Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 16

Vicemerės stiprybė – moteriškumas

Vyrišką aukščiausių Kauno vadovų komandą neseniai papildžiusi Loreta Kekienė kalbėdama su „15min“ neslėpė, kad einant vicemero pareigas ir bendraujant su besikreipiančiais miestiečiais kartais tenka pasinaudoti ir moteriškumu: „Tenka ir pašnekėti, ir paguosti, ir nukreipti.“
Antrą kadenciją Kauno taryboje dirbanti L.Kekienė, pavadinta viena tyliausių miesto politikių, replikuoja: „Aš nežinau, ar „sklaidymasis“ posėdžio metu yra „kietumas“.
Antrą kadenciją Kauno taryboje dirbanti L.Kekienė, pavadinta viena tyliausių miesto politikių, replikuoja: „Aš nežinau, ar „sklaidymasis“ posėdžio metu yra „kietumas“. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno miesto tarybos Socialdemokratų frakcijai nutraukus paramą valdančiajai Sėkmės koalicijai, minėtos partijos deleguotą vicemerą Steponą Vaičikauską prieš tris savaites pakeitė „Tvarkos ir teisingumo“ atstovė L.Kekienė.

Antrą kadenciją miesto taryboje dirbanti iš Marijampolės kilusi politikė tapo trečiąja Kauno vicemere moterimi. Maironio gimnazijoje ir Kauno suaugusiųjų mokymo centre matematikos ir ekonomikos mokytoja iki šiol dirbusiai 47 metų moteriai atiteko S.Vaičikausko kuruotos miesto ūkio ir energetikos sritys. Tiesa, L.Kekienė rudenį žada prašyti tarybos narių skirti jai artimesnę kuravimo sritį ir tvirtina dėl to jau sutarusi su už švietimą ir sveikatos apsaugą atsakingu kitu vicemeru Algimantu Kurlavičiumi.

Nebijo tapti bedarbe

– Kaip sekasi eiti naujas pareigas? Ar jau spėjote apsiprasti?

– Taip, jau pradedu apsiprasti, įsivažiuoju. Kiekvieną dieną pradžia tradicinė – pas merą būna pasitarimas, pasiskirstome darbus. Aišku, mano kuruojama veiklos sritis dabar kaip ir „pakabinta“. Artimiausiame tarybos posėdyje visos veiklos sritys bus perskirstytos. Kaip ir žadėjo, man duos moteriškesnę sritį – švietimą, socialinius reikalus. O kol kas gilinuosi į tai, ką turiu. Jau ateina ir pirmieji interesantai, jau tenka ir pašnekėti, ir paguosti, ir nukreipti. Žodžiu, judam.

– Tapusi vicemere atsisakėte pareigų Maironio gimnazijoje, kur dirbote pastaruosius 12 metų. Vasario mėnesį, kai baigsis šios tarybos kadencija, tapsite bedarbe, o tolesnis jūsų, kaip politikės, likimas priklausys nuo rinkimų rezultatų. Ar nebuvo baisu dėl laikino posto atsisakyti nuolatinio darbo gimnazijoje?

–  Taip, gali būti, kad po pusės metų aš būsiu bedarbė. Kita vertus, kolektyvas, iš kurio aš išėjau, yra labai geranoriškas. Direktorė man pažadėjo mano krūvį išmėtyti kitoms matematikėms. Jeigu jau taip atsitiks, kad tapsiu bedarbe, tokiu atveju grįžčiau į savo darbovietę. Tad labai didelės baimės tikrai nėra.

Didžiausia blogybė – nedarbas

– Savivaldybės taryboje dirbate jau 7 metus. Vicemero pareigos, kurias dabar einate, jums suteikė kur kas daugiau galių ir valdžios svertų. Kokias pagrindines blogybes matote savivaldybėje ar mieste, ką pirmiausia imsitės tvarkyti?

– Tos problemos yra tiek savivaldybėje, tiek pačiame mieste, tiek visoje respublikoje. Pirmiausia tai yra nedarbas. Kaip spręsti tokią problemą? Aišku, nei vicemeras ją išspręs, nei dar kas nors. Mes tiesiog galime netrukdyti darbo vietas kuriančiam verslui. Čia yra grandinė, viskas yra susiję. Tad reikia tą virvelę, tuos mazgelius po truputėlį narplioti.

– Esate laikoma viena iš tyliausių ir mažiausiai besireiškiančių tarybos narių. Kaip manote, ar ši savybė yra suderinama su vicemero, kuriam tenka ir reprezentacinės miesto funkcijos, pareigomis?

– Pagrindinis darbas vis tiek vyksta komisijose ir komitetuose. Visi klausimai, kurie patenka į tarybą, pirmiau būna svarstomi komitetuose. Noras užduoti klausimus, kai mato žiniasklaida, yra žmogaus saviraiškos forma. Juk tie klausimai komitetuose būna iškedenti. Aš nežinau, ar „sklaidymasis“ posėdžio metu yra „kietumas“.

Suvalkietiško kraujo neturi

– Ar nesulaukėte replikų ar pastebėjimų, kad aukščiausių savivaldybės vadovų gretas papildė dar vienas Suvalkijos atstovas?

–  Suvalkietiško kraujo aš išvis neturiu. Na, bet kokiu atveju replikų nesulaukiau. Galų gale iš Suvalkijos aš išvažiavau į Vilnių mokytis būdama 18 metų. Baigusi studijas, aš iškart atvažiavau į Kauną, tad tos suvalkietiškos šaknys seniai yra nukirstos.

– Ar turite ambicijų politiniame pasaulyje siekti aukštumų?

– Jeigu pasitaiko proga, jeigu yra galimybė kažko siekti, kodėl gi nesiekti? Aišku, tai nereiškia, kad reikia perlipti kažkam per galvą. Kaip ir šiuo atveju: jeigu susiklostė palanki situacija, kodėl gi neiti į priekį?

– Lietuvos prezidentė yra moteris, Seimo pirmininkė yra moteris. Kaip manote, ar Kaunui nereiktų merės?

– Aš nežinau, ar čia reikėtų tais pavyzdžiais remtis. Tai, kad prezidentė, Seimo pirmininkė, krašto apsaugos ministrė moterys, yra tik aplinkybių sutapimas. Nemanau, kad reikėtų pagal lytį skirstyti, kas kuo turėtų būti. Kas tuo metu būna tinkamiausias, tą tuo metu ir išrenka.

– Kokia jūsų nuomonė apie S.Vaičikauską, kurį pakeitėte vicemero poste?

– Tik gera nuomonė. Mes esame kolegos, mes esame draugai. Aš manau, kad tas pakeitimas nėra joks perversmas. Tiesiog jie atsisakė remti valdančiąją koaliciją, mes užėmėme jų vietą. Tai buvo kaip rotacija. Aš tikrai negaliu sakyti, kad jis blogai dirbo. Taip jau susiklostė aplinkybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius