Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 25

Vilniaus rajono tarybos sprendimas: už privačius darželius mokėti toliau teks tėvams

Nors Vilniaus rajono meras Robertas Duchnevičius jau prieš mėnesį džiaugėsi, kad rajonas pagaliau skirs 120 eurų kompensacijoms tėvams, kurie savo vaikus leidžia į privačius darželius, rajono taryboje daugumą turintys Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovai nusprendė kitaip. Kompensacijos drastiškai susitraukė – iki 25 eurų.
Tėvų piketas prie Vilniaus rajono savivaldybės
Tėvų piketas prie Vilniaus rajono savivaldybės / Danielio Ilkevič nuotr.

Siūlymas buvo 120 eurų

Rugpjūčio 23 d. rajono taryba pritarė siūlymui skirti 120 eurų mėnesinę kompensaciją už privačius darželius vaikams, jei vieno iš tėvų (globėjų) ir vaiko deklaruota gyvenamoji vieta yra Vilniaus rajono savivaldybės teritorijoje. Šis sprendimas dar nebuvo galutinis, tik pateikimas.

Vilniaus rajono mero socialdemokrato Roberto Duchnevičiaus pasiūlymas sulaukė politikų palaikymo, tačiau kai kurių tarybos narių išsakyta kritika jau signalizavo, kad priimti tokį patį galutinį sprendimą gali nebūti labai lengva.

Jau per pateikimą skambėjo pareiškimai, kad projektas yra „tam tikras atsidėkojimas Landsbergių klanui už palaikymą per rinkimus“, turėdamas omeny konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio sutuoktinės Austėjos Landsbergienės verslą – privačius darželius ir mokyklas.

Apie tai kalbėta ir komitetuose, bet bent kol kas Vilniaus rajone nėra nė vieno A.Landsbergienės įsteigto „Vaikystės sodo“ darželio.

Plačiau skaitykite čia: Vilniaus rajone – keisti sprendimai: 120 eurų kompensaciją už privatų darželį LLRA siūlo mažinti iki 25 eurų.

Rengė piketus

Dėl šio kompensacijos prie Vilniaus rajono savivaldybės tėvai surengė net du piketus, mėgindami atkreipti dėmesį, kad šeimos rajone privačias įstaigas renkasi ne dėl prabangos siekio, o tiesiog neturėdamos kitos išeities.

Darželių rajono gyvenvietėse aplink sostinę labai trūksta.

Danielio Ilkevič nuotr./Tėvų piketas prie Vilniaus rajono savivaldybės
Danielio Ilkevič nuotr./Tėvų piketas prie Vilniaus rajono savivaldybės

Avižienių, Riešės, Buivydiškių, Bukiškio gyvenvietės labai plečiasi, gyventojų čia daugėja, kuriasi jaunos šeimos, kurios augina vaikus.

Opozicija nepritarė

Pirmadienio tarybos posėdyje skambėjo tie patys argumentai. Opozicija siūlė nepritarti LLRA-KŠS atstovės Renatos Sobieskos siūlymui kompensacijas mažinti iki 25 eurų, Laisvės partijos atstovas Danielis Ilkevičius siūlė grįžti prie pradinio pasiūlymo, kokio pateikimui taryba jau yra pritarusi. Nes esą siūlomas daugumos sprendimas tikrai nesprendžia jokių darželių problemų rajone.

LLRA-KŠS atstovė Teresa Demeško, pritardama siūlymui mažinti kompensacijas iki 25 eurų, savo ruožtu pasiūlė dar keletą pagalbos būdų tėvams – esą tereikia „tiesiog paspartinti savivaldybės darželių statybą“, taip pat galima būtų apsvarstyti kompensuoti tėvams pavežėjimą į rajono darželius, kur yra laisvų vietų.

„Tiesiog čia bus investicija į ateitį ir kokia nors galimybė turėti įtaką vaikų auklėjimui – kad būtų puoselėjamos krikščioniškos vertybės, o ne genderizmo vertybės“, – pareiškė ji, o pasisakymą palydėjo nepritarimas opozicijos pusėje.

„Ačiū už kažką čia“, – numykė po šio pasisakymo ir meras.

Kiek vėliau D.Ilkevičius už tokį kolegės taryboje pasisakymą atsiprašė – paragino T.Demeško nepamiršti, kad ji atstovauja visiems rajono gyventojams, neskirstyti jų pagal išvaizdą, tautybę, lytį, seksualinę orientaciją ir pan.

Žeminantis gyventojus pasiūlymas.

Liberalas Stasys Mušeikis sakė, kad apie LLRA-KŠS atstovės Renatos Sobieskos pasiūlymą kalbėti yra sunku, nes tai „žeminantis gyventojus pasiūlymas“.

Planuoja ir modulinius darželius

Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorius Vladislavas Kondratovičius teigė, kad šiuo metu ieškoma galimybių statyti modulinius darželius. Meras sakė, kad administracijai išsiaiškinus, kur ir kaip galima tuos darželius pastatyti, bus teikiamas sprendimo projektas tarybai.

Vilniaus rajone reikėtų svarstyti galimybę statyti bent du tokius darželius – vakarinėje ir rytinėje dalyse, kadangi kitu atveju tėvams tektų važinėti ne tik per visą rajoną, bet ir per patį Vilniaus miestą.

Kaip sakė Waldemaras Urbanas, LLRA-KŠS nori kompleksinio sprendimo, tad esą mažesnė kompensacija irgi yra pagalba tėvams, nes iki šiol nebuvo iš viso jokios. Tačiau būtina statyti savivaldybės darželius.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Prie Vilniaus rajono savivaldybės - piketas dėl mažinamų kompensacijų už privačius darželius.
Lukas Balandis / BNS nuotr./Prie Vilniaus rajono savivaldybės - piketas dėl mažinamų kompensacijų už privačius darželius.

Meras R.Duchnevičius vis dėlto ragino grįžti prie pirminio sprendimo ir patvirtinti 120 eurų kompensacijas.

Tarybos posėdyje kalbėjo ir tėvų atstovai. Viena iš jų teigė, kad net ir 120 eurų būtų maža parama, esą mokėti jaunoms šeimoms už vieno vaiko ugdymą 500 eurų kas mėnesį yra labai didelė suma.

Kita mama Jurga Ralytė prašė neakcentuoti to, kad rajone yra laisvų vietų darželiuose, nes paprastai jos yra ten, kur poreikio nėra. „Tad tai yra tik prasto administravimo pavyzdys“, – kalbėjo J.Ralytė.

Ji taip pat pabrėžė, kad tėvai, kurių vaikai nepateko į savivaldybės darželius, nėra dėl to kalti. Tad turėtų būti taikomi lygybės principai ir jeigu patekusieji už valstybinį darželį moka atitinkamą sumą, tiek pat turi mokėti ir tie, kurie nepateko ir rinkosi privačią įstaigą.

Galutinis tarybos sprendimas vis dėlto toks, kaip ir siūlė LLRA-KŠS – kompensacijos tebus 25 eurai per mėnesį, kas turbūt retai šeimai bus labai ženkli suma, kai privatūs darželiai kas mėnesį kainuoja ir po 500 eurų.

Laukiančių daug

Vilniaus rajono savivaldybės rugsėjo 7 d. duomenimis, iš viso laukiančių vaikų, kurie registruoti Vilniaus rajone ir įstaigą ikimokykliniam ir priešmokykliniam ugdymui čia rinkosi pirmu pasirinkimu, buvo 92 į rajonines įstaigas ir 73 – į Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos įsteigtas.

O štai tų vaikų, kurie norėtų lankyti darželius Vilniaus rajone, nors čia ir nėra registruoti, kur kas daugiau – 281 laukia į rajono įstaigas ir dar 164 į ministerijos.

Vos keli iš jų nepateko į įstaigas lenkų ugdomąja kalba, visi kiti – į lietuviškas.

Daugiausia laukiančiųjų yra Avižienių seniūnijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius