Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 04 24 /17:42

Vilniaus savivaldybė skundžia teismo įpareigojimą persvarstyti prašymą leisti eitynes „Baltic Pride“ rengti Gedimino prospekte

Vilniaus miesto savivaldybė, neleidusi homoseksualams ir jų teisių gynėjams žygiuoti Gedimino prospektu, bet teismo įpareigota organizatorių skundą svarstyti iš naujo, nepasiduoda. Trečiadienį ji Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui pateikė apeliacinį skundą.
Baltic pride Vilnius 2010
Baltic pride Vilnius 2010 / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prieš porą savaičių Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) nurodė savivaldybei persvarstyti Lietuvos gėjų lygos (LGL) prašymą leisti liepos pabaigoje vienoje iš pagrindinių sostinės gatvių surengti eitynes „Baltic Pride“. Savivaldybė organizatoriams pasiūlė renginį perkelti kitapus Neries – į Upės gatvę.

Savivaldybės manymu, pirmosios instancijos teismas nepagrįstai panaikino įsakymo „Dėl asociacijos LGL organizuojamų eitynių“ dalį, kuria buvo suderinta eitynių vieta Upės gatvėje, teigiama pranešime spaudai.

„Savivaldybė, siekdama apsaugoti dalyvių teises ir laisves, valstybės ir visuomenės saugumą bei viešąją tvarką, pasiūlė eitynes organizuoti Upės gatve.“

Nesutarus dėl vietos, vadovaujantis Susirinkimų įstatymo nuostatomis, savivaldybė esą turi teisę organizatoriams pasiūlyti kitą nei prašomą, alternatyvią susirinkimo vietą.

„Šiuo atveju Vilniaus miesto savivaldybė, siekdama apsaugoti eitynių dalyvių teises ir laisves, valstybės ir visuomenės saugumą bei viešąją tvarką, pasiūlė eitynes organizuoti Upės gatve, – sakoma pranešime. – Pabrėžtina, kad susirinkimo organizatoriams įstatymas nesuteikia teisės besąlygiškai pasirinkti susirinkimo vietą.“

Savivaldybė priminė, kad VAAT išnagrinėjus ginčą buvo priimta ir atskiroji teisėjų kolegijos pirmininko bei pranešėjo nuomonė. Kolegijos pirmininkas pažymėjo, jog sprendimas, kuriuo buvo suderinta renginio vieta Upės gatvėje, yra teisėtas, o skundas atmestinas kaip nepagrįstas.

LGL pageidauja, kad eitynių dalyviai – iki 800 žmonių, pajudėję iš Odminių skvero prie Katedros aikštės, valandą žygiuotų Gedimino prospektu pro Vyriausybę iki Lukiškių aikštės prieš Užsienio reikalų ministeriją. Čia būtų sakomos eitynių dalyvių kalbos, išskleidžiama vaivorykštės vėliava. Renginio metu reikėtų laikinai sustabdyti eismą pakeliui esančių gatvių sankirtose su prospektu. 

Eitynės planuojamos kaip kasmečio Baltijos šalių žmonių teises ginančių organizacijų festivalio, kuris vyks liepos 22-27 d., renginys. Šiame festivalyje žadama ne tik kalbėti apie homoseksualų lygybę, patiriamus sunkumus ir problemas, dalintis kitų šalių patirtimi, bet ir pamininėti 20-ąsias homoseksualumo dekriminalizavimo bei LGBT teisių sąjūdžio Lietuvoje įkūrimo metines.

Vytauto Valentinavičiaus nuotr./Akcija prieš homofobiją
Vytauto Valentinavičiaus nuotr./Akcija prieš homofobiją

Vladimiras Simonko: kažkas su žmogaus teisėmis netvarkoje

"Tikėjomės dialogo, bet antra pusė dialogo vengia, - portalui 15min.lt sakė LGL vadovas Vladimiras SImonko. - Kvestionuojama laisvų piliečių teisė į susirinkimų laisvę. Kiek aš, 20 metų būdamas aktyvistas, suvokiu žmogaus teises, suprantu, kad mano mieste su jomis kažkas netvarkoje." 

Jis viliasi, kad iki liepos pabaigos pavyks užbaigti teisminius ginčus bei reikiamas procedūras ir renginys įvyks be trukdžių. "Turime geros praktikos iš 2010 m., gal turėsime ir dabar", - pažymėjo pašnekovas ir pridėjo, kad eitynės planuojamos, nepriklausomai nuo dabar vykstančių teismų.

Policija suabejojo dėl viešosios tvarkos

Kaip portalas 15min.lt jau skelbė, VAAT buvo iš dalies patenkinęs LGL skundą, kuriuo ji paprašė panaikinti savivaldybės administracijos draudimą eitynes liepos 27 d. organizuoti sostinės Gedimino prospekte, ir įpareigojo Savivaldybę iš naujo derinti pranešimą apie eitynių organizavimą.

VAAT nusprendė, kad savivaldybė netinkamai užbaigė pareiškėjos pranešimo apie eitynių organizavimą derinimo procedūrą. 

„Kadangi šalims nepavyko rasti visus tenkinančios tinkamos vietos eitynėms, savivaldybė turėjo apskritai atsisakyti suderinti pranešimą apie eitynių organizavimą, o ne nustatyti kitą vietą, kurioje eitynių pareiškėja neprašo derinti“, – pažymėjo teismas.

Teismas: „Savivaldybė turėjo apskritai atsisakyti suderinti pranešimą apie eitynių organizavimą, o ne nustatyti kitą vietą, kurioje eitynių pareiškėja neprašo derinti.“

Anot teismo, sprendžiant dėl eitynių vietos atsisakymas ją suderinti galimas tik nustačius, kad susirinkimų teisės įgyvendinimas ir suorganizuotos eitynės pažeis Konstitucijos 36 str. nurodytas vertybes (valstybės ir visuomenės saugumas, viešoji tvarka, žmonių sveikata ar dorovė arba kitų asmenų teisės ir laisvės).

Policijos departamentas esą nenurodė, kad nebūtų įmanoma užtikrinti eitynių dalyvių, visuomenės, viešosios tvarkos, eismo saugumo, o nurodė tik jų darbui palankesnę vietą.

Todėl VAAT panaikino savivaldybės administracijos sausio 16 d. įsakymo dalį, kurioje nurodyta, kad eitynių vieta – nuo prie sporto, pramogų ir verslo centro „Forum Palace“ esančios automobilių stovėjimo aikštelės einant Upės gatve iki automobilių stovėjimo aikštelės, esančios prie viešbučio „Radisson Blu“, ir įpareigojo Vilniaus miesto savivaldybės administraciją iš naujo nagrinėti LGL prašymą.

Tiesa, policija paaiškino, kad Gedimino prospekte yra daug gyvenamųjų namų, biurų, kitų patalpų, kurias būtų privaloma tikrinti ir renginio metu kontroliuoti, nes „yra grėsmė, kad nuo pastatų stogų bus mėtomi įvairūs daiktai“. Be to, kelioms valandoms būtų sutrikdytas viešojo transporto eismas.

Upės gatvė ir gretima teritorija – erdvesnė nei Gedimino prospektas, dėl to čia lengviau užtikrinti viešąją tvarką, išdėstyti policijos pajėgas ir manevruoti, dalis teritorijos atitverta natūralia gamtine kliūtimi – Neries upe.

Taip pat būtų mažiau trikdomas parduotuvių, kavinių, įstaigų, kitų komercinių objektų darbas. Policija pažymėjo turinti patirties čia užtikrinti panašaus renginio dalyvių, viešosios tvarkos ir eismo saugumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius