Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 18

„Vilniaus paukštyno“ kaimynai pyksta: įmonė tyliai įteisino SAZ, pastaroji tikina dialogo neatsisakanti

Vilniaus rajone kilometro spinduliu aplink „Vilniaus paukštyną“ gyvenantys žmonės jaučiasi apgauti. Kai praėjusių metų pabaigoje vyko įvairūs susitikimai ir pasitarimai dėl paukštyno sanitarinės apsaugos zonos (SAZ), verslininkai žadėjo ieškoti galimybių suderinti visų interesus. Gyventojai sako laukę bendrovės sprendimo dėl naujai nustatytos SAZ, tačiau sužinojo, kad įmonė tiesiog įregistravo senąją zoną, taip pasmerkdama kaimynus sunkumams. „Vilniaus paukštyno“ generalinis direktorius Tadas Sprindžiūnas sako suprantantis gyventojų nerimą, tačiau kitaip pasielgti negalėjo, nes ir žmonės, ir įmonė buvo šios situacijos įkaitai.
Vilniaus paukštynas
Vilniaus paukštynas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sužinojo iš NŽT laiškų

Pernai lapkritį garsiai nuskambėjo kilometro spinduliu aplink „Vilniaus paukštyno“ paukštides esančių Rudaminos, Kalviškių ir Dusinėnų kaimų gyventojai nerimas.

2022 m. rugpjūtį jie pradėjo gauti laiškus, kuriuose Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) Vilniaus rajono skyrius informavo, kad „išnagrinėjus jiems priklausančių žemės sklypų suformavimo dokumentus nustatyta, jog minėtuose žemės sklypuose nenustatyta specialioji žemės naudojimo sąlyga – pastatų, kuriuose laikomi ūkiniai gyvūnai, su esančiais prie jų mėšlo ir srutų kaupimo įrenginiais arba be jų sanitarinės apsaugos zonos“.

Aplink paukštides – tankiai apgyvendintos vietovės. Čia ir daugiabučiai, ir individualūs gyvenamieji namai, sodininkų bendrijos, visuomeniniai objektai, švietimo, ugdymo ir sveikatos įstaigos. Jau praėjusių metų lapkritį Rudaminos vaikų lopšeliui-darželiui „Ąžuoliukas“ ir Juodšilių „Šilo“ gimnazijai buvo įrašyta specialioji žemės naudojimo sąlyga.

Ir, tarkim, „Šilo“ mokykla dėl to turėjo nepatogumų, nes norėdama ūkinės paskirties pastatą rekonstruoti į mokymosi patalpas nebegalėjo to padaryti, nes sklypui pritaikyta specialioji apsaugos zona.

Pagal specialiąsias žemės naudojimo sąlygas sanitarinės apsaugos zonose, kaip numato įstatymas, iki šių metų pradžios buvo draudžiama:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius