Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 02 /13:11

Vilniaus politikai vieningi: Valdas Adamkus tapo sostinės garbės piliečiu

Vilniaus miesto taryba nusprendė, kad prezidentui Valdui Adamkui būtų suteiktas sostinės garbės piliečio vardas. Jis tapo 16-uoju Vilniaus miesto garbės piliečiu. Diskusijų dėl šio siūlymo tarp tarybos narių nekilo.
Valdas Adamkus, Alma Adamkienė
Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Valdo Adamkaus kandidatūrą Vilniaus miesto garbės piliečio vardui suteikti teikė meras Remigijus Šimašius.

Pakvietęs klausti ar pasisakyti po pristatymo, meras šypsojosi, kad mato tik kolegų šypsenas. Vienintelė pasisakė Angelė Jakavonytė, teigusi, kad šiam siūlymui net labai pritaria.

„Nuosekli Lietuvos Respublikos prezidento Valdo Adamkaus politika didele dalimi lėmė, kad Vilnius XXI amžiuje tapo saugia Europos Sąjungos ir NATO valstybės sostine.

Prezidentas Valdas Adamkus daug prisidėjo, kad Vilnius pasaulyje būtų matomas kaip demokratines laisves ir žmogaus teises ginantis, kultūrų ir civilizacijų dialogą skatinantis miestas. Valdas Adamkus tarptautinį pripažinimą pelnė dėl vykdytos aktyvios užsienio politikos. Pagrindinis jo užsienio politikos bruožas – ištikimybė demokratijai, žmogaus teisėms, valstybių suverenumui ir jų darniam sugyvenimui.

(…) Prezidentas Valdas Adamkus buvo ir lieka Lietuvos visuomenės telkimo simbolis. Nacionalinėje politikoje jis visuomet ieškojo sutarimo tarp skirtingų politinių jėgų vardan Lietuvos gerovės. Niekuomet nepasidavė vienos politinės partijos ar verslo grupės įtakai. Išrinktas Lietuvos Respublikos Prezidentu jis iškėlė spartaus šalies modernizavimo idėją ir nuosekliai rėmė jos įgyvendinimą, klojo pilietinės santarvės, politinio pliuralizmo ir tolerancijos pamatus Lietuvoje.

Ir šiandien V.Adamkus savo pavyzdžiu primena visuomenei savybes, reikalingas demokratinės valstybės vadovui: gebėjimą telkti skirtingas visuomenės grupes, pagarbų požiūrį į kiekvieną žmogų, rūpinimąsi bendruoju gėriu, mokėjimą atrasti išmintingus ilgalaikius sprendimus“, – rašoma aiškinamajame šio sprendimo projekto rašte.

Valdas Adamkus gimė 1926 m. lapkričio 3 d. Kaune tarnautojų šeimoje. Lankė Jono Jablonskio pradžios mokyklą, mokėsi Kauno „Aušros“ gimnazijoje. Karo metais dalyvavo rezistencinėje veikloje. 1944 m. su tėvais pasitraukė į Vokietiją, kur baigė lietuvių gimnaziją, studijavo Miuncheno universitete, Gamtos fakultete.

1949 m. V.Adamkus atvyko į JAV. Dirbo darbininku automobilių dalių gamykloje Čikagoje, vėliau – braižytoju inžinerijos firmoje. Aštuntojo dešimtmečio pradžioje buvo pakviestas dirbti į kuriamą JAV aplinkos apsaugos federalinės valdžios instituciją – Aplinkos apsaugos agentūrą.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./ Biografijos „Adamkus“ pristatymas
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./ Biografijos „Adamkus“ pristatymas

Vadovavo aplinkos apsaugos mokslinio tyrimo centrui, vėliau buvo paskirtas penktojo regiono (Vidurio Vakarų) Aplinkos apsaugos agentūros administratoriaus pavaduotoju. 1981 metais tapo šio regiono Aplinkos apsaugos agentūros administratoriumi.

Valdas Adamkus, gyvendamas JAV, aktyviai dalyvavo lietuvių išeivijos visuomeninėje ir politinėje veikloje.

Nuo 1972 m. V.Adamkus kasmet, o kartais keletą kartų per metus atvykdavo į Lietuvą. Jis skatino ir rėmė vandenvalos įrenginių statybą, aplinkosaugos monitoringo plėtojimą, padėjo Baltijos šalių aplinkosaugos institucijoms apsirūpinti moksline literatūra, prietaisais bei programine įranga.

1998 m. jis buvo išrinktas Lietuvos Respublikos prezidentu.

Vilnius turi 15 garbės piliečių. Pernai juo tapo Vytautas Landsbergis. Visą sąrašą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius