-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 24 /10:28

Viešųjų pirkimų tarnyba leido tęsti miltų skurstantiems pirkimą, pristabdytą skandalų

Žemės ūkio ministrei išsakius abejonių ir laikinai sustabžius skurstantiems žmonėms skirtų miltų pirkimo konkursą, jį patikrinusi Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) leido jį tęsti. Tarnyba antradienį pranešė, kad Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra nediskriminuoja gamintojų.
Virginija Baltraitienė
Virginija Baltraitienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Šis pirkimas tiesiogiai paveiks 300 tūkst. skurstančių Lietuvos gyventojų. Todėl VPT, gindama viešąjį interesą – aprūpinti labiausiai socialiai pažeidžiamą visuomenės grupę būtinais maisto produktais – bei atsižvelgdama į tai, kad perkančioji organizacija nediskriminuoja miltų ir sausų pusryčių gamintojų – minimos kokybės miltus bei sausus pusryčius gali tiekti kelios įmonės – neprieštarauja pirkimo procedūrų tęsimui“, – pranešime spaudai sakė VPT direktorė Diana Vilytė.

Agentūra reikalauja, kad kvietiniuose miltuose turi būti 15 proc. baltymų, o perkami sausi pusryčiai – konkrečios formos ir dydžio.

Pasak D.Vilytės, techninėse sąlygose įvardyti pertekliniai reikalavimai pastebimi ir kitur, nors valstybės tikslas, kad viešieji pirkimai leistų įsigyti geriausios kokybės produktą ar paslaugą už geriausią kainą. 

„Įvertinus, kad tokio maisto skurstantiesiems pirkimai bus ir ateityje, VPT rekomenduoja nustatant techninę specifikaciją atlikti išsamius rinkos tyrimus, įvertinti kaimyninių valstybių gerąją praktiką, pasitelkti dietologus, gydytojus, technologus bei nustatyti tikruosius socialinės paramos gavėjų poreikius ir siekti, kad būtų užtikrinamas kokybiškas ir racionalus Europos Sąjungos ir valstybės biudžeto lėšų panaudojimas“, – sakė D.Vilytė.

Agentūros reikalavimus miltams atitinka „Kauno grūdai“, „Malsena plius“, „Šiaulių grūdai“, Ustukių malūnas, „Fasma“, o sausiems pusryčiams – „Naujasis Nevėžis“, „Cerera foods“, Latvijos „Baltas Naktis“, „H.&J. Brüggen KG“, nors mažmeninėje rinkoje tokia produkcija ir neprekiaujama.

123rf nuotr./Miltai
123rf nuotr./Miltai

VPT nustatė, kad jeigu kvietinių miltų reikalavimai būtų nustatyti, atsižvelgus į produkcijos savybes, kurių pakanka standartiniam Lietuvos vartotojui, agentūra būtų turėjusi galimybę papildomai įsigyti apie 30 tonų miltų arba sutaupyti 20 tūkst. eurų.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, suabejojusi konkurso skaidrumu, pernai gruodžio 18 dieną kreipėsi į VPT, prašydama išaiškinti, ar teisėtai keliami itin aukšti kokybės reikalavimai miltams, ir sustabdė 12 mln. litų vertės konkurso dalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius