Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 10

VGTU studentus piktina neaiškios rinkliavos: už įsijungusią signalizaciją moka visi

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) bendrabučių gyventojus piktina ne tik pasibaisėtinos gyvenimo sąlygos. Studentai 15min pasakojo beveik kas mėnesį gaunantys sąskaitą ir už neva padarytą žalą, tačiau bendrabučio gyventojams neaišku, kam naudojami šie pinigai. VGTU Paslaugų skyriaus vedėjas Algirdas Bendikas 15min teigė, kad pasirašydami sutartis studentai informuojami apie mokesčius, kurie renkami esant nenumatytoms situacijoms.
Studentų gyvenimas VGTU bendrabutyje
Studentų gyvenimas VGTU bendrabutyje / Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip 15min pasakojo VGTU bendrabutyje gyvenanti studentė, be to, kad bendrabučio prižiūrėtojai esą neskuba kovoti su kenkėjais, studentams išrašomos sąskaitos už įvairiausius nutikimus bendrabutyje, pavyzdžiui, įsijungusią signalizaciją.

„Pagrindinė suma yra 30 eurų, kad ir kas benutiktų. Ir nesvarbu, gyvenai bendrabutyje tą mėnesį ar ne, vis tiek moki“, – teigė pašnekovė (vardas ir pavardė redakcijai žinomi, – aut.).

Pagrindinė suma yra 30 eurų, kad ir kas benutiktų.

Ji pasakojo, kad, pavyzdžiui, studentai gamindami maistą paskleidžia dūmus, dėl kurių įsijungia signalizacija, ir šis įvykis įvertinamas 30 eurų suma.

Per mėnesį būna įvairių nutikimų, už visus juos bendrabučio tvarkytojai skaičiuoja žalą. Anot pašnekovės, per mėnesį susikaupia kelių šimtų eurų suma, kuri padalijama kiekvienam studentui.

„Va, rugsėjį už tai vienam studentui buvo paskaičiuota po 2 eurus. Viską sudėjus sumos išeina didelės, tačiau niekad nematyti, kad kažkas kažką už tuos pinigus remontuotų. Trivietis kambarys vienam žmogui kainuoja 58 eurus, tačiau dažniausiai sąskaita būna iki 65 eurų... Keisčiausia, kad šie pinigai, kaip sakoma, skirti remontui, o gyvenimo sąlygos negerėja“, – teigė ji.

Defektiniai aktai paslaptingai dingo

Anot studentės, Vilniaus universiteto studentai už gyvenimą bendrabutyje moka 45-50 eurų, jokių defektinių aktų jiems niekas nepateikia, o kambariai tvarkingi – net elektros lemputes keičia.

„O pas mus, būna, ir vandenį pamiršta įjungti, ir langai kiaurai perpučiami, ir rozetės krenta iš sienų. Vonioje keitė vamzdžius, išdaužė sienas, lubose skylę paliko. Sakau: tai gal užtaisysit? Gavau atsakymą, kad vis tiek greitai visą aukštą renovuos, neapsimoka“, – pasakojo mergina. Jos teigimu, nors VGTU giriasi tvarkomais kambariais, juose apgyvendinami „Erasmus“ studentai.

Vadinamieji defektiniai aktai su įrašytomis žalos sumomis skelbiami bendrabučio pirmajame aukšte esančioje skelbimų lentoje.

Tačiau praėjusią savaitę bendrabutyje lankiusis žurnalistams šie lapai, anot studentės, ėmė ir pradingo.

Universitetas: studentai žino apie mokesčius dėl nenumatytų situacijų

VGTU Paslaugų skyriaus vedėjas A.Bendikas 15min atsiųstuose atsakymuose pabrėžė, kad su studentais yra pasirašomos individualios sutartys, jie informuojami apie numatomus mokesčius, esant nenumatytoms situacijoms.

„Dėl priešgaisrinės sistemos suveikimo visuose aktuose yra pateikiama informacija, kad tai tyčinis priešgaisrinio pavojaus mygtuko nuspaudimas, dėl kurio yra įjungiama bendrabučio priešgaisrinė sistema. Jeigu tokio įvykio metu mygtuką nuspaudęs studentas yra nustatomas, sąskaita išrašoma jam asmeniškai. Tai numatoma ir sutartyse. Studentai gauna sąskaitas už apgyvendinimo paslaugas, jose yra išskiriamos pozicijos už padarytą žalą“, – aiškino jis.

Anot A.Bendiko, darbų atlikimo aktai yra atnaujinami kas mėnesį, taip pat ir mokestis skaičiuojamas visus metus, esant padarytai žalai.

„Informacija, kaip ir kiekvieną mėnesį, visą sutarties administravimo laikotarpį yra viešai matoma pirmojo aukšto skelbimų lentoje“, – teigė jis.

Pasak universiteto atstovo, gyventojų padarytos tyčinės žalos bendrabučiams ar juose esančiam turtui tvarka reglamentuojama VGTU bendrabučių administravimo sutarties tam tikruose punktuose.

Komentuodamas priekaištą, kad atnaujinamuose kambariuose apgyvendinami išskirtinai „Erasmus“ studentai, A.Bendikas sakė, jog universitetui vienodai svarbūs visi studentai, tad vadovaujamasi nuostata, kad atnaujintuose kambariuose gyventų pusė VGTU, gyvenančių Lietuvoje, ir pusė atvykusių iš svetur studentų.

Vilniaus Gedimino technikos universitetas
Vilniaus Gedimino technikos universitetas

Jo pateiktais duomenimis, šiuo metu atnaujinamuose bendrabučiuose (Saulėtekio al. 18 ir 25) suremontuota 371 gyvenama vieta, iš kurių – 230 gyvenamų vietų (62 proc.) studentams iš Lietuvos ir 141 vieta (38 proc.) skirta užsienio studentams.

„Pastebėjus kenkėjų, bendrabučio administracija nuolat ragina studentus pranešti, kad galėtume kuo skubiau paruošti kambarį dezinfekcijai bei informuoti studentus apie tolimesnę šio proceso eigą. Esame suinteresuoti kuo skubiau padėti studentams“, – teigė jis.

Praėjusią savaitę VGTU studentų tėvai kreipėsi į žiniasklaidą dėl baisių sąlygų bendrabučiuose. Jų atsiųstuose nuotraukose buvo matyti, kad bendrabutyje plinta pelėsis, gyvena įvairūs parazitai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius