-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 14 /15:16

Vėtra Vilniuje nudraskė Arkikatedros stogą

Vilniaus arkivyskupijos kurija pranešė, kad stiprus vėjas padarė žalos ir Vilniaus arkikatedros stogui. Vėtra atplėšė dalį Arkikatedros stogo.
Vilniaus Arkikatedros stogą apgadino vėjas
Vilniaus Arkikatedros stogą apgadino vėjas / Vilniaus arkivyskupijos kurijos nuotr.

„Stiprus vėjas padarė žalos ir Vilniaus arkikatedros stogui. Specialistai jau dirba, vertina situaciją ir imsis tvarkybos darbų“, – rašoma Vilniaus arkivyskupijos kurijos paskyroje „Facebook“.

Vilniaus arkivyskupijos kurija pasidalijo video ir nuotrauka, iš kurių matyti, kad uraganinio vėjo gūsiai nulupo nuo stogo dalį apdailos.

Penktadienį Lietuvoje siautėjantis uraganinis vėjas pridarė daug žalos vartydamas medžius, stulpus, šviesoforus ir jachtas.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento BNS pateiktais duomenimis, šią parą smarkūs vėjai laužė medžius ir kilnojo stogus. Šios dienos pradžioje jie vyravo vakarinėje ir vidurinėje Lietuvos dalyje, pamažu apimdami pietinę ir rytinę šalies dalį. Ypač daug darbo dėl vėjų turi Klaipėdos, Kauno ir Šiaulių ugniagesiai gelbėtojai.

Popiet įsisiautėjęs vėjas daug žalos pridarė ir Vilniuje. 15min skaitytojas pranešė apie audros išvartytą Valakampių mišką.

VIDEO: Vėtros padariniai Vilniuje, Valakampiuose

Savivaldybės bendrovė „Grinda“ pranešė šalinanti nuvirtusius medžius įvairiose sostinės vietose. 15min skaitytojai taip pat pranešė, kad medžiai virto ne tik sostinės pakraščiuose, bet ir mieste, kur prispaudė ir automobilius.

Dėl stipraus vėjo elektros tiekimas penktadienį sutrikęs apie 40 tūkst. namų ūkių visoje Lietuvoje, pranešė bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

Daugiausia gedimų fiksuojama Šiaulių ir Klaipėdos rajonuose, šiuo metu elektros tiekimas jau yra atstatytas daugiau nei 20 tūkst. namų ūkių.

Katastrofinis vėjo greitis

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) feisbuke pranešė, kad 9:24 val. Lietuvos laiku Ventės automatinėje meteorologijos stotyje (Šilutės r.) užfiksuotas vėjo greitis pasiekė katastrofinio vėjo greičio kriterijų – išmatuota 35,5 m/s (~128 km/h).

„Toks vėjo greitis atitiktų 1-os kategorijos uraganą, tačiau šiuo atveju tai yra ne uraganas, o tiesiog stiprus vėjo gūsis.

Kad Ventės AMS išmatuotas skaičius yra teisingas, rodė ir netoliese esanti Šilutės kelininkų meteorologinė stotelė, kuri 9:25 val. fiksavo net 36,1 m/s greitį (~130 km/h)“, – feisbuke skelbė LHMT.

LHMT primena, kad Lietuvoje tikrų uraganų nebūna, tik uraganinio stiprumo vėjai arba vėjo audros.

LHMT informuoja kad pavojingas vėjas yra tuomet, kai viršija 15 m/s greitį, stichinis vėjas, kai viršija 28 m/s, katastrofinis, kai vėjas didesnis nei 33 m/s.

Anot LHMT, taip pat Lietuvoje fiksuojami pavieniai žaibų išlydžiai, nes per šalį slenka kontrastingas atmosferos frontas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius