Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 20

Vienos šeimos istorija: pagalbos kreipėsi viltį dėl dukros praradusi močiutė

Kartais suklupusiam reikia tiek nedaug – tik ištiestos pagalbos rankos, padedančios atsistoti ir judėti pirmyn. Kai vieną šeimą ištikusios problemos privertė atsidurti aklavietėje, išeitį padėjo rasti vaiko teisių specialistai, – skelbiama Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos pranešime spaudai.
Liūdnas vaikas
Liūdnas vaikas/ Asociatyvi nuotr. / Vida Press nuotr.

„Viltį praradusi močiutė nebežinojo, kaip pasirūpinti savo anūku ir kaip padėti motinystę apleidusiai savo dukteriai, tad po kreipimosi į mus, visų bendros pastangos ir darbas leido subyrėjusiai šeimai šiandien išlikti kartu“, – apie šeimai pasiūlytą laikinosios globos galimybę artimųjų namuose pasakoja Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) vyr. specialistas Povilas Valaitis.

Vaiko teisių apsaugos specialistai, atlikę vaiko situacijos vertinimą ir nustatę vaiko apsaugos poreikį, siekia užtikrinti vaiko laikinąją priežiūrą. Stengiamasi, kad negandų laikotarpiu vaikas laikinai galėtų apsistoti savo giminaičių ar emociniais ryšiais susijusių asmenų šeimoje, o su juo kartu gyventi turi galimybę abu arba vienas iš tėvų.

Atsakingų asmenų priežiūroje gyvenantys tėvai, kol trunka vaiko laikinoji priežiūra, yra raginami stengtis dėl šeimos gerovės, tobulinti socialinius ir tėvystės įgūdžius, teigiama linkme keisti savo elgesį ir įpročius.

„Jau kurį laiką tėvams yra sudarytos realios galimybės keisti savo elgesį ir spręsti šeimos problemas nesiskiriant su savo vaikais. Nors mūsų pagrindinis tikslas yra apsaugoti vaiką ir jo interesus, kartu inicijuojame ir reikiamą pagalbą visai šeimai, nes vaikui geriausia augti su mylinčiais ir rūpestingais biologiniais tėvais“, – tikina P.Valaitis.

Anot specialisto, vienas geriausių pavyzdžių, išryškėjusių jo darbo praktikoje, kai nustatyta vaiko laikinoji priežiūra giminaičių šeimoje ne tik užtikrino saugią aplinką pačiam vaikui, bet ir suteikė antrą šansą problemų kamuojamai motinai. Pasitikėjimas vaiko teisių apsaugos specialistų darbu ir pasiryžimas priimti siūlomą pagalbą leido šeimai įveikti sunkumus ir neatsiriboti vienam nuo kito.

„Sulaukėme viltį praradusios močiutės kreipimosi, kuri prašė padėti pasirūpinti ne tik jos anūku, bet ir jo mama. Moteris teigė, jog jos dukros šeimoje vyravo smurtas, o įvykusios skyrybos tik dar labiau paaštrino įsisenėjusias problemas – alkoholizmą ir bėgimą iš namų, kuriuose būdavo paliktas vienas nepilnametis. Nors pastaruoju metu dukra su sūnumi buvo apsistojusi vyresnės moters namuose, problemų vis nepavykdavo išspręsti, nes močiutei atitekdavo visa anūko priežiūra, o motina nuo savo pareigų buvo nusišalinusi“, – sudėtingą šeimos situaciją aiškina P.Valaitis.

Anot specialisto, močiutę teko įkalbėti, kad ši suteiktų dar vieną šansą savo pasitikėjimą sugriovusiai dukrai. Šeimai pasiūlyta laikinosios vaiko priežiūros galimybė tiek vaikui, tiek jo mamai apsigyvenant močiutės namuose, bet laikantis specialistų duotų rekomendacijų ir priimant jų siūlomą pagalbą, atnešė teigiamų rezultatų.

„Tiek močiutei, tiek jos suaugusiai dukrai buvo duotas mėnesio laikotarpis, per kurį vaiko motina turėjo įrodyti, kad dėl sūnaus gerovės yra pasiryžusi keisti savo elgesį ir susigrąžinti tiek vaiko meilę ir prieraišumą, tiek atgauti močiutės pasitikėjimą. Visą šį laiką šeimai buvo teikiamos mobiliosios komandos specialistų konsultacijos ir pagalba. Intensyvus darbas ir pirmieji teigiami pokyčiai tapo puikia paspirtimi visai šeimai judėti į priekį“, – teigia P.Valaitis.

Pasak specialisto, prisimenant pirmąjį susitikimą su vaiko mama ir stebint jos ir sūnaus tarpusavio bendravimą nekilo abejonių, jog vaikui trūksta motiniškos meilės, rūpesčio ir globos, berniukas teigė, jog „tokia mama“ jam nepatinka.

Praėjus mėnesiui, pirmieji pokyčiai džiugino ne tik šeimai pagalbą teikiančius specialistus, bet ir pačius šeimos narius: moteris, laikydamasi mobiliosios komandos ir kitų specialistų rekomendacijų, atsisakė alkoholio ir pasiryžo gydytis nuo priklausomybių, ėmėsi rūpintis savo išvaizda ir namų buitimi, stengėsi prižiūrėti savo sūnų ir kiek įmanoma sustiprinti jų tarpusavio ryšį, taip pat įvertino savo mamos pastangas ir įrodė, kad geba tinkamai prižiūrėti savo vaiką ir suteikti jam tai, ko iki šiol negalėjo.

Nuo 2020 m. sausio 1 d. vaiko tėvai ar kiti jo atstovai pagal įstatymą, esant svarbioms priežastims (pavyzdžiui, gydymo, įdarbinimo, profesinės ar savanoriškos veiklos ne Lietuvos Respublikoje ar kt.), taip pat turi teisę kreiptis dėl vaiko laikinosios priežiūros tėvų prašymu nustatymo.

Vaiko tėvai ar kiti jo atstovai pagal įstatymą, pageidaujantys, kad jų atstovaujamam vaikui būtų nustatyta laikinoji priežiūra, turi kreiptis į savo gyvenamosios vietos savivaldybės administraciją. Vaiko laikinoji priežiūra nustatoma ne ilgesniam kaip šešių mėnesių terminui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius