„Šis pirkimas tiesiogiai paveiks 300 tūkst. skurstančių Lietuvos gyventojų. Todėl VPT, gindama viešąjį interesą – aprūpinti labiausiai socialiai pažeidžiamą visuomenės grupę būtinais maisto produktais – bei atsižvelgdama į tai, kad perkančioji organizacija nediskriminuoja miltų ir sausų pusryčių gamintojų – minimos kokybės miltus bei sausus pusryčius gali tiekti kelios įmonės – neprieštarauja pirkimo procedūrų tęsimui“, – pranešime spaudai sakė VPT direktorė Diana Vilytė.
Agentūra reikalauja, kad kvietiniuose miltuose turi būti 15 proc. baltymų, o perkami sausi pusryčiai – konkrečios formos ir dydžio.
Pasak D.Vilytės, techninėse sąlygose įvardyti pertekliniai reikalavimai pastebimi ir kitur, nors valstybės tikslas, kad viešieji pirkimai leistų įsigyti geriausios kokybės produktą ar paslaugą už geriausią kainą.
„Įvertinus, kad tokio maisto skurstantiesiems pirkimai bus ir ateityje, VPT rekomenduoja nustatant techninę specifikaciją atlikti išsamius rinkos tyrimus, įvertinti kaimyninių valstybių gerąją praktiką, pasitelkti dietologus, gydytojus, technologus bei nustatyti tikruosius socialinės paramos gavėjų poreikius ir siekti, kad būtų užtikrinamas kokybiškas ir racionalus Europos Sąjungos ir valstybės biudžeto lėšų panaudojimas“, – sakė D.Vilytė.
Agentūros reikalavimus miltams atitinka „Kauno grūdai“, „Malsena plius“, „Šiaulių grūdai“, Ustukių malūnas, „Fasma“, o sausiems pusryčiams – „Naujasis Nevėžis“, „Cerera foods“, Latvijos „Baltas Naktis“, „H.&J. Brüggen KG“, nors mažmeninėje rinkoje tokia produkcija ir neprekiaujama.
VPT nustatė, kad jeigu kvietinių miltų reikalavimai būtų nustatyti, atsižvelgus į produkcijos savybes, kurių pakanka standartiniam Lietuvos vartotojui, agentūra būtų turėjusi galimybę papildomai įsigyti apie 30 tonų miltų arba sutaupyti 20 tūkst. eurų.
Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, suabejojusi konkurso skaidrumu, pernai gruodžio 18 dieną kreipėsi į VPT, prašydama išaiškinti, ar teisėtai keliami itin aukšti kokybės reikalavimai miltams, ir sustabdė 12 mln. litų vertės konkurso dalį.