Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 04 27

Viktoras Uspaskichas apie Dainių Pavalkį: „Tegu socdemai pasiima jį sau“

Prezidentei Daliai Grybauskaitei ir premjerui Algirdui Butkevičiui sutarus saugoti poste švietimo ir mokslo ministrą Dainių Pavalkį, Darbo partijai turėtų būti perleidžiama kuri nors kita ministerija, sako Darbo partijos garbės pirmininkas Viktoras Uspaskichas. Laikinasis Darbo partijos pirmininkas Valentinas Bukauskas taip pat apgailestauja, kad D.Pavalkis nenori išgirsti partijos tarybos nuomonės ir laikosi įsikibęs ministro kėdės.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Luko Balandžio nuotr.

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas premjeras A.Butkevičius pirmadienį Vyriausybėje pareiškė, kad jo ir prezidentės nuomonės dėl D.Pavalkio likimo sutampa, tačiau plačiau pakomentuoti, ką tai reiškia, atsisakė.

A.Butkevičius tik pažymėjo, kad, jo nuomone, ministras dirbo visai neblogai, ir tikino, kad sprendimą dėl D.Pavalkio atstatydinimo po susitikimo su ministru trečiadienį priims jis pats.

Be to, A.Butkevičius stebėjosi, kad Darbo partijos vadovybė iki šiol nepaskambino ir nepakvietė jo susitikti ir aptarti D.Pavalkio likimo.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Dainius Pavalkis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Dainius Pavalkis

Susitikti nemato reikalo

Darbo partijos laikinasis vadovas V.Bukauskas šiuo premjero pareiškimu stebėjosi. Jis tikina dar sekmadienį premjerui paskambinęs ir papasakojęs, kokį sprendimą priėmė partijos taryba. Dėl to dar ir susitikti V.Bukauskas kol kas nemato reikalo.

Tegu saugo, tegu sau pasiima jį, tegul kitą ministeriją tada atiduoda mums, – sako V.Uspaskichas.

V.Uspaskichas situacijos taip pat nedramatizuoja. Pirmadienį jis skyrė vizitui pas odontologą, o ne žygiui pas premjerą. „Taigi yra Seimo pirmininkė, yra laikinasis pirmininkas V.Bukauskas, yra Vytautas Gapšys. Jei reikia, gali jie susitikti“, – sakė V.Uspaskichas.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad kokie bebūtų pokalbiai, D.Pavalkis turi klausyti partijos ir trauktis iš švietimo ir mokslo ministro posto. Tuo tarpu, jei prezidentė su premjeru nuspręs, kad jis turi dirbti toliau, pasak V.Uspaskicho, turės ir jį „pasiimti“.

„Tegu saugo, tegu sau pasiima jį, tegul kitą ministeriją tada atiduoda mums. Tegul sprendžia“, – 15min.lt pirmadienį sakė V.Uspaskichas.

Jau turėjo pasitraukti

Tuo tarpu laikinasis Darbo partijos pirmininkas V.Bukauskas tvirtina, kad taip toli partija dar nežiūri. Anot jo, sekmadienį partijos taryba penkias valandas labai išsamiai svarstė D.Pavalkio tolesnes galimybes eiti pareigas ir nusprendė, kad jis turi trauktis.

„Taip toli dar nebėkime, palaukime dar truputėlį, tada žiūrėsime. Aš negaliu pasakyti, kas ką nusprendžia. Negirdėjau dar nei prezidentės, nei premjero konkrečiai. Man nepasakė, ar jie globoja, ar negloboja.

Bet yra partijos organas, kur buvo ilgos diskusijos ir karštos beveik penkias valandas, ir priimtas toks sprendimas. Manau, kad galėjo jis tą veiksmą padaryti ir nelaukdamas balsavimo“, – V.Bukauskas įsitikinęs, kad D.Pavalkis jau turėjo būti parašęs atsistatydinimo pareiškimą.

Jei D.Pavalkio atstatydinti premjeras nenorės ir ministras pats nesitrauks, dėl tolesnių žingsnių, anot laikinojo „darbiečių“ lyderio, bus sprendžiama partijos taryboje.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valentinas Bukauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valentinas Bukauskas

Prezidentės žodis – paskutinis

Tačiau istorija rodo, kad šioje Vyriausybėje „darbiečiai“ jau ne kartą pasidavė prezidentės Dalios Grybauskaitės spaudimui pasirenkant ministrus.

2012 m. po Seimo rinkimų dėl prezidentės neigiamo įvertinimo Darbo partija buvo priversta kultūros ministru nesiūlyti Kęstučio Daukšio ir Giedriaus Drukteinio, socialinės apsaugos ir darbo ministre – Loretos Graužinienės, o švietimo ministre – Virginijos Baltraitienės.

Vėliau iš žemės ūkio ministro posto po D.Grybauskaitės kritikos atsistatydino pusantrų metų šį postą užėmęs Vigilijus Jukna.

Dar kartą prezidentės žodis buvo lemiamas, kai Darbo partija perėmė anksčiau Lenkų rinkimų akcijai priklausiusį energetikos ministro portfelį. Į šį postą, net neaptarus kandidatūros Darbo partijos taryboje, buvo paskirtas partijai nepriklausantis Rokas Masiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius