-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 04 06 /17:46

Velykos – tik ten, kur gyvename, judėti kitur bus galima tik ypatingais atvejais, tarkime, į laidotuves

Visuomenės informavimo grupės vadovas, premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Giedrius Surplys sakė, kad trečiadienį Vyriausybė turėtų priimti sprendimus, susijusius su judėjimo ribojimu per Velykas. Jis pažymėjo, kad į savivaldybes, kuriose asmenys negyvena, bus galima patekti tik ekstra atveju.
Giedrius Surplys
Giedrius Surplys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

G.Surplys kartojo, kad Velykos šiemet bus išskirtinės.

Kalbėdamas apie judėjimo ribojimus, jis aiškino, kad jie bus susiję su patekimu į savivaldybes, kuriose asmenys negyvena.

„Tam tikros išlygos bus taikomos tiems, kas turi nekilnojamojo turto, arba tiems, kurie važiuoja į laidotuves ar kažkokiu kitu ekstra atveju. Bet iš principo tikrai norime užtikrinti, kad nelankytumėme senelių, tėvų, giminaičių, kurie gyvena kituose miestuose“, – teigė G.Surplys.

Tarp kitų atvejų, kai žmonės galės patekti į savivaldybes, kuriose negyvena, jis nurodė sunkių ligonių lankymą, ligonių vežimą į kitoje savivaldybėje esančias gydymo įstaigas ar neatidėliotiną būtinybę nuvykti į darbą.

Tam tikros išlygos bus taikomos tiems, kas turi nekilnojamojo turto arba tiems, kurie važiuoja į laidotuves ar kažkokiu kitu ekstra atveju.

G.Surplys aiškino, kad konkretūs sprendimai, kaip bus užtikrinamas asmenų judėjimo ribojimas, bus priimti trečiadienį Vyriausybės posėdžio metu ir nuguls į teisės aktus.

Tačiau dabar esą planuojama, kad budės visi įmanomi ekipažai: ir policija, ir šauliai, ir kariai, ir policijos rėmėjai, ir kiti talkininkai.

Šiaulių apskr. VPK nuotr./Šiaulių policija
Šiaulių apskr. VPK nuotr./Šiaulių policija

Taip pat į pagalbą ketinama pasitelkti savivaldybes. Jų, anot G.Surplio, bus prašoma užtikrinti ne tik budėjimą, bet ir galimą kai kurių kelių užtvėrimą.

Kaip aiškino VIG vadovas, policija tikrai ras būdų įsitikinti, ar žmogus į savivaldybę įvažiuoja „turėdamas rimtą reikalą, ar aplankyti bobutės per Velykas“.

Jis akcentavo, kad Velykų savaitgalis gali būti labai reikšmingas, jokiu būdu negalime atsipalaiduoti dėl tolesnės koronaviruso plitimo grėsmės.

Esą kuo mažiau turėsime kontaktų, tuo greičiau galėsime pradėti kalbėti apie karantino pabaigą.

Verslo pateikti siūlymai

G.Surplys sakė, kad iki pirmadienio 12 valandos buvo laukiama asocijuotų verslo struktūrų pasiūlymų dėl to, kaip dalis verslo sugriežtinto saugumo sąlygomis galbūt galėtų atnaujinti savo veiklą.

Sulaukta apie 20 didesnių ir mažesnių verslo asociacijų pasiūlymų.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Per karantiną uždarytas Klaipėdos universitetas
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Per karantiną uždarytas Klaipėdos universitetas

„Ir tie pasiūlymai apima tokias priemones, kaip riboti klientų srautus, matuoti visų ateinančių klientų temperatūrą, periodiškai prekybos vietose atlikti mikrobiologinius tyrimus, anketuoti klientus iš anksto, ar jie neserga, ar jie nesilankė kažkur pavojingose vietose, užtikrinti, kad įėjimas į prekybos ar paslaugų vietas būtų tik tiesiogiai iš gatvės ir taip toliau“, – sakė G.Surplys.

Tačiau dalis verslo, kaip sakė S.Skvernelio patarėjas, jaučia socialinę atsakomybę neatnaujinti veiklos.

Visi šie siūlymai esą bus svarstomi. Kai laikas leis, pasak G.Surplio, bus galima priimti sprendimus dėl tam tikro verslo liberalizavimo.

„Tikrai visko yra arba bus vaistinėse“

G.Surplys pasakojo, kokia yra situacija dėl apsaugos priemonių šalies vaistinėse.

Anot jo, informacija apie tai surinkta bendradarbiaujant su vaistininkų asociacijomis.

„Kaip ir žadėta, situacija tikrai gerėja. Dezinfekcinio skysčio tikrai yra visose vaistinėse: tiek didesnėse pakuotėse po 4–5 litrus, tiek ir mažesnėse iki litro. Taip pat gerėja situacija su kaukėmis – jų yra įvairaus tipo visose vaistinėse. Kalbame apie dešimtis tūkstančių. Taip pat kalbame apie tai, kad artimiausiu metu turėtų vaistines pasiekti vėlgi dešimtys tūkstančių, o kartais ir daugiau medicininių ir kitų kaukių. Taip pat, sakyčiau, nebloga situacija su vienkartinėmis pirštinėmis“, – tikino G.Surplys.

Jis minėjo, kad, pavyzdžiui, viename vaistinių tinkle jų yra 22 tūkstančių porų. Balandį planuojama gauti per 150 tūkst. vienetų.

Dideli vienkartinių pirštinių pristatymai, anot VIG vadovo, planuojami ir kitur.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Trečioji karantino savaitė Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Trečioji karantino savaitė Vilniuje

„Turbūt pagrindinė žinutė būtų tokia, kad nereikia žvalgytis po internetą ir pirkti iš spekuliantų, iš tų, kurie pardavinėja dviguba, triguba kaina, o gal ir daugiau. Tiesiog tikrai visko yra arba artimiausiu metu bus mūsų vaistinėse“, – kalbėjo S.Skvernelio patarėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius