-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 02 03

Vilniaus savivaldybė įtaria P.Vileišio progimnazijos direktorę pasisavinus pinigų

Vilniaus savivaldybė pranešė, kad dar kartą kreipėsi į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, pateikdama papildomų duomenų dėl P.Vileišio progimnazijos direktorės Danutės Kazakevičienės galimai padarytos nusikalstamos veikos.
P.Vileišio progimnazijos direktorė Danutė Kazakevičienė
P.Vileišio progimnazijos direktorė Danutė Kazakevičienė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Savivaldybė, atlikusi progimnazijos veiklos organizavimo vertinimą, aptiko pažeidimų mokyklos finansų, viešųjų pirkimų ir turto valdymo srityse. Po šių išvadų savivaldybė jau pradėjo tarnybinį patikrinimą dėl Danutės Kazakevičienės ir kitų progimnazijos darbuotojų atsakomybės“, – teigiama savivaldybės pranešime.

Neaiškūs pinigų pervedimai

Vilniaus savivaldybė dar gruodžio viduryje kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama ištirti galimą turto pasisavinimo atvejį vienoje mokyklų – įvertinti Vilniaus Petro Vileišio progimnazijos vadovės veiksmus.

Po atlikto išsamaus audito Vilniaus P.Vileišio progimnazijoje paaiškėjo, kad iš mokyklos įsteigto labdaros ir paramos fondo buvo padaryta lėšų pervedimų į mokyklos direktorės sąskaitą banke.

„Progimnazijos direktorė D.Kazakevičienė vidaus auditorei negalėjo paaiškinti, kokiu pagrindu iš fondo sąskaitos į jos asmeninę sąskaitą 2015 m. pervesta 5 140 eurų, o 2016 m. I pusmetį – 750 eurų. Audito metu nustatyta, kad 9 503,12 eurų už mokyklos patalpų nuomą buvo pervesti ne į fondą, o į progimnazijos vardu atidarytą sąskaitą (kuri skirta paramai), nors jie tiesiogiai turėjo būti pervedami į Centralizuotos buhalterijos sąskaitą“, – aiškina Vilniaus savivaldybė.

Per auditą taip pat nustatyti atvejai, kaip už mokyklos lėšas įsigytos prekės nerastos mokyklos patalpose arba jos nebuvo būtinos progimnazijos vykdomai veiklai užtikrinti. Taip pat nustatyti turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo neatitikimai.

Lėšos naudotos neskaidriai ir neracionaliai

Nustatyta nemažai pažeidimų ir vykdant progimnazijos viešuosius pirkimus. Mokykla dalį lėšų naudojo neracionaliai, o finansinė veikla buvo vykdoma neskaidriai. Progimnazijos direktorė neužtikrino racionalaus, ekonomiško ir efektyvaus lėšų bei turto naudojimo, veiksmingos vidaus kontrolės bei jos veikimo. Per vidaus auditą nustatyti neatitikimai apskaitos organizavimo, dokumentų ir informacijos teikimo BĮ BĮBA ir lėšų panaudojimo srityse.

Progimnazijos direktorė D.Kazakevičienė vidaus auditorei negalėjo paaiškinti, kokiu pagrindu iš fondo sąskaitos į jos asmeninę sąskaitą 2015 m. pervesta 5 140 eurų, o 2016 m. I pusmetį – 750 eurų.

„Dėl P.Vileišio progimnazijos direktorės D.Kazakevičienės veiklos savivaldybė šiemet yra gavusi daugybę tėvų, pedagogų, profesinės sąjungos atstovų skundų – ir dėl netinkamo vadovavimo, ir daromų įvairių pažeidimų. Reaguodama, savivaldybė dar rugsėjo mėnesį atliko kelis progimnazijos direktorės veiklos ir drausmės pažeidimo tyrimus, auditą“, – rašoma pranešime.

Pati direktorė 15min yra sakiusi, kad jokių pažeidimų nėra padariusi, savo darbo trūkumų neįžvelgia ir trauktis savo noru tikrai neketina. Šiuo metu D.Kazakevičienė serga.

Meras R.Šimašius ją trauktis ragino jau ne kartą.

Tyrimą baigs šį mėnesį

„Viešumas ir bendruomenės įsitraukimas padeda spręsti problemas ir skaidrinti procesus. Tiesos slėpimo ir dangstymo savivaldybėje laikas baigėsi, savivaldybės audito ataskaitą persiuntėme mokyklos tarybai. Tik užtikrinę viešumą, bendruomenės įsitraukimą į mokyklų valdymo procesus galime mokyklose sukurti bendradarbiavimo ir pasitikėjimo atmosferą. Švietimui ir kultūrai savivaldybė skiria vis daugiau lėšų, tai įrodo ir Tarybos jau patvirtintas savivaldybės 2017 metų biudžetas, tačiau neracionalaus lėšų naudojimo netoleruosime“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sostinės P.Vileišio progimnazijoje aktyvistai reikalauja paskirti naują direktorę
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sostinės P.Vileišio progimnazijoje aktyvistai reikalauja paskirti naują direktorę

Savivaldybės suburtos Komisijos tyrimo išvadose pažymima, kad progimnazijos pedagogų skundai yra pagrįsti: vyrauja autokratinis vadovavimo stilius, neužtikrinamas racionalus turto naudojimas, nėra aiškių ir tikslių ataskaitų apie nebiudžetinių lėšų panaudojimą, neatsakoma į mokyklos tėvų komiteto užduodamus klausimus, bendruomenei viešai nepateikiamos ataskaitos. Tėvų bendruomenė yra pateikusi skundų dėl neteisėtai sudarytos progimnazijos tarybos, patyčių mokykloje ignoravimo ir kt.

Šiuo metu mokyklos direktorė yra pateikusi savivaldybei dokumentus apie tai, kad serga ir negali dirbti nuo sausio 6 d., laikinai jos pareigas eina Užupio gimnazijos direktorė Virginija Navickienė. Savivaldybė planuoja užbaigti galimo drausminio nusižengimo tyrimą jau šį mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius