-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 05 12

Vietoj seno medinuko – didelis naujas namas: „priklijuotas“ prie kito namo dengs šviesą, kiemą pavers „šuliniu“

Vilniaus Žvėryno S.Moniuškos g. 10, 10A ir 10C namų gyventojai su nerimu laukia seno medinuko jų kieme rekonstrukcijos. Suprasdami, kad šios tikrai reikia, žvėryniečiai vis dėlto buvo priblokšti, į ką tas namas pavirs – dviejų aukštų pastatą su mansarda. Nesuprasdami, kaip toks projektas galėjo būti suderintas, žmonės atsakymų ieško institucijose, tačiau bent kol kas niekas jiems nieko neaiškina.
Vilniaus S.Moniuškos gatvėje seną namą keis didesnis naujas
Vilniaus S.Moniuškos gatvėje seną namą keis didesnis naujas / 15min nuotr.

Projektą pamatė skelbime

Šiuo metu S.Moniuškos g. 10B pažymėtas namas tikrai nepuošia aplinkos. Kaip pasakojo viename iš gretimų namų gyvenanti Rūta Budavičiūtė, kilus didesniam vėjui aplink net šiferio gabalėliai laksto. Be to, ir nesaugi ši kaimynystė.

Vis dėlto prieš maždaug metus prasidėjusios kalbos apie būsimą rekonstrukciją atnešė tokį sprendimą, kokio niekas iš kaimynų net nesitikėjo.

Kreipimąsi Vilniaus m. savivaldybė, Valstybinei teritorijų planavimo ir statybų inspekcijai, Žvėryne išrinktai Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen surašę žvėryniečiai teigia, kad sostinės savivaldybė patvirtino šio namo rekonstrukcijos planą. Be to, praėjusių metų lapkritį išduotas ir leidimas.

Vietos bendruomenė apie tai sako sužinojusi atsitiktinai – pamačiusi skelbimą apie buto pardavimą.

„Parduodamas namas su patvirtintu rekonstrukcijos projektu Žvėryne, S.Moniuškos g. 10B. Esantis namas 173 kv. m ploto, medinis, pastatytas dar 1908–1925 metais, į kultūros paveldo vertybių registrą neįtrauktas.

Esame parengę projektą (ir gavę leidimą statybai) šio namo rekonstrukcijai į mūrinį, 2-ų aukštų su mansarda, 250 kv. m ploto dvibutį. Jame suplanuotas 78 kv. m ploto pusrūsis, beveik 69 kv. m ploto 3-ų kambarių butas 1-ame aukšte ir 103 kv. m ploto, 5-ų kambarių butas per 2 aukštus (2 aukštas + mansarda).

Buto pardavėjų nuotr./Būsimo namo vizualizacija
Buto pardavėjų nuotr./Būsimo namo vizualizacija

Namo išorinės sienos projekte numatytos keraminių plytų mūro, apšiltintos poliuretano plokštėmis ir akmens vata, fasado apdailai naudojamas klinkeris. Numatytas dujinis šildymas ir rekuperacinė vėdinimo sistema. Vandentiekis ir kanalizacija prijungiami prie miesto tinklų. Žemės sklypo, kuriame stovi parduodamas namas, dalis yra išpirkta, dalis nuomojama iš valstybės“, – rašoma skelbime apie parduodamą namą su rekonstrukcijos projektu, kaina nurodoma – 259 tūkst. eurų.

Liko priblokšti

Šis skelbimas ir privertė suklusti kaimynus.

„Leidimas namo rekonstrukcijai išduotas 2020 m. lapkričio 11 d., bet realiai leidimas suteiktas naujai daugiabučio statybai, nes vietoje vieno aukšto medinio namo, planuojama trijų su puse aukštų daugiabučio statyba. Leidime tai vadinama 2 butų namu, su negyvenamu pusrūsiu (su langais) ir palėpe-studija su stoglangiais (namo aukštis 12,22 m).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kiemas Žveryne
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kiemas Žveryne

Vilniaus savivaldybėje dar 2020 m. kovo 3 d., pirmame šio projekto pateikimo etape, dėl didelio insoliacijos pažeidimo nesutikimą buvo pareiškę savivaldybės architektūrinės dalies specialistai ir sveikatos srities specialistai, todėl projektas buvo grąžintas taisymui, deja, projektas nebuvo koreguotas“, – savo rašte institucijoms rašė S.Moniuškos g. namų 10, 10A ir 10C gyventojai, kurių vidiniame kieme ir numatomos statybos.

Realiai leidimas suteiktas naujai daugiabučio statybai, nes vietoje vieno aukšto medinio namo, planuojama trijų su puse aukštų daugiabučio statyba.

Anot gyventojų, daug esamų daugiabučių namų langų yra vidinio kiemo pusėje, todėl toks didelis statinys mažame kiemelyje pavers kiemą „šuliniu“, iš gyventojų atims saulės šviesą, natūralią šilumą, padidės vidinio kiemo drėgmė, o tai turės įtakos ir žmonių sveikatai bei psichikai. Be to, esą gerokai nuvertės jų turimas turtas.

Mato daugybę procedūrinių pažeidimų

Rašte, kurį gyventojai išsiuntinėjo dar kovo pabaigoje, bet atsakymo sako nė iš vienos institucijos taip ir nesulaukę iki šiol, nurodomi ir procedūriniai pažeidimai.

Anot gyventojų, projektiniai objekto pasiūlymai nebuvo viešinami ar derinami su gyventojais, portale „Infostatyba“ nėra apie projektą informacijos, taip pat gyventojų pritarimo, nors planuojamas namas bus prijungtas prie jau esamo namo ir dengs šio namo trijų aukštų gyventojų langus.

Be to, planuojamo objekto tūris ir aukštingumas didėja beveik dvigubai, būsią pažeidimų dėl insoliacijos, gyventojų tankio, jau nekalbant apie automobilių statymą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kiemas Žveryne
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kiemas Žveryne

„Įvažiavimas į kiemą bus blokuojamas, nes siauriausioje įvažiavimo vietoje suplanuota atskira laiptinė į rūsį, o virš laiptinės balkonas, taigi nelaimės atveju, nei gaisrinės, nei greitosios medicininės pagalbos automobiliai negalės patekti į kiemą. Nėra priešgaisrinės situacijos vertinimo, nėra suplanuota ugniasienė, nors šalia rytinės sienos vos už 5 m stovi medinis namas.

Projektuojamo namo stogo konstrukcija sudaro galimybę atsirasti „sniego kišenei“. Projektas nebuvo derintas ir su bendro sklypo, kuriame yra minimas rekonstruojamas statinys, žemės dalių nuomininkais iš valstybės, o tai susiję su potencialiai didėjančiu parkavimo vietų poreikiu sklype ir žemės nuomininkų interesų pažeidimu“, – galimus pažeidimus vardijo savo rašte gyventojai.

Jų manymu, projektas kelia daug klausimų, pagrįstų priekaištų ir nepasitenkinimo: „Specialistų pastabos, nesutikimai dėl pažeidimų buvo anuliuoti ir statybos leidimas išduotas. Vilniaus miesto savivaldybė tai padarė sąmoningai, puikiai suprasdama, kad įgyvendinus šį projektą, žymiai pablogės gyvenimo kokybė ir saugumas S.Moniuškos g. 10, 10A ir 10C daugiabučiuose gyvenančioms vilniečių šeimoms.“

Mato programuojamą konfliktą

R.Budavičiūtė sako esanti viena iš tų žemės dalių nuomininkų iš valstybės, su kuria niekas naujojo projekto nederino. Jos manymu, tokiu būdu iš karto programuojamas konfliktas su naujakuriais, kurie galbūt kaip vieną iš privalumų apsigyventi šioje vietoje įžvelgs būtent vidinį kiemą, kuriame yra vietos automobiliams.

Bet jeigu naujas kaimynas pasistatys mašiną ant mano žemės, aš turiu teisę kviesti policiją. Kas tai? Kova tarp kaimynų, nuolatinis konfliktas?

„Aš esu šito kiemo dalies žemės nuomininkė. Mano supratimu, šis klausimas turėjo būti derintas su manimi ir kitais nuomininkais. Niekas mūsų nei klausė, nei informavo. Kur automobilius tie žmonės dės, niekas nepagalvoja. Aš turiu išsinuomojusi 60 kv. m žemės, nors apie tai nekalbu, mes su kaimynais draugiškai statome mašinas susitarę.

Bet jeigu naujas kaimynas pasistatys ant mano žemės, aš turiu teisę kviesti policiją. Kas čia yra? Kova tarp kaimynų, konfliktas nuolatinis? Aš jaučiuosi teisi. Tai mano, galiu leisti, kam noriu, parkuotis, bet galiu ir neleisti. Bet niekas apie tai nekalba, gal ir potencialūs pirkėjai nežino apie tai“, – kalbėjo Rūta.

Žvėryno gyventoja pasakojo, kad ir pati yra susidūrusi su sunkumais norėdama suderinti su Vilniaus miesto savivaldybe projektą rekonstruoti turimą palėpę: „Vienas iš jų argumentų buvo, kad šioje Žvėryno vietoje labai didelis gyventojų tankis, todėl įrengti dar du butus palėpėje reikštų peržengti reikalavimus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kiemas Žveryne
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kiemas Žveryne

Turint tokią informaciją, niekas nesitikėjo, kad šitas tankio rodiklis gali būti ignoruojamas ir vietoj to medinuko gali išaugti toks trijų aukštų namas. Nekalbant jau apie tai, kad jis uždengs kitiems gyventojams langus.“

Vilniaus savivaldybė problemų neįžvelgia

Vilniaus miesto savivaldybė, paprašyta pakomentuoti sprendimą išduoti leidimą statybai šioje S.Moniuškos gatvės vietoje, patvirtino, kad statybos leidimas išduotas 2020 m lapkričio 11 d.

Rekonstruojamas vienbutis gyvenamasis namas į dvibutį nėra daugiabučio gyvenamojo namo dalis.

Vyriausiojo miesto architekto skyriaus specialistų teigimu, projekto sprendiniai patvirtinti atsižvelgus į Žvėryno gyvenamojo rajono detalųjį planą ir išduotus 2016 m. specialiuosius architektūrinius reikalavimus bei Kultūros paveldo departamento specialiuosius paveldosaugos reikalavimus. Taip pat buvo patvirtinti projektiniai pasiūlymai ir 2016 m.

„Rekonstruojamas vienbutis gyvenamasis namas į dvibutį nėra daugiabučio gyvenamojo namo dalis. Pagal nustatytas sąlygas, rekonstruojamas dvibutis gyvenamasis namas neperžengia buvusio vienbučio namo užstatymo ribų, tai yra 2 aukštų su mansarda ir rūsio patalpomis pastatas. Žemės sklypo bendraturčių sutikimai yra.

Pateiktiems insoliacijos skaičiavimams Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamentas pritarė“, – vilčių gyventojams nesuteikia Vilniaus miesto architekto skyrius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius