-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 28

Viktorija Čmilytė-Nielsen kalbėjo apie Dievą ir Rusiją, propaganda ją suprato savaip

Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen žodžius, ištartus per Konstantinopolio patriarcho Baltramiejaus I vizitą Vilniuje, Rusijos propaganda suprato savaip. Parlamento vadovė pažymėjo, jog nepriimtina, kad imperialistiniai Kremliaus režimo siekiai pridengiami Dievu. Tačiau Rusijos žiniasklaida išplatino žinią, esą ji pasipiktino, kad Dievas padeda šiai šaliai.
Viktorijos Čmilytės-Nielsen žodžiai buvo išversti klaidingai ir pasitelkti propagandai
Viktorijos Čmilytės-Nielsen žodžiai buvo išversti klaidingai ir pasitelkti propagandai / Ekrano nuotr. iš gazeta.ru

Visur – melagiena iš to paties šaltinio

Tokie pranešimai kai kuriose Rusijos žiniasklaidos priemonėse pasirodė kovo pabaigoje, netrukus po V.Čmilytės-Nielsen susitikimo su Visuotiniu (Konstantinopolio) patriarchu Baltramiejumi I.

„Lietuvos parlamento pirmininkė nepriimtina pavadino Dievo pagalbą Rusijai“, – informavo portalas „Moskovskij komsomolec“.

Ekrano nuotr. iš mk.ru/Viktorijos Čmilytės-Nielsen žodžiai buvo išversti klaidingai ir pasitelkti propagandai
Ekrano nuotr. iš mk.ru/Viktorijos Čmilytės-Nielsen žodžiai buvo išversti klaidingai ir pasitelkti propagandai

V.Čmilytė-Nielsen per susitikimą su svečiu esą apgailestavo, kad Dievas „dengia Kremliaus režimo imperialistinius siekius“.

Anot portalo „Gazeta“, politikė skundėsi, kad Dievas padeda Rusijai. Žinutėje buvo pacituota ta pati frazė.

„Izvestija“ savo ruožtu pranešė, kad „Lietuvoje pasipiktino Dievo pagalba, Rusijai siekiant savo tikslų“.

Dar vienas Rusijos portalas „Lenta“ pažymėjo, kad Seimo pirmininkė „priekaištavo Dievui už Rusijos palaikymą“.

Nors pranešimų antraštės tarytum varžėsi, kurioje stipriau bus išreikšta kritiška Lietuvos pozicija, visuose buvo cituojama ta pati frazė: „Vilniuje Dievo žodis buvo skleidžiamas meile, o ne kardu.

Todėl mums, miesto gyventojams ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės palikuonims, visiškai nepriimtina, kai Dievas dengia imperialistinius Kremliaus režimo siekius.“

Šaltinis taip pat visur nurodytas tas pats – propagandinis susirašinėjimų programėlės kanalas „Baltnews“.

Čia kovo 22-osios popietę pasirodė įrašas apie Baltramiejaus I susitikimą su V.Čmilyte-Nielsen. „Lietuvos politikė pasinaudojo proga ir išleido dar vieną perlą“, – ironiškai apibendrinta cituota frazė, kurią galima rasti ir minėtuose portaluose.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Melagiena po rusišką žiniasklaidą paplito iš šio „Telegram“ kanalo
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Melagiena po rusišką žiniasklaidą paplito iš šio „Telegram“ kanalo

Seimo vadovės žodžius pasigavo ir kai kurie socialinių tinklų vartotojai. Panašu, kad jie dalijosi Rusijos žiniasklaidoje pamatytais vertinimais ar pačiomis žinutėmis, nes kai kurios frazės sutapo. Frazė cituota ir norvegiškai, kartveliškai.

Kalbėjo kitaip

Kovo 22 d. per susitikimą su Konstantinopolio patriarchu Baltramiejumi I parlamento vadovė išties kalbėjo apie Dievą, Tačiau tiksliai tokių žodžių, kurie platinami Rusijos žiniasklaidoje, ji nesakė.

V.Čmilytė-Nielsen pabrėžė, jog kalbant apie tarpreliginį ir tarpkultūrinį dialogą Vilnius yra ypatinga vieta, jis garsėja kaip religinės tolerancijos miestas, kuriame sugyveno Romos katalikai, stačiatikiai, sentikiai, reformatai, liuteronai, judėjai, karaimai, unitai, musulmonai.

Tuomet ji ištarė tokią frazę (ją galima rasti Seimo tinklalapyje paskelbtame pranešime): „Vilniuje Dievo žodis buvo skleidžiamas meile, o ne kardu.

Todėl mums, vilniečiams ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės palikuoniams, absoliučiai nepriimtina, kai imperialistiniai Kremliaus režimo siekiai pridengiami Dievu.“

Iš to matyti, kad V.Čmilytė-Nielsen kalbėjo apie tai, kad Dievu pridengiama Kremliaus politika, o ne piktinosi tuo, kad kad jis padeda Rusijai.

Taip pat skaitykite: Seimo vadovė: ukrainiečiai negali melstis Bažnyčioje, kuriai vadovauja karo rėmėjas

Rusijos žiniasklaidoje platinama Seimo pirmininkės pasakyta frazė. Tačiau ji sąmoningai ar nesąmoningai buvo išversta klaidingai taip, kad atitiktų propagandos skleidžiamą žinią, ir aktyviai tiražuojama nepaieškojus pirminio šaltinio, nepatikrinus, ar tiksliai tokie žodžiai buvo pasakyti.

Priminė siūlymus dėl rusų kalbos

Baltramiejus I Lietuvoje viešėjo po šio patriarchato sprendimo į kunigų luomą grąžinti penkis lietuvius dvasininkus. Juos Maskvos patriarchatui pavaldus Lietuvos stačiatikių bažnyčios metropolitas Inokentijus savo dekretais pernai vasarą pašalino iš kunigystės luomo.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen, Baltramiejus I
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen, Baltramiejus I

Šie dvasininkai kritikavo Lietuvos stačiatikių bažnyčią dėl to, kad neatsiriboja nuo karą Ukrainoje remiančio Maskvos patriarcho Kirilo.

Lietuvos stačiatikių arkivyskupija sako nepripažįstanti Konstantinopolio patriarcho sprendimo grąžinti kunigams įgaliojimus.

V.Čmilytę-Nielsen citavę portalai priminė ne tik tai, bet ir pernai lapkritį jos pateiktą siūlymą rusų, kaip antrosios užsienio kalbos, mokymo klausimą Lietuvoje palikti mokyklų vadovų nuožiūrai bei raginimą europiečiams atsiriboti nuo Rusijos kultūros srityje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius