Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 11 12

Vilniaus rajone – aršūs ginčai dėl valdžios užmojų rekonstruoti dvarą

Netoli Vilniaus esantis Mozūriškių dvaras atnaujinamas iš pagrindų. To ėmėsi Vilniaus rajono savivaldybė, tvirtindama, kad turi šiai vietai didelių planų ateityje. Tačiau dvaro rekonstrukcija sukėlė ir abejonių, esą dvaras menkos kultūrinės vertės, o rajone yra ir svarbesnių dalykų. Tarkim, švietimo įstaigų trūkumas, kurį esą rajono valdžia sprendžia itin vangiai.
Mozūriškių dvaras rekonstrukcijos metu
Mozūriškių dvaras rekonstrukcijos metu / VRSA nuotr.

Politinės aistros – dėl švietimo

Švietimo įstaigų ir vietų jose stygius Vilniaus rajone – skausmingas klausimas. Nes mokyklų ir darželių čia daug, bet ne visada ten, kur gyvenvietės auga, o jose kuriasi jaunos šeimos, auginančios vaikus.

Dėl vietų trūkumo mokyklose ir darželiuose nuolat minimi Avižieniai, Riešė, Sudervė, Rastinėnai ir kitos šalia sostinės esančios gyvenvietės bei prie jų statomi nauji gyvenamųjų namų kvartalai. Ir trūksta tų vietų lietuviškose įstaigose.

Vilniaus rajono tarybos valdančiąją daugumą sudaro vien Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos politikai, tad opozicija nuolat tvirtina, kad jos siūlymai tiek dėl švietimo įstaigų, tiek dėl kitų rajono problemų nėra girdimi.

Būtent oponuojančių valdantiesiems konservatorių atstovas Gediminas Kazėnas ir papriekaištavo Vilniaus rajono savivaldybės administracijai (VRSA), kuri feisbuke pasigyrė įsibėgėjančiais Mozūriškių dvaro tvarkymo darbais.

„VRSA prioritetai labai aiškiai atsiskleidžia šiame įraše – menkos kultūrinės vertės dvaro restauravimui buvo mestos didelės pastangos ir lėšos, tuo tarpu švietimo įstaigų trūkumo klausimas sprendžiamas labai vangiai“, – socialiniame tinkle rašė G.Kazėnas.

Vienintelė dvarvietė su parku

Mozūriškių dvaras – tai Zujūnų seniūnijoje išsidėstęs XIX–XX a. kultūros ir istorijos paveldo objektas. Istoriniai duomenys apie dvarą negausūs: yra žinoma, kad 1805 m. dvaro savininku buvo Vitebsko vaivada A.Prozoras, vėliau dvare šeimininkavo kiti šeimininkai. Pokariu dvaro rūmuose buvo įkurta mokykla.

Be dvaro rūmų išliko samdinių darbininkų namas, pirtis, malūnas, parko liekanos su užaugusiu mažu tvenkiniu, kryžius, ūkinių pastatų, tvoros liekanos.

Savivaldybės teigimu, naujam gyvenimui prikeliamas Mozūriškių dvaras yra kultūros ir istorijos paveldo objektas. Dvaro rekonstravimas ir atnaujinimas pradėtas balandį.

„Šiuo metu restauruojamos ir stiprinamos sienos, įrenginėjamos šildymo ir vandens/nuotekų sistemos, tvarkomas stogas, ruošiamas pagrindas grindims. Ūkiniame pastate atlikti visi valymo darbai, restauruotas visas akmenų mūras, sumontuota perdanga ir bus montuojamos stogo konstrukcijos“, – feisbuke rašė savivaldybė.

Tai yra būdinga šiam regionui, vienintelė išlikusi dvarvietė su parku. Iki projekto dvaro sodyba nyko.

Paprašyta pakomentuoti šio dvaro svarbą ir politinių oponentų pastabas, Vilniaus rajono savivaldybė 15min teigė, kad Mozūriškių dvarvietė įrašyta į Nekilnojamo Kultūros paveldo registrą, o jos vertingųjų savybių pobūdis yra architektūrinis, kraštovaizdžio ir želdynų.

„Tai yra būdinga šiam regionui, vienintelė išlikusi dvarvietė su parku. Iki projekto įgyvendinimo dvaro sodyba nyko, nebuvo nevykdoma jokia veikla, parkas ir sodas buvo apleisti“, – apie dvaro išskirtinumą tvirtina savivaldybė.

VRSA nuotr./Mozūriškių dvaras iki rekonstrukcijos
VRSA nuotr./Mozūriškių dvaras iki rekonstrukcijos

Susies su verbų tradicija

Savivaldybės atstovų teigimu, Mozūriškių gyvenvietė yra viena iš nedaugelio vietovių, kur puoselėjama verbų rišimo tradicija, todėl ir nutarta šiame dvare po restauracijos įsteigti įvairių amatų centrą su verbų pynimo tradicijos muziejumi: „Planuojamos veiklos: verbų pynimo edukaciniai užsiėmimai, taip pat edukaciniai užsiėmimai, susiję su žolininkystės tradicijų bei kulinarinio paveldo puoselėjimu. Taip pat bus kaupiama informacija, susijusi su Mozūriškių dvaro sodyba ir apylinkėmis (biblioteka, audioteka ir kt.).

Verta pabrėžti, kad verbų rišimo tradicija Vilniaus krašte 2019 m. buvo įrašyta į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą.“

Projekto „Mozūriškių dvaro atnaujinimas pritaikant kultūros paslaugų teikimui ir kitoms bendruomenės reikmėms“ vertė – daugiau kaip 1,7 mln. eurų. Didžiąją dalį sumos skyrė Vilniaus rajono savivaldybė – 1,3 mln. eurų, iš valstybės biudžeto gauta 400 tūkst. eurų.

Planuojamos veiklos: verbų pynimo edukaciniai užsiėmimai, taip pat edukaciniai užsiėmimai, susiję su žolininkystės tradicijų bei kulinarinio paveldo puoselėjimu.

„Mozūriškių dvaro sutvarkymo projektas susijęs su kito Vilniaus rajono savivaldybės administracijos įgyvendinamo projekto „Pikeliškių ir Mozūriškių dvarų želdyno teritorijos kraštovaizdžio arealo sutvarkymas bei pažeistų žemių tvarkymas Vilniaus rajone“ dalimi. Pikeliškių dvaro parko teritorijos jau sutvarkytos.

Įgyvendinant minėtą projektą bus tvarkoma Mozūriškių dvaro želdyno teritorija: įrengti pėsčiųjų takai, pasodinti želdiniai ir kt. Įgyvendinus projektus Mozūriškių dvaras ir parkas taps ne tik patrauklūs laisvalaikiui, turizmui ir poilsiui, bet ir bus užtikrintas istorinės ir kultūrinės vertybės išsaugojimas“, – tikina savivaldybė.

Vardija naujas įstaigas

Savivaldybė nesutinka ir su kritika, esą geriau būtų rūpinamasi švietimu: „Tiek Švietimo, tiek Kultūros projektai yra numatyti Vilniaus rajono savivaldybės tarybos patvirtintame strateginiame veiklos plane. Todėl esant galimybėms pasinaudoti skirtingais finansavimo šaltiniais investuojama į įvairias sritis.

Švietimas yra prioritetinė Vilniaus rajono savivaldybės sritis. Vilniaus rajono savivaldybė atidaro mišrias ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes bendrojo ugdymo mokyklose, jei jose yra galimybės sudaryti tam tinkamas ugdymosi sąlygas ir leidžia higienos normų reikalavimai, stato naujas bei rekonstruoja ir renovuoja esamas ikimokyklinio ugdymo įstaigas, kurių patalpose atidaromos naujos ikimokyklinio ugdymo grupės.“

Šiuo metu, kaip teigia Vilniaus rajono savivaldybė, Didžiojoje Riešėje vyksta naujo vaikų lopšelio-darželio statybos, kuriame veiks 8 ikimokyklinio ugdymo grupės, sukurtos 125 vietos vaikams. Statybų vertė siekia apie 3,1 mln. eurų.

Vaikų darželį planuojama įrengti ir Bukiškio kaime, vyksta Valčiūnų vaikų lopšelio-darželio, Vaidotų mokyklos-darželio „Margaspalvis aitvarėlis“ renovacija. 2021 m. rugsėjį atidarytas vaikų darželio „Pelėdžiukas“ priestatas Pagiriuose. Dviejų aukštų naujame pastate įsteigtos 6 naujos grupės, papildomai sukurta 100 naujų vietų. Projekto vertė – 2 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius