2016 09 19

Vilniaus valdžia: Aplinkos ministerija dalyvauja kovose dėl „Energesman“ kontrolės

Vilniaus meras pirmadienį žurnalistams pateikė savo sostinėje kilusio šiukšlių skandalo versiją. Kritikos negailėta Aplinkos ministerijai ir su buvusia „Rubicon“ grupe susijusiems šiukšlių vežėjams.
Tomas Vaitkevičius, Linas Kvedaravičius ir Remigijus Šimašius
Tomas Vaitkevičius, Linas Kvedaravičius ir Remigijus Šimašius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Noriu padėkoti Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrui (VAATC), kuris suvaldė dirbtinai sukurtą situaciją. Jau nuo šių metų pradžios Aplinkos ministerija buvo nuolatos atakuojama raštais, kad laikas sutvarkyti atliekų saugojimo tvarką“, – teigė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Pasak jo, tokia situacija prognozuota jau seniai: „Rūšiavimo gamykla gali bet kada sustoti – sugesti, dingti elektra. Tokiu atveju reikia numatyti galimybę atliekas vežti į sąvartynus. Šiuo atveju net nežinojome, kad Aplinkos ministerija panaikins vieną po kito privačių aikštelių leidimus saugoti atgautinį kurą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Trečiokas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Trečiokas

Atrodo, kad Aplinkos ministerija dalyvauja kovose, kas valdys „Energesman“ įmonę, kuri užsiima atliekų rūšiavimu.

Mes iš savo pusės padarėme viską, kad situacija būtų išspręsta ir vilniečiai savo atliekomis galėtų atsikratyti civilizuotai, be jokių sutrikimų.

Buvo tokių atvejų, kai iš Aplinkos ministerijos ryte buvo komunikuojama viena, po pietų jau kita. Akivaizdu, kad ten viduje taip pat nesusišnekama tarpusavyje.“

R.Šimašiaus teigimu, atliekų tvarkymas yra sritis, kuri labai priklauso nuo reguliavimo, o jį lemia Aplinkos ministerija.

„Labai svarbu, kad taisyklės būtų aiškios ir kuriamos žmonių naudai. Matau, kad į tai buvo žiūrima labai aplaidžiai. Net ir viešai apsimeluojama kai kuriais atvejais.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remigijus Šimašius po apklausos išeina iš STT
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remigijus Šimašius po apklausos išeina iš STT

Faktai yra tokie, kad iš viso regiono visiems vežėjams iš anksto išplatinta VAATC informacija, kur vežti atliekas, buvo suprantama, tik įmonėms, susijusioms su buvusia „Rubicon“ grupe, neaišku.

Kodėl taip atsitiko? Galime prisiminti istoriją ir pasidaryti kiekvienas savo išvadas“, – teigė jis.

Vilniaus meras teigė, kad po šio incidento gali būti nutraukta 20-čiai metų sudaryta savivaldybės sutartis su atliekų rūšiavimo gamyklos savininkais: „Mes matome, kad „Energesman“ nesugeba vykdyti prisiimtų įsipareigojimų. Padaryti rimti pažeidimai. Dabar mes laukiame informacijos, kuri mums leistų spręsti, ar įmonė ateityje galės vykdyti savo įsipareigojimus. Tada žiūrėsime, ką daryti toliau.

O bendrai, būtent tokios sutarties pasirašymas 2013 m. kelia daug klausimų. Sutartyje liko daug kabliukų. Apie juos reikia kalbėtis su tuometine Vilniaus valdžia ir šį klausimą kuravusiais Aplinkos ministerijos darbuotojais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šiukšlių išvežėjų protestas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šiukšlių išvežėjų protestas Vilniuje

Dabar situacija tokia, kad žmogus nusprendė pirkti mašiną, bet pirma nusipirko degalų. Ir net sudarė sutartis, kad pirks degalus kas mėnesį, nors mašinos kaip nėra, taip nėra.

Deginimo gamyklos nėra. Kyla klausimas dėl dumblo džiovinimo gamyklos. Kam ją reikėjo statyti, jeigu nėra aišku, ar bus galima deginti, o technologija brangi? Kodėl visoje Lietuvoje reikėjo statyti būtent tokia atliekų rūšiavimo gamyklas? Buvo galima žymiai pigiau išrūšiuotas atliekas deginti. Tai klausimai tą sritį kuravusiems politikams ir pareigūnams.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius