Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 11

Vienur šaltis gyventojus skandina, kitur gelbėja: šalia Vilniaus vanduo nuo kelio nuslūgo

Ilgai kovoję su naują projektą kaimynystėje bandančiais įgyvendinti statytojais, Vilniaus rajono Bendorių gyventojai jau kelias dienas gali mažiau nerimauti – potvynis ant jų kelio nuslūgo. Tiesa, ar ilgam, nežino niekas. Kol kas žmonės sako, kad juos gelbėja šaltis ir sprendimas vandenį išsiurbti. Kas bus, kai atšils, bijoma ir spėlioti.
Nuslūgęs vanduo ant kelio Bendorėlių alėjoje
Nuslūgęs vanduo ant kelio Bendorėlių alėjoje / Vilniaus rajono sav. nuotr.

Šilutės rajone pakilęs vanduo apsėmė keliasdešimt sodybų, institucijos teikia pagalbą gyventojams. Čia baiminamasi, kad situacija gali blogėti paspaudus didesniems šalčiams.

O štai Vilniaus rajone situacija orams atšalus kaip tik pasitaisė.

Bijojo važiuoti

Prieš pat Tris Karalius Bendorėlių alėja skendo – gyventojai vėl šaukėsi pagalbos, nes valstybės institucijos, į kurias jie kreipėsi, niekuo nepadėjo, o kelią, kuriuo jie pasiekia miestą, užliejęs vanduo, jau vadinamas „Bendorėlių jūra“, plėtėsi. Žmonės baiminosi, kad iškritus daugiau kritulių nebegalės pravažiuoti.

VIDEO: Bendoriuose kelias atsidūrė po vandeniu – automobiliams tenka nemažas iššūkis

Praeitą antradienį 15min fotografas užfiksavo, kad šalia statybų aikštelės esantį kelią užliejusi bala – gana gili. Ne visi automobilių vairuotojai tuo metu ryžosi bandyti ją įveikti. Kito kelio, kuriuo rajono gyventojai galėtų išvažiuoti į miestą ar grįžti namo, nėra. Šiuo užlietu keliu į namus ir iš namų rieda šimtai automobilių, keliauja pėstute šimtai vaikų ir žmonių be automobilių.

Tos pačios dienos popietę vietos gyventojams pagalbos ranką ištiesė Avižienių seniūnija, parūpinusi techniką, kuri siurbė kelią užliejusį vandenį, tačiau tai tik laikinas sprendimas.

Plačiau skaitykite čia: Bendorėlių gyventojai – nevilty: kelią užliejusi „jūra“ plečiasi, niekas negali padėti.

Padėjo ir šaltis

Tačiau orai atvėso, pasidarė labiau žiemiški, ėmė šalti, o tai gerokai pagerino situaciją Bendorėlių alėjoje.

Bendorėlių alėjos bendrijos pirmininkas Henrikas Mačiulskis 15min sakė, kad šiuo metu problemos beveik nėra – ant kelio užšalę tik šiek tiek vandens.

„Gal ir dėl to, kad šalta dabar. O ir išpumpavo tą vandenį. Praėjusią savaitę situacija buvo tragiška, bala buvo didžiulė. Siurbė ir patys tie statytojai su siurbliu, ir atvažinėjo savivaldybės pasamdytos dvi mašinos, siurbė tą vandenį. Susitvarkė su tuo. Dabar užšalo ir nebebėga. Kol kas ledas užšalęs toje vietoje ant asfalto, truputį to vandens buvo likę.

Bet kai atleis ir jeigu bus lietaus, sniego, tai vėl bus blogai“, – kalbėjo H.Mačiulskis.

Jo manymu, vanduo bėgs ir toliau, jeigu jo susikaups didelis kiekis ir nespės nei statytojai, nei savivaldybės siunčiamos mašinos nusiurbti.

„Visa tai laikini sprendimai. Nusiurbimas laikinas, tik tam kartui, pastatyti siurblį, kad jis siurbtų, irgi tik laikinas sprendimas, visą laiką juk nesiurbs. Žinoma, kai pastatys tuos statinius, gal kas nors kitaip bus. Kol kas nieko gero nesišviečia“, – kalbėjo H.Mačiulskis.

Gal ir dėl to, kad šalta dabar. O ir išpumpavo tą vandenį. Praėjusią savaitę situacija buvo tragiška, bala buvo didžiulė.

Už siurbimą mokės kelio savininkas

Vilniaus rajono savivaldybė patvirtino, kad imtasi priemonių pagelbėti gyventojams Bendoriuose.

„Reaguodama į susiklosčiusią situaciją, Avižienių seniūnija organizavo ir vykdė susikaupusio vandens išpumpavimą.

Avižienių seniūnijos prašymu, UAB „Nemenčinės komunalininkas“ sausio 5 d. išsiurbė 42 kub. metrus vandens, sausio 6 d. vandens išpumpavimo darbai buvo tęsiami, išsiurbta 154 kub. metrų vandens.

Už vandens išsiurbimą kelio savininkui bus pateiktos sąskaitos apmokėjimui. Nuo sausio 6 d. Bendorėlių 1-oji alėja yra pravažiuojama ir šiuo metu problema yra laikinai išspręsta, kol vėl nepradėjo kilti vanduo“, – teigiama savivaldybės atstovės Ilonos Leganovič pateiktame komentare.

Vilniaus rajono sav. nuotr./Bendorėlių 1-oji al.
Vilniaus rajono sav. nuotr./Bendorėlių 1-oji al.

Savivaldybė tvirtina besistengianti rasti ir ilgalaikį sprendimą:

„Siekiant išspręsti susiklosčiusią situaciją, bendraujama su Samanynės g. gyventojų atstovu dėl jų paviršinio vandens tinkamo nuvedimo, aiškinamasi situacija su LAKD specialistais dėl kelio griovio įrengimo.

Taip pat savivaldybės iniciatyva šią savaitę yra planuojamas susitikimas su LAKD atstovais dėl minėtų klausimų sprendimo. Kol kas naujų žinių neturime.“

Pagalbos ieškojo ne vieną mėnesį

Jis dar rugsėjo vidury yra siuntęs raštą šios teritorijos vystytojams UAB „Rosado“ ir statytojams UAB „Laslita“ dėl jų projekto, kad ši nuolatinė bala kelia nepatogumų tiek Bendorėlių 1-ąja alėja besinaudojantiems vairuotojams, tiek pėstiesiems, kurie yra priversti bristi per vandenį norėdami pasiekti autobusų stoteles ar Senojo Ukmergės kelio pėsčiųjų taką.

Gyventojai pagalbos ieškojo ir Kelių direkcijoje, kurią kaip kaltininką nurodė teritorijos vystytojai, ir Vilniaus rajono savivaldybėje, kuri atsakomybės kratėsi ir tesiūlė žmonėms kreiptis į teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius