Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 04 17

Vienos rūšies gyvūno ligos kitos rūšies gyvūnui nepavojingos. Ar tikrai?

Feisbuke skelbiama publikacija, kurioje aiškinama, kad vieno gyvūno liga kitos rūšies gyvūnui nėra pavojinga. Tai nėra tiesa. Pavyzdžiui, iš gyvūnų žmonės perduodamos ligos turi atskirą terminą ir yra vadinamos zoonotinės kilmės.
Erkė
Erkė / 123rf.com

„Kaip galima sukurti skiepą ligai, kuri neegzistuoja?“, – klausiama healwithlifestyle.com publikacijoje. Per mažiau nei savaitę publikacija socialiniame tinkle pasidalinta daugiau nei tūkstantį kartų.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Tekstas pradedamas teiginiu, kad gyvūnams neįmanoma užsikrėsti liga nuo kitos rūšies gyvūno ir neva iki šiol nėra tai įrodančių mokslinių tyrimų. Iš šio teiginio išvedamas ištisas pasakojimas apie ligų pavojumi bauginamus žmones, aiškinama neva skiepų pagalba siekiama sužymėti ir kontroliuoti visą žmoniją.

„Kad žmonės gali užsikrėsti tam tikromis ligomis, tokia informacija yra gandų lygmenyje, neparemta empiriniu mokslu, kuri leidžia kontroliuoti žmones baimės pavidalu“, – skelbiama publikacijoje.

Vis dėlto, tiek šis, tiek pats pirmas publikacijos teiginiai – melagingi. Tai įrodyti galima pasitelkus publikacijos autoriaus pateiktą pavyzdį: į vieną kambarį uždarius sergantį gyvūną ir žmogų laukti kas atsitiks.

VIDEO: Didžiausios konspiracijos teorijos apie koronavirusą

Publikacijos autorius, kuriuo įvardijamas natūropatas Artūras Bartašius, tikina, kad užsidarius kambaryje su sergančiu gyvūnu ar žmogumi nenutiks nieko. Vis dėlto įdomu ar vyras sutiktų užsidaryti kambaryje su pasiutlige sergančiu šunimi ir savo kailiu įsitikinti, kad gyvūnai ligų perduoti žmonėms negali.

Tą patį eksperimentą galima pakartoti su Laimo ligą nešiojančiomis erkėmis, maliariją perduodančiais uodais ar paragavus salmonelėmis užkrėstos mėsos.

Zoonotinės ligos

Gyvūnų žmonėms perduodami susirgimai vadinami zoonotiniais. Skaičiuojama, kad trys ketvirtadaliai naujų infekcinių ligų žmones pasiekia būtent iš gyvūnų.

123RF.com nuotr./Skiepai
123RF.com nuotr./Skiepai

Zoonozės būdu žmonių populiaciją naujaisiais laikais užkrėtė ŽIV ir Ebolos virusai. Mokslininkų manymu, gyvūnų organizmuose prasidėjo ir COVID-19 sukeliantis SARS-CoV-2 virusas.

Skaičiuojama, kad 60 proc. visų žmonėms pavojingų ligų – zoonotinės kilmės. Per tūkstančius metų gyvenimo šalia galvijų ir naminių gyvūnų kai kurioms gyvūnų perduodamoms ligoms žmonės išsiugdė imunitetą.

Publikacijoje išsakytas teiginys, kad skirtingų populiacijų žmonės negali užkrėsti kitų žmonių taip pat klaidingas.

Pavyzdžiui, europiečiams pirmą kartą apsilankius Šiaurės ir Pietų Amerikose, vietinės populiacijos, nesusidūrusios su Europoje auginamais galvijais ir jų perduodamomis ligomis, sirgo masiškai ir mirtinai.

Wiki nuotr./Raupai
Wiki nuotr./Raupai

Skaičiuojama, kad apie 90 proc. dviejų žemynų gyventojų mirė dėl atvykėlių iš Senojo žemyno perduotų ligų, daugiausia dėl raupų ir tymų. Abi ligos žmonėms buvo perduotos iš gyvūnų, manoma galvijų.

Nors susirgimai buvo mirtini ir europiečiams, šių imuninė sistema buvo geriau apsiginklavusi kovai su ligomis, nei pirmą kartą su raupais ir tymais susidūrę vietiniai gyventojai.

Tolimesnių publikacijoje patiekiamų teiginių vertinti nesiimsime, nes visi jie remiasi klaidinga prielaida, kad mokslas negali įrodyti, jog ligos plinta tarp skirtingų rūšių gyvūnų.

Tekste kalbama ir apie žinomų verslininkų sąmokslą sumažinti žmonijos populiaciją. 15min jau rašė apie apie socialiniuose tinkluose platinamas sąmokslo teorijas, siejančias naujojo koronaviruso protrūkį su vienu "Microsoft" įkūrėjų, Billu Gatesu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius