-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 10

Vėl baugina vakcinomis: naujovė tapo proga pagąsdinti masiniu skiepijimu

Skiepų nuo COVID-19 priešininkai rado naują objektą pasipiktinimui išreikšti – vakcinas, kurioms nereikia švirkštų. Internete dalijamasi naujienų reportažu su gąsdinimu, esą jos nuo 2025-ųjų pakeis skiepus ir prasidės masiškiausia vakcinacija. Tai nėra tiesa – vaizdo įraše teigiama, kad nuo to meto šios vakcinos tik gali būti prieinamos, o apie masinį skiepijimą nė neužsiminta.
Australijoje išrastas pleistras leidžia skiepyti be švirkštų
Australijoje išrastas pleistras leidžia skiepyti be švirkštų / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Masinės vakcinacijos neminėjo

Australijos televizijos naujienų kanalo „7News“ reportažu, kuriame pasakojama apie tokius skiepus, rugpjūčio pabaigoje pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos.

„Beadatinė wakcina nuo COwID pakeis skiepus nuo 2025 m. Tai reiškia, kad masiškiausia wakcinacija prasidės 2025 m. (kalba netaisyta – red. past.)“, – lakoniškai pakomentavo ji.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Dalijantis Australijos televizijos reportažu, gąsdinama masine vakcinacija jau po poros metų
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Dalijantis Australijos televizijos reportažu, gąsdinama masine vakcinacija jau po poros metų

1 min. 12 sek. trukmės įraše išties pasakojama apie skiepus, kuriems nereikia švirkštų.

„Mažas pleistriukas su didele užduotimi, skirta pasauliniam vakcinacijos lygiui padidinti“, – taip reportažą pradeda žurnalistė Sally Gyte.

Taip pat skaitykite: Baugina valgomomis vakcinomis: kas jos yra ir kodėl dar nereikia panikuoti?

Toliau ji pasakoja apie pleistrą, skirtą skiepyti. Šis pleistras turi tūkstančius skiepais padengtų mikroprojekcijų. Jis kelioms sekundėms pridedamas prie odos, kad vakcina sėkmingai patektų į gausias imunines ląsteles, esančias iškart po odos paviršiumi.

Anot S.Gyte, kompanija „Vaxxas“ pleistrą sukūrė po daugiau nei dešimtmetį užtrukusių tyrimų.

Bendrovės prezidento Davido Hoey žodžiais, šis pleistras išlieka stabilus įvairioje temperatūroje. Jam naudoti nereikia ypatingų įgūdžių, tad galėtų būti naudojama iš esmės bet kurioje šalyje.

Reportaže taip pat pasakojama, kad Teksaso universitetas dirbo su nauja COVID-19 vakcina. Jo ir „Vaxxas“ atstovai, suvieniję jėgas, šiemet Adelaidėje pradės pirmuosius pleistro bandymus. Juose turėtų dalyvauti 50-100 žmonių, jiems planuojama suleisti mažiausiai tris vakcinos dozes.

Taip pat skaitykite: Varlė ir obuolys ant maisto produktų nesusiję nei su Billu Gatesu, nei su skiepais

Baigus bandymus, kaip informavo S.Gyte, pleistras gyventojams gali būti prieinamas jau 2025-aisiais. Anot jos, jo gamykla dar statoma. Per metus planuojama pagaminti 300 mln. pleistro rinkinių.

Išradimas iš Australijos

Tokį reportažą „7News“ tikrai transliavo, jį pagal raktinius žodžius – televizijos ir kompanijos pavadinimus – galima rasti vaizdo įrašų platformoje „YouTube“. Tik jis buvo parodytas ne pastaruoju metu, o pernai kovą.

VIDEO: Pleistras, kuriuo galima skiepyti be švirkšto

Apie Kvinslende įsikūrusios bendrovės išradimą kalbama jau ne vienus metus. „7News“ reportažus apie pleistrą jau rodė 2021 m. gegužę ir spalį, televizijos portale apie jį rašyta 2020-aisiais.

Šiemet birželį buvo pranešta, kad Brisbeine atidaroma pleistrų gamykla. Apie jos statybas ir pasakojo S.Gyte.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Australijoje išrastas pleistras leidžia skiepyti be švirkštų
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Australijoje išrastas pleistras leidžia skiepyti be švirkštų

Kompanija „Vaxxas“ ragina „permąstyti, kas įmanoma su vakcinomis“, kalba apie „ateitį be adatų“ ir skelbiasi komercializuojanti naują vakcinacijos technologiją, kuri pagerina esamų bei naujos kartos vakcinų veiksmingumą.

„Vaxxas" technologinės platformos pagrindas – didelio tankio mikromedžiagos pleistras (HD-MAP) su tūkstančiais labai trumpų (~0,25 mm) mikroprojektorių. Jis esąs lengvai pagaminamas injekcinio liejimo būdu.

Bendrovės sukurtas metodas, patvirtintas klinikiniais tyrimais su žmonėmis, esą gali padidinti imuninio atsako efektyvumą ir veiksmingumą.

Dėl patentuotos sauso padengimo technologijos šių vakcinų iš esmės nereikia šaldyti nei transportuojant, nei laikant iki naudojimo. Taip esą palengvinama išteklių ir logistikos našta, susijusi su „šalčio grandinės“ palaikymu.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Australijoje išrastas pleistras leidžia skiepyti be švirkštų
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Australijoje išrastas pleistras leidžia skiepyti be švirkštų

Pleistrai-vakcinos tiekiami be adatų, su vienkartiniais aplikatoriais, todėl gali būti naudojami savarankiškai.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Australijos kompanijos „Vaxxas“ sukurti pleistrai, padedantys į imunines ląsteles perduoti vakciną be švirkšto, įprastų skiepų jau po dvejų metų nepakeis. Masinė vakcinacija nuo to laiko taip pat neprasidės – reportaže apie tai nekalbama.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius