-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 02

Vienas nenori, kitas negali: kas ves jų partijas į Seimo rinkimus?

Kai buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis kandidatų sąraše Eligijus Masiulis pateko į korupcijos skandalą ir buvo priverstas sustabdyti narystę partijoje, liberalams prireikė vos 5 dienų surasti, kas jį pakeis. Tuo tarpu „Tvarkos ir teisingumo“ bei Darbo partijos savo sąrašų lyderius ketina rinkėjams pristatyti tik paskutinę minutę.
Valentinas Mazuronis ir Rolandas Paksas
Valentinas Mazuronis ir Rolandas Paksas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Patys partijų pirmininkai „tvarkietis“ Rolandas Paksas ir „darbietis“ Valentinas Mazuronis greičiausiai pirmųjų vietų savo partijų kandidatų sąrašuose neužims. R.Paksui dalyvauti rinkimuose vis dar neleidžia Lietuvos įstatymai, o V.Mazuronis nenori europarlamentaro vietos atiduoti „tvarkiečiui“ Petrui Gražuliui.

Todėl tiek „Tvarka ir teisingumas“, tiek Darbo partija turi galvosopį vėliausiai iki rugpjūčio surasti žmogų, kuris galėtų užimti pirmąją vietą kandidatų sąraše. Šiuo metu nei „tvarkiečiai“, nei „darbiečiai“ rinkimų sąrašų lyderių dar neturi.

„Tvarkiečiai“ galvoja ir apie nepartinį

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ rinkimų štabo vadovu prieš savaitę tapęs Seimo narys Remigijus Žemaitaitis 15min sakė, kad partija sąrašo lyderį rinks demokratiškai.

„Sutarėme, kad darysime vidinį reitingavimą, bus keli pasiūlymai, kiekvienas turi atlikti savo užduotis, kad būtų aukščiau ar žemiau sąraše, tada reitinguos skyriai, o paskui pagal balų sistemą arba Strateginis komitetas, kuriame aš esu, arba frakcijos seniūnas, partijos pirmininkas, štabo vadas ir ministrai susėdę sutars. Viskas labai į teigiamą pusę eina“, – sakė R.Žemaitaitis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis ir Rolandas Paksas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis ir Rolandas Paksas

Anot jo, šiuo metu svarstoma, kad „tvarkiečių“ sąrašo lyderiu gali tapti jis pats, taip pat Seimo narys Petras Gražulis, nepartinis vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas arba aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

„Kauno skyrius lyg ir iškėlė mintį, kad gal būtų visai nieko nepartinį, nepriklausomą, kuris visai kitomis akimis žiūri, pasirinkti. Jie nežino, ką tokį, tiesiog siūlo idėją visiškai žalią žmogų pamėginti pasirinkti. Logikos, sakyčiau, yra“, – kalbėjo R.Žemaitaitis.

Rolandas Paksas lyderį turi, bet slepia

Tačiau „tvarkiečių“ rinkimų štabo vadovo planai gali greitai sužlugti. „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas R.Paksas tikina, kad jau dabar yra išsirinkęs būsimą partijos sąrašo lyderį, tik dar nesako jo pavardės.

Turiu labai gerą kandidatą, tačiau jei liepos 15 dieną Lietuva nuspręs, kad aš galiu būti pirmas, jo atsiprašysiu, – sakė R.Paksas.

„Liepos 23 dieną tarybos posėdyje bus patvirtinta visa sąrašo eilė. Aš tikrai turiu pasirinkęs žmogų. Viskas su pirmu yra aišku, klausimai tik toliau lieka.

Visi nori būti pirmais, o nuo antro jau yra nebepatenkinti. Laikausi savo principo, turiu labai gerą kandidatą, tačiau jei liepos 15 dieną Lietuva nuspręs, kad aš galiu būti pirmas, jo atsiprašysiu. Tą dieną yra paskutinis terminas priimti sprendimus atsakant į Europos Tarybos Ministrų kabineto klausimus. Jeigu Lietuva neatsakys tolerancija, tai aš pasiūlysiu tą žmogų“, – teigė R.Paksas, kuris dar gali tapti įtariamuoju dėl kyšio ėmimu, jei Europos Parlamentas panaikins jo teisinę neliečiamybę.

Jis nesileido į kalbas, kad partija gali jo pasiūlytos kandidatūros neparemti arba rinktis nepartinį kandidatą.

„Manau, kad partija sieks geriausio kandidato, kaip ir aš“, – sakė jis.

Nenori europarlamentaro vietos atiduoti P.Gražuliui

Kandidatų sąrašo vedlio dar neturi ir Darbo partija. Pasak partijos pirmininko Valentino Mazuronio, partijos taryba lyderį išsirinks tik tada, kai tvirtins visą sąrašą.

„Mes planuojame, kad tai bus liepos antroje pusėje. O ko skubėti? Visi politikai dabar turi dirbti visa jėga ir ruoštis rinkimams“, – aiškino V.Mazuronis.

Pasak jo, Darbo partijos kandidatų sąrašo eiliškumą lems „darbiečių“ darbas vienmandatėse, buvusių rinkimų rezultatai, reitingavimas skyriuose.

„Gal negalima sakyti, kad baigėsi tie laikai, kai numeris vienas buvo labai svarbus, tačiau mes ir dabar pozicionuojame save ir esame kaip komanda, tai yra mūsų stiprybė, o kas bus pirmas, ar partijos pirmininkas, tai yra aš, ar kas nors kitas, tai ne taip svarbu“, – dėstė jis.

Darbo partijos nuotr./Darbo partijos sąskrydyje
Darbo partijos nuotr./Darbo partijos sąskrydyje

V.Mazuronis bandė įtikinti, kad pats dar nėra iki galo apsisprendęs nedalyvauti rinkimuose į Seimą. Šiuo metu Darbo partijos reklamose jis groja pirmuoju smuiku.

„Niekad neatsisakiau tos galimybės. Visada sakiau, kad mes liepos mėnesį sudėsime visus pliusus ir minusus ir apsispręsime. Lyg ir logiška būtų, kad partijos pirmininkas turėtų vesti sąrašą, bet, kai dabar padarė, kad gali tik vienuose rinkimuose dalyvauti, tai reikia rinktis. Kitas dalykas, mes dabar turime vienintelę vietą Europos Parlamente, nes Viktoras Uspaskichas nebėra partijos narys, o tai irgi yra argumentas, nes esame tarptautinime lygmenyje, ten EP nariai gauna lėšų viešinimui ir komandą“, – dėstė argumentus V.Mazuronis.

Dar vienas svarus argumentas tas, kad pasitraukdamas iš Europos Parlamento, į kurį buvo išrinktas dar kaip „Tvarkos ir teisingumo“ partijos narys, V.Mazuronis savo vietą Briuselyje užleistų „tvarkiečiui“ Petrui Gražuliui.

V.Gapšio iš lyderių nestumia

Labai mažai tikėtina, pasak V.Mazuronio, kad į partiją grįžtų ir prie jos vairo vėl stotų Darbo partijos garbės pirmininkas Viktoras Uspaskichas arba kad partijos sąrašą vestų nepartinis.

„Kol kas mes žvaigždžių ar vardų medžioklės nevykdome. Aš, kaip pirmininkas, manau, kad to nereikia daryti. Mano įsitikinimu, tai yra žmonių apgaudinėjimas, o kita vertus, Darbo partijoje lyderių tikrai yra pakankamai daug, daug ministrų buvusių, Seimo pirmininkų“, – teigė V.Mazuronis.

Darbo partijos pirmininkas tikina, kad kol kas šansų užimti Darbo partijos kandidatų sąrašo lyderio pozicijas nėra praradęs ir specialiuoju liudytoju tapęs Seimo narys Vytautas Gapšys, kuris įtariamas paėmęs kyšį iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio.

V.Mazuronis tikina, kad jam kol kas esą visai neaišku, kuo V.Gapšys gali būti įtariamas.

Generalinė prokuratūra šį pirmadienį pranešė tirianti įtarimus, kad dėl buvusio liberalų lyderio Eligijaus Masiulio papirkimo suimtas koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas R;Kurlianskis įtariamas papirkęs ir Darbo partijos vicepirmininką V.Gapšį.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Gapšys po STT apklausos
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Gapšys po STT apklausos

Šią savaitę pareigūnai atliko kratas V.Gapšio darbo vietoje Seime ir namuose. „MG Baltic“ atstovai pripažino, kad kratos atliktos dviejose koncerno įmonėse – statybų bendrovėje „Mitnija“ ir LNK televizijos būstinėje.

Taip pat teisėsauga galimos politikų ir koncerno „MG Baltic“ korupcijos byloje šią savaitę atliko kratas didžiausios Lietuvoje verslo grupės „Vilniaus prekyba“ pagrindinio akcininko Nerijaus Numavičiaus kontroliuojamos bendrovės „Bertona Holdings Limited“ Lietuvos skyriaus vadovės Dianos Dominienės darbo vietoje ir namuose bei ją apklausė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius