Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 22

VDU – Europos kalbų savaitės renginiai

„Jei nori būti įdomus pasauliui, turi mokėti daugiau nei anglų kalbą“ – tuo įsitikinusi Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Užsienio kalbų centro direktorė doc. dr. Nemira Mačianskienė, kartu su kolegomis kauniečius kviečianti į renginius, skirtus Europos kalbų dienai.
Daugiausia kalbų mokantys VDU studentai
Daugiausia kalbų mokantys VDU studentai / Alvydo Vaitkevičiaus nuotr.

Šią savaitę Kaune vykstančios Europos kalbų savaitės renginių programoje numatyti susitikimai su Europos Komisijos darbuotojais, kalbų paskaitos drauge su „Erasmus“ studentais, studentų pasirodymai, linksmi ir išradingi kalbų ir kultūrų pristatymai, studentų ir dėstytojų vizitai į Kauno mokyklas. Pirmą kartą Kaune išrinktas daugiausia kalbų mokantis VDU studentas. Apdovanojimą šioje nominacijoje pelniusi Politikos mokslų ir diplomatijos instituto antrame magistrantūros kurse studijuojanti Julija Vasilenko, moka 12 kalbų. „Jos žinios – ne paviršutiniškos. Beveik pusės kalbų mergina mokėsi VDU ir baigė 4 jų lygius“, – sakė VDU Užsienio kalbų centro vadovė.

Dauguma moka daugiau nei 2 kalbas

Tačiau J.Vasilenko – ne vienintelė VDU studentė, kurią drąsiai galima vadinti poliglote. Šį rudenį atlikta apklausa parodė, kad iš visų šioje aukštojoje mokykloje besimokančių studentų, per 100 moka 4 ir daugiau užsienio kalbų. O 60–70 proc. VDU studentų moka 2–3 užsienio kalbas. Tobulinti jau įgytas užsienio kalbų žinias ar mokytis naujų kalbų VDU gali ne tik studentai, bet ir visi norintys.

„Iš viso VDU galima mokytis 24 užsienio kalbas, kurių populiariausios – anglų, prancūzų, japonų, italų, ispanų. Pastaraisiais metais vėl populiari rusų kalba“, – sakė doc. dr. N.Mačianskienė.

Kalbų lietuviai mokosi ne tik tam, kad galėtų išvažiavę svetur dirbti. Daugiau užsienio kalbų mokančių darbuotojų pageidauja ir Lietuvoje besikuriančios užsienio įmonės. Sakė doc.dr. N.Mačianskienė.

Tarp ne studentų, norinčių mokytis kalbų, itin populiari norvegų kalba. Domimasi danų, olandų kalbomis. Pastarosios kol kas išmokti VDU negalima. Tačiau VDU Užsienio kalbų centro darbuotojai neatmeta, kad jau kitą semestrą galės pasiūlyti kauniečiams pasimokyti ne tik olandų, bet ir hindi kalbos. „Anglų kalba šiuo metu yra tiesiog būtinybė. Kitų kalbų lietuviai mokosi dėl skirtingų priežasčių: moksleiviai, besiruošiantys studijuoti ar stažuotis Japonijoje, nori išmokti japonų kalbą, norvegų, prancūzų, danų ir kitų kalbų neretai reikia žmonėms, ketinantiems dirbti tarptautinėse kompanijose“, – sakė VDU Užsienio kalbų centro vadovė. Jos nuomone, lietuviai gabūs kalboms. Tačiau dažnai pernelyg nedrąsūs, kad pasinaudotų savo žiniomis.

„Gal tai tautos charakterio savybė, tačiau dažnai lietuviai, kurie kur kas geriau kalba nei, tarkime, Azijos šalių gyventojai, baiminasi ir nekalba angliškai. Nors daugumos lietuvių tarimas itin geras, tad bent jau minimaliai susikalbėti su angliškai kalbančiu asmeniu būtų galima be vargo. Ypač nedrąsios yra moterys“, – pastebėjo doc. dr. N.Mačianskienė.

Penktadienį - daugiakalbystės šventė

Besidominčius užsienio kalbomis ir galimybėmis jų pramokti ar pagilinti savo žinias, VDU kviečia užsukti į Europos kalbų savaitės renginius. Vienas jų – penktadienį K.Donelaičio g. 52 esančio universiteto pastato 2 aukšte vyksiantis studentų iniciatyvų šou „Daugiakalbystės šventė VDU“. Renginio, kuris truks nuo 9 iki 12 val., metu studentai pristatys kalbų mokymosi programą „Hook up“, vyks mugė „English Breakfast and Tea“, bus galima išvysti dainą, atliekamą gestų kalba, pasimokyti itališkų kortų žaidimų, susipažinti su kitomis pasaulio kalbomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius