-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 22

Vienos Vilniaus mokyklos mokiniai grįžo į klases – savaitės pabaigoje vėl tirs dėl COVID-19 ir spręs, ar pasiteisino

Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos dalies klasių mokiniai jau grįžo į mokyklą – pirmadienį čia pamokos prasidėjo 32-iems klasėms iš 35-ių esančių. Anot mokyklos direktoriaus Rimanto Remeikos, kartu padaryta tai, apie ką visi svajojo. Tačiau tai tik 2 savaičių eksperimentas, ši savaitė – jau antroji, jos pabaigoje kolektyvo vėl laukia testai ir tuomet bus aišku, ar bandymas pasiteisino.

Susitelkti teko visiems

Praeitos savaitės pabaigoje progimnazijos Tėvų tarybos pirmininkas Arūnas Penkaitis sakė, kad grįžimo į mokyklą laukiama kaip šventės, kaip gimtadienio: „Anksčiau, kai išties turėjome tam tikrą informacijos trūkumą, nuotaikų buvo įvairių. Šiuo metu, gavus atsakymus į visus kilusius klausimus, didžioji dauguma bendruomenės nusiteikusi labai pozityviai.“

Mokyklos direktorius R.Remeika praėjusią savaitę 15min teigė, kad nuotolinis ugdymas nėra toks efektyvus, todėl siekiama kuo greičiau pereiti į kontaktinį mokymą. Pirmadienio rytą jis feisbuke džiaugėsi, kad bendruomenė susitelkė ir atsakingai dirbdama parodė, kiek daug vaikų labui gali padaryti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantas Remeika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantas Remeika

O ši savaitė taip pat būsianti susitelkimo metas, kai teks griežtai laikytis visų saugumo taisyklių tiek mokykloje, tiek namuose, tiek viešoje erdvėje, nes esą nėra „prabangos“ susirgti ir taip rizikuoti aplinkinių sveikata.

Rezultatus vertins po dar vienų testų

Anot Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus, prieš grįžtant į klases buvo testuojami ir darbuotojai, ir mokiniai, ir jų šeimų nariai, tad iššūkių netrūko.

„Savaitės pabaigoje vėl bus atliekami testai, žiūrėsime, kokie rezultatai. Nes patys suprantame, kad švietimas yra ta sritis, kur labai norisi grįžti į normalias vėžes ir dar geresnes – per pandemiją išmoko naujų dalykų ir mokytojai, ir mokiniai.

Kartu suprantame tą riziką – iš Estijos gavome ataskaitą, kad mokyklose didelė rizika, vaikai vieni kitiems perneša. Mūsų tą eksperimentą Lietuvos mastu traktuoju kaip labai svarbų – kaip organizuoti ir kaip paskui viskas vyks“, – kalbėjo R.Šimašius.

Savaitės pabaigoje vėl bus atliekami testai, žiūrėsime, kokie rezultatai.

Mero teigimu, jeigu reikėtų pagal tokią pačią procedūrą atidaryti visas Lietuvos ar Vilniaus mokyklas, tai greičiausia nebūtų įmanoma – resursų niekam ir niekada neužtektų. Todėl reikia apibendrinti išvadas, kaip tai galima padaryti paprasčiau. Apie tai ketinama diskutuoti ir su Vyriausybe.

Atsidarytų nors rytoj

Paklaustas, kada galėtų visos mokyklos atsidaryti, meras sakė, kad jeigu virusas iš Lietuvos išeitų, tai galima būtų ir rytoj padaryti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

„Bet kada jis išeis, kokiu tempu, kokios variacijos, kiti dalykai, negaliu pasakyti. Bet jeigu epidemiologinė situacija leistų, sugrįžti į mokyklas mums nebūtų problemų. Nebent kiltų vienai kitai šeimai, nes ne paslaptis, kad ne vienas moksleivis, kartais ir mokytojai pamokose dalyvauja ne iš Vilniaus, kartais net ir į užsienį išvažiavę“, – sakė R.Šimašius.

Jis įsitikinęs, kad tokių ar panašių eksperimentų turėtų būti ir daugiau, tai leistų lengviau grįžti visiems, kai epidemiologinė situacija leis.

Vilnius rengė konferenciją su mokytojais, svarstė nuotolinio mokymosi sąlygas ir būdus, tai joje paaiškėjo, kad tiek abiturientai, tiek mokytojai vieningai sako, kad egzaminų vėlinti negalima ir nereikia, yra pasiūlymų, kaip organizuoti juos tinkamai įprastu metu.

Buvo teigiamų testų

Vilniaus visuomenės sveikatos biuro vadovė Guoda Ropaitė-Beigė teigė, kad viso šio proceso metu mokyklos bendruomenė buvo itin aktyvi: „Ketvirtadienį startavome su pedagogų testavimu kaupinių principu, tai 93 asmenys, sudarėme 39 kaupinius, visi buvo neigiami. Tai tikrai mokytojai saugūs ir sveiki grįžo į šitą įstaigą.

Buvo per 500 kaupinių, daugiau nei 2 tūkst. asmenų atvyko testuotis į testavimo punktą, keturi kaupiniai buvo teigiami, dabar vykdomi tyrimai PGR tyrimai.

O kalbant apie namų ūkius – t. y. vaikus ir jų tėvelius, testavimas vyko penktadienį, šeštadienį ir dar sudarėme galimybę ir sekmadienį testuotis. Buvo per 500 kaupinių, daugiau nei 2 tūkst. asmenų atvyko testuotis į testavimo punktą, keturi kaupiniai buvo teigiami, dabar vykdomi tyrimai PGR tyrimai.“

Šis testavimo būdas skiriasi nuo PGR tuo, kad pastarojo atveju imamas mėginys iš nosiaryklės ir ryklės, o kaupinio – iš nosies landų ir tie ėminiai grupuojami: vienoje virusologinėje terpėje grupuojami ir dedami kelių asmenų ėminius ir jie tiriami. Jeigu gaunamas teigiamas rezultatas, tuomet jau tiems asmenims atliekami PGR testai.

Bandomojo projekto laikas – dvi savaitės, pirmoji jau praėjo, antroji yra ši, tad jai baigiantis, penktadienį, planuojamas vizitas į mokyklą, ten bus tiriamos klasės, mėginama pasižiūrėti, kokia situacija savaitę pasimokius kontaktiniu būdu. Jeigu Vyriausybė priims sprendimus, tada bus mokomasi ir kitą savaitę.

Šią savaitę Vilnius turėtų gauti 11 tūkst. vakcinų nuo COVID-19, tai džiugina, anot mero, tačiau kiekis vis dar yra per mažas, kad galima būtų sakyti, jog vakcina buvo įveikta pandemija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius