-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 12

Vilniaus valdančioji koalicija eižėja – miesto vadovų siūlomi sprendimai nesulaukia palaikymo

Vilniaus valdantieji nėra vieningi. Tokia išvada peršasi po trečiadienio tarybos posėdžio, kai sostinės politikams nepavyko priimti keleto itin svarbių sprendimų. Pirmiausia tarybos nariai nepalaikė siūlymo leisti „Vilniaus energijai“ ir Prancūzijos bendrovei „Dalkia“ investuoti apie 72,5 mln. Lt, o vėliau nesutiko pritarti ir didinamam Kazokiškių sąvartyno vartų mokesčiui.
Jonas Pinskus ir Artūras Zuokas
Jono Pinskaus ir Artūro Zuoko siūlomo sprendimai priimtini ne visiems Vilniaus tarybos nariams. / BFL nuotr.

Trečiadienį vykusiame Vilniaus miesto tarybos posėdyje meras Artūras Zuokas pasirodė po pertraukos, kai taryba nagrinėjo, ar leisti Prancūzijos bendrovei „Dalkia“ investuoti papildomus 72,5 mln. Lt, vykdant Europos Sąjungos aplinkosauginius reikalavimus.

Opozicijos atstovai dar prieš posėdį kalbėjo, kad nepalaikys tokio sprendimo, kadangi esą Vilniaus šilumos ūkio nuomos sutartyje tokios investicijos buvo numatytos, tačiau nepateikiama informacija, ar tai padaryta.

Tačiau mero A.Zuoko ir vicemero Jono Pinskaus tikinimai, kad neleidus „Dalkia“ investuoti, Vilnius sulauks didžiulių baudų, o šilumos ūkio nuo 2016 metų nebebus įmanoma eksploatuoti, neįtikino ne tik opozicijos, bet ir kolegų valdančiojoje koalicijoje.

Vilniaus energija
„Vilniaus energija“

Lenkai balsuoja kitaip

Iš 33 tarybos narių, dalyvavusių balsavime, sprendimą palaikė 15 – frakcijos „Taip“ nariai, „darbiečiai“, socialdemokratas Rimantas Vaitkus. Tačiau prieš balsavo arba susilaikė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovai.

Kitas svarbus klausimas buvo dėl Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) vartų mokesčio. Taryba privalėjo pritarti siūlymui deleguoti Vilniaus savivaldybės atstovą į VAATC neeilinį visuotinį akcininkų susirinkimą. Jame rugsėjo pabaigoje ketinama svarstyti, kaip kils Kazokiškių sąvartyno vartų mokestis visoms Vilniaus apskrities savivaldybėms.

Vicemeras J.Pinskus tvirtino, kad nepakėlus šio mokesčio VAATC bankrutuos. Dabar bendrovės skolos siekia 30 mln. Lt, tad mokesčio pakėlimas nuo 69,9 Lt už toną iki 161,09 Lt be PVM buvęs gyvybiškai svarbus. Tai būtų padidinę ir tarifus gyventojams už atliekų tvarkymą – 60 kv.m butui šis mokestis padidės apie 4,80 Lt per mėnesį.

Tačiau šie teiginiai politikų irgi neįtikino – balsai pasiskirstė vienodai, nes už sprendimą balsavo 20 tarybos narių, prieš – 12, o 8 susilaikė. Ir čia neišvengta tarybos valdančiųjų priešpriešos, kai dalis jų sprendimo nepalaikė.

Kazokiakių sąvartynas
Kazokiškių sąvartynas

Darbo, socialdemokratų ir „Taip“ frakcijos atstovai buvo vieningi, balsavo už sprendimą, tačiau prie opozicijos atstovų, balsavusių prieš arba susilaikiusių, prisidėjo ir LLRA frakcijos nariai. Kaip posėdyje pareiškė LLRA deleguotas vicemeras Jaroslavas Kaminskis, jų manymu, VAATC tikrai turi vidinių rezervų, todėl nereikėtų papildomos finansinės naštos užkrauti gyventojams. Tačiau tai esą nereiškia, kad valdančiojoje daugumoje yra rimtų nesutarimų arba kad koalicija gali sugriūti.

Koalicija nėra vieninga. Meras Zuokas akivaizdžiai nebevaldo situacijos.

A.Zuokas nevaldo situacijos?

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Vidas Urbonavičius teigė įžvelgęs keistas paraleles tarp A.Zuoko ir buvusio jų frakcijos atstovo, mero Viliaus Navicko. Būtent klausimas dėl „Dalkia“ papildomų investicijų ir noro pratęsti Vilniaus šilumos ūkio nuomos sutartį dar 20 metų iki 2037-ųjų pradėjo klibinti V.Navicko kėdę. Tai buvo prieš kiek daugiau nei trejus metus – 2010-ųjų vasarą.

„Koalicija nėra vieninga. Meras Zuokas akivaizdžiai nebevaldo situacijos. Mero Navicko valdymo pabaigoje panašūs dalykai vyko, kada valdanti koalicija nebūtinai priimdavo tuos sprendimus, kuriuos teikė meras. Labai panašu į pabaigos pradžią“, – kalbėjo V.Urbonavičius.

V.Navickas 2010-ųjų vasarą bandė tarybą įtikinti, jog būtina pratęsti Vilniaus šilumos ūkio nuomos sutartį su bendrove „Dalkia“, kuri investuotų į aplinkosauginius įrenginius, kad sostinės šilumos ūkis atitiktų nuo 2016 metų sausio 1-osios įsigaliosiančius į aplinką išmetamų teršalų sumažinimo reikalavimus. Tiesa, tuomet kalbėta apie kur kas didesnes sumas – net apie milijardą litų. Vilniaus taryba po ilgų ginčų tam nepritarė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius