Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 23

Vilniaus savivaldybė planavo parduoti mokyklą Žvėryne, kodėl atsisakė – neatskleidžia

Vilniaus Žvėryno rajone gerokai padaugėjo gyventojų. Nauji daugiabučiai prisipildė šeimų, kurių vaikams reikia mokyklų. Pastarųjų rajone nedaug, o dvi pradinės tokios būklės, kad per lietų tekdavo dangstyti plėvele kompiuterius. Tačiau prakalbus apie mokyklų Miglos ir Blindžių gatvėse rekonstrukciją vietos bendruomenė sunerimo, kad pastatai bus parduoti. Ir, kaip aiškėja, tokių ketinimų būta.
Remonto nesulaukiantis Kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialas Miglos g.
Kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialas Miglos g. / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kritinės būklės

Pernai spalį Kunigaikščio Gedimino progimnazijos, kuriai ir priklauso abu šie padaliniai, administracija kartu su tėvų iniciatyvine grupe garsiai prabilo apie tai, kad jau trejus metus sprendžia filialo Miglos gatvėje išlikimo klausimą. Bendruomenė buvo rimtai susirūpinusi tiek vaikų fiziniu saugumu, tiek ateitimi, ar kitais metais vaikai galės lankyti šitą mokyklą.

Tuomet buvo surengta akcija, kai menininkai piešiniais išpuošė bent jau pastato išorę.

„Mokyklos pastatas yra kritinės būklės ir, mano nuomone, kelia pavojų vaikų saugumui. Tačiau nors pernai metais mokykla buvo įtraukta į planuojamų renovuoti mokyklų sąrašą, šiais metais šiame sąraše jos nebeliko.

Mokyklos vieta dėkinga tiek vaikų saugumui, tiek galimybėmis ugdymą organizuoti gamtoje, nes yra Žvėryne, Miglos g. gale, kur nėra tranzitinio eismo“, – tuomet rašte švietimo, mokslo ir sporto ministrei Jurgitai Šiugždinienei rašė šios progimnazijos direktorius Rimantas Remeika.

Vilniaus miesto savivaldybė komentuodama mokyklos, kuri iš pradžių buvo renovuotinų pastatų sąraše, o paskui iš jo dingo, būklę buvo lakoniška: „Mokyklos pastato būklė Miglos g. savivaldybei yra žinoma, šiuo metu yra sprendžiamas klausimas dėl remonto būdo: renovacijos ar rekonstrukcijos. Pastatas iš sąrašo nebuvo išbrauktas, nes dar nėra galutinio sąrašo renovuojamų objektų.“

Buvo kalbų apie pardavimą

Jau tada tiek mokyklos, tiek Žvėryno bendruomenėje būta kalbų, kad Miglos gatvėje esantis sklypas gali būti patrauklus investuotojams, tad galbūt dėl to jų balsas dėl blogų mokymosi sąlygų vaikams nelabai girdimas.

Apie tai kalbėta ir ankstyvą šių metų pavasarį, kai Vilniaus taryba pritarė sprendimui išnuomoti pradinėms mokyklos patalpas Žvejų g. 14, kur anksčiau buvo įsikūrusi bendrovė „Ignitis“.

Esą galbūt Miglos gatvėje mokyklos iš viso neliks, kad jau vaikai turės sau vietos šiame pastate, kurio nuoma metams sieks apie 900 tūkst. eurų. Tai neigė direktorius R.Remeika, užtikrindamas, kad „scenarijus, jog Žvėryne neliktų pradinės mokyklos, atrodo visiškai nerealus – rajonas stipriai išaugo, pradinukams čia būtina turėti vietos“.

Panašiai kalbėjo ir Vilniaus vicemeras Tomas Gulbinas: „Dėl prastos patalpų būklės numatyta Vilniaus Kunigaikščio Gedimino progimnazijos Blindžių g. ir Miglos g. esančių pastatų rekonstrukcija. Kol kas rekonstrukcijos būdas dar nėra patvirtintas, konstruktoriai atlieka vertinimą. Taip pat bus pateiktos išvados dėl geriausio rekonstrukcijos būdo.

Užtikriname, kad Blindžių g. ir Miglos g. esančios ugdymo įstaigos atlikus rekonstrukciją veiks ir toliau. Kol bus vykdoma rekonstrukcija, numatoma, kad vaikai mokysis kitose patalpose.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialas Miglos g.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialas Miglos g.

Planų buvo kitokių

Tačiau, kaip aiškėja, savivaldybėje buvo ir kitokių planų. 15min duomenimis, Vilniaus miesto savivaldybė rimtai svarstė pastatus Miglos g. 1A parduoti – pernai gegužę buvo kreiptasi į Nacionalinę žemės tarnybą pažymos, kuri reikalinga parduodant valstybei ar savivaldybei nuosavybės teise priklausantį nekilnojamąjį turtą. Planuota patalpas Miglos g. 1A parduoti viešajame aukcione.

Vilniaus savivaldybė neneigia, kad tokių minčių būta, tačiau apie tai kalba aptakiai: „Savivaldybė visuomet vertina visas galimybes. Sprendimas aiškus – numatyta patalpų Miglos g. ir Blindžių g. rekonstrukcija. Jos metu vaikai persikels mokytis į Žvejų g. išnuomotas patalpas.“

Tačiau savivaldybė nepateikė argumentų, nei kodėl ketino mokyklos patalpas parduoti, nei kodėl tokio sumanymo atsisakė.

Gedimino progimnazijos direktorius R.Remeika irgi nedaugžodžiauja, nors neneigia neseniai sužinojęs apie tokius buvusius savivaldybės ketinimus ir buvęs nemaloniai nustebintas: „Dabar man atrodo, kad mūsų su tėvais projektas (kai buvo piešiama ant fasado – red. past.) išgelbėjo mokyklą nuo pardavimo.

Labai apmaudu, kad tokie sumanymai įgyvendinami visuomenei nežinant, bet džiaugiuosi, kad mes su bendruomene vis dėlto taip netyčia viešindami išgelbėjome mokyklą.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialas Miglos g.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialas Miglos g.

Šiuo metu ruošiamasi būsimai dviejų mokyklos filialų Žvėryne rekonstrukcijai. Tam Gedimino progimnazija perima sklypus, Vilniaus vystymo kompanija rengs projektavimo darbų pirkimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius