-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 08

Apie prezidento postą mąstantis M.Puidokas užsienio politikoje norėtų sekti V.Adamkaus pėdomis

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Seime Mindaugas Puidokas sako patirties užsienio politikoje turintis pakankamai, ir jei pareikštų norą kandidatuoti į prezidentus, šalies užsienio politikos laivą žada vairuoti taip, kaip tai darė kadenciją baigęs Valdas Adamkus, tai yra, keliu „Lietuva kaip geopolitinis tiltas su kitomis šalimis“.
Mindaugas Puidokas ir Saulius Skvernelis
Mindaugas Puidokas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Apie užsienio politiką norėčiau pakomentuoti daugiau, jeigu tas sprendimas spaudos konferencijoje bus teigiamas, nes kitu atveju dabar diskutuoti plačiai nebūtų prasmės“, – penktadienį 15min dėstė Seimo narys.

Tačiau netrukus M.Puidokas pradėjo pasakoti ir vardinti savo privalumus, lyg sprendimas jau būtų aiškus.

„Aš visą laiką kaip ekspertas ir žmogus, kuris dirba Užsienio reikalų komitete, dalyvauju tiek NATO parlamentinės asamblėjos veikloje, tiek Europos reikalų komitete, teko ne vieną sykį vadovauti ir dalyvauti Lietuvos delegacijai. Manau, kad patirties užsienio politikos atveju man tikrai užtektų, – toliau dėstė politikas.

– Visų pirma be abejonės norėčiau judėti V.Adamkaus užsienio politikos geopolitine linkme, tai yra, Lietuva kaip geopolitinis tiltas su kitomis šalimis, per tilto tiesimą stengtis stiprinti mūsų valstybę. Kuo mes turime daugiau santykių su Lenkija, Slovakija, kitomis šalimis, tuo Lietuva yra stipresnė.“

Svarstyti pradėjo po prašymo

Pirmadienį M.Puidokas žada rengti spaudos konferenciją, kur praneš, ar sieks Lietuvos prezidento posto. Kad Seimo nariui gali kilti tokių minčių, dar praėjusią savaitę užsiminė LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

O pats M.Puidokas sakė pradėjęs apie tai galvoti po to, kai sulaukė oficialaus kreipimosi. Jis tikino jaučiantis pareigą per artimiausias dienas pateikti atsakymą.

„Seniau esu sulaukęs ne vieno žodinio paraginimo iš įvairių organizacijų, visuomenininkų, kolegų, bet niekad neketinau kandidatuoti ir to nesvarsčiau rimtai. Bet tada, kada vakar gavau oficialų kreipimąsi iš labai aiškaus apibrėžto skaičiaus įvairių visuomenės atstovų, profesorių, akademinio pasaulio žmonių, verslininkų, teisininkų, tada ir pradėjau vertinti situaciją labai rimtai“, – pasiteiravus, kada pradėjo svarstyti apie tai, kad galėtų siekti prezidento posto, teigė M.Puidokas.

Parlamentaras sakė už nugaros neturintis jokios stiprios politinės jėgos, nes „valstiečiai“, kurių frakcijai Seime jis priklauso, kelia į prezidentus premjerą Saulių Skvernelį.

Beje, norą siekti prezidento posto yra pareiškęs ir kitas valdančiųjų „valstiečių“ frakcijos Seime narys Naglis Puteikis.

„Pirmiausia vertinu paprastų piliečių ir Lietuvos žmonių paramą, ir manau, kad tik tokia parama turi galią ir tikrą vertę. Mano apsisprendimui nebus esminis kriterijus ar faktorius tai, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga turi numačiusi kitą kandidatą“, – dėstė M.Puidokas.

Paklaustas, ar kandidatuodamas į prezidentus jis trauktųsi iš „valstiečių“ frakcijos Seime, parlamentaras tvirtino šio klausimo kol kas nesvarstęs.

Vertinant politinį lauką, aš esu pats pakankamai brandus kaip žmogus ir politikas, kad galėčiau tą sprendimą priimti.

Su M.Gabrilavičiumi sako nedraugaujantis

Pirmasis kvietimas M.Puidokui tapti prezidentu ketvirtadienį pasirodė „gerų žinių portale“ Minfo.lt. Penktadienį čia pirmosiose eilutėse galima rasti tekstus apie politiko galimybes siekti šalies vadovo posto.

„Matomai mano veikla, mano atliekami darbai, skatinant tiek sveiką gyvenseną, tiek atstovaujant šeimas, blaivybę, ko gero, jie imponuoja, ir to išdavoje yra daugiau publikacijų“, – taip santykį su Minfo.lt apibūdino M.Puidokas ir tikino asmeninių ryšių su portalo direktoriumi Mariumi Gabrilavičiumi nepalaikantis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Psichoterapeutas Marius Gabrilavičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Psichoterapeutas Marius Gabrilavičius

Parlamentaras aiškino, kad sprendimą siekti prezidento posto ar ne priims tardamasis su šeima: „Pagrindinis sprendžiamasis balsas tų žmonių, kurie arčiausiai manęs. Vertinant politinį lauką, aš esu pats pakankamai brandus kaip žmogus ir politikas, kad galėčiau tą sprendimą priimti.“

Tai, kad į rinkiminę kampaniją Seimo narys įšoktų gana vėlai, kad reikėtų lėšų rinkiminei kampanijai, reikėtų ieškoti komandos ir steigti rinkimų štabą, anot M.Puidoko, būtų iššūkis ir problema.

„Teigiamo atsakymo atveju tektų tas visas problemas spręsti. Ir spręsti ganėtinai greitai“, – sakė politikas.

Jis tikino, kad neigiamo atsakymo atveju spaudos konferencija pirmadienį vis tiek vyks.

Apie tai, kad apie rinkimus galvoja labai rimtai, M.Puidokas penktadienį paskelbė socialiniame tinkle „Facebook“.

„Gavęs kvietimą kandidatuoti į LR Prezidentus, noriu padėkoti visiems, už išreikštą begalinį pasitikėjimą. Mes išgirdome vieni kitus bendruose darbuose, reikaluose, veikloje. Šį raginimą priimu kaip didžiulę atsakomybę, didžiulį iššūkį. Didelis būrys palaikančiųjų įkvepia imtis veiksmų ir siekti permainų, tačiau puikiai supratau, kad vienas to padaryti neįstengsiu. Išreikštas pasitikėjimas verčia iš naujo apmąstyti tokią galimybę ir toliau intensyviai tęsti jau pradėtus darbus. Laiko tikrai nėra daug, savo apsisprendimą ketinu išsakyti pirmadienį 11 h per spaudos konferenciją Seime. Didžiuojuosi savo šalimi, noriu, kad ja didžiuotųsi esama ir sekančios kartos“, – parašė jis.

Tiesa, R.Karbauskio ši žinutė jau neturėjo nustebinti.

LVŽS pirmininkas dar praėjusią savaitę tikino, kad M.Puidokas gali sugalvoti dalyvauti rinkimuose.

„Aš nenustebčiau, jei šitas Seimo narys artimiausiu metu praneštų, kad jis nori kandidatuoti į prezidentus“, – teigė R.Karbauskis.

Tiesa, jis neslėpė abejojantis, ar M.Puidokas save ir situaciją vertina racionaliai.

„Kažkas negerai su Seimo nariu atsitiko, negaliu paaiškinti, atrodo, kad jis kažkokioje kitoj realybėj gyvena, šneka apie tai, ko nėra. Kad kas nors pas mus frakcijoj palaikytų tai, ką jis sako, labai stebėčiausi“, – teigė R.Karbauskis.

M.Puidokas dar sausio pabaigoje sukritikavo partijos pirmininką, vėliau ir premjerą Saulių Skvernelį. Seimo narys pareiškė kursiantis atskirą grupę LVŽS frakcijoje Seime, tačiau per savaitę to nepadarė.

M.Puidokui šiuo metu yra 39 metai. Tačiau prezidento rinkimuose dalyvauti politikas galėtų, nes iki rinkimų dienos bus sulaukęs 40-mečio. Daugiau informacijos apie gegužę Lietuvoje vyksiančius prezidento rinkimus – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius