmonių kaulai ir sudaužyti paminklai. Varėnos rajono savivaldybė pažadėjo situaciją ištaisyti.

Praėjus keletui metų situacija kapinėse iš esmės nepasikeitė. Rugsėjo viduryje 15min žurnalisto aplankytose kapinėse buvo matyti tik keleto krūmų kirtimo pėdsakai. Visa kita situacija atrodė dar blogesnė nei buvo iki to.

VIDEO: Varėnos rajone išniekintos istorinės kapinės

Entuziastų dėka mėgėjiškai uždengtos kriptos tapo vėl atviros, paviršiuje mėtėsi cinkinių karstų detalės, jų metaliniai papuošimai. Kai kurie akmenys sukrauti viens ant kito – lyg būtų ruošiamasi juos išvežti. Šalia atvertos kriptos su sulaužytu karstu voliojosi automobiliams tempti skirtas lynas. Galima tik bandyti spėti, kaip šis įrankis atsidūrė kapinėse ir kas su juo buvo daroma.

Savivaldybė pirštais rodo į miškininkus

Varėnos rajono savivaldybės pateiktame atsakyme dėl dešimtmečius trunkančio kapinių niekinimo teigiama, kad kalta yra Varėnos miškų urėdija. „Kadangi minėtos kapinės yra ne savivaldybės, o VĮ Varėnos urėdijos objektas, kapinių teritoriją įsipareigojo ir sutvarkė bei pagal galimybes prižiūri Varėnos miškų urėdija“, – teigiama spaudos atstovės Rūtos Averkienės atsiųstame laiške.

Pasak, R.Averkienės, šių metų pavasarį savivaldybės ir urėdijos atstovai apžiūrėjo Glūko miške esančias kapines ir įvertino jų būklę. Buvo nuspręsta jas sutvarkyti – nušienauti ir iškirsti menkaverčius krūmus.

Darbai išties buvo padaryti. Tačiau krūmai ir šakos buvo sudegintos toje pačioje kapinių teritorijoje, o laužavietės ir nuodėguliai riogso iki šiol. Mūsų žiniomis, tai vienintelis darbas šioje teritorijoje nuveiktas per keletą dešimtmečių.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Išniekintos ir apleistos istorinės kapinės Varėnos rajone
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Laužavietės istorinėse kapinėse Varėnos rajone

Valdininkai ir vėl turi viziją kaip tvarkytis, tačiau jos neatskleidžia

Prieš keletą metų jau buvo kilęs visuomenės pasipiktinimas dėl apleistų ir išniekintų kapinių. Tuomet Varėnos rajono savivaldybė pažadėjo imtis neatidėliotinų veiksmų. Kaip ir dabar.

„Varėnos rajono savivaldybė nedelsdama imsis priemonių atviras kriptas uždengti taip, kad kapų niokotojai nebūtų pajėgūs jų atidengti“, – teigiama valdininkų atsakyme.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Išniekintos ir apleistos istorinės kapinės Varėnos rajone
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Išniekintos ir apleistos istorinės kapinės Varėnos rajone

Apie kriptų sutvarkymą neužsimenama nė žodžiu. Tad labiausiai tikėtinas variantas, kad šiukšlėse paskendę karstai ir žmonių kaulai bus tiesiog uždengti masyviomis gelžbetonio plokštėmis ir tiek.

Varėnos rajono savivaldybė, kaip ir prieš keletą metų, sako turinti viziją ir tuoj tuoj paruošianti veiksmų planą istorinėms kapinėms sutvarkyti bei įamžinti. Tačiau nei vizijos, nei planuojamų konkrečių veiksmų ar juolab jų konkrečios datos valdininkai neatskleidžia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius