-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 30

Vilnių didele lauko kavine pavertusi sostinės valdžia leido užstatyti ir dailės muziejaus įėjimą

Per karantiną stipriai nukentėjusias kavines balandį Vilniaus savivaldybė nusprendė gelbėti leisdama staliukus statyti viešosiose erdvėse Senamiestyje ir centre. Džiaugtasi, kad sprendimas pagyvino miestą, Vilnių liaupsino užsienio žiniasklaida. Tačiau ne visi Senamiesčio gyventojai buvo sužavėti idėja. Dabar apie tai prabilo ir Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktorius Arūnas Gelūnas.
Kavinė prie Radvilų rūmų
Kavinė prie Radvilų rūmų / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Anot A.Gelūno, muziejaus komanda šiuo metu dieną naktį pluša prie Radvilų rūmų dailės muziejaus renovacijos projektų, tačiau susidurta ir su gana netikėta problema.

Nenori kavinės prie muziejaus durų

„Kol ištisas būrys kūrybingų žmonių kasdien deda pastangas, kad Vladimiro Tarasovo dovanotos kolekcijos pagrindu sukurta ekspozicija atvertų duris laiku, Vilniaus miesto savivaldybė be jokių diskusijų ir įspėjimo tiesiog ant muziejaus įėjimo įkurdina kavinę, kuri kuria savąją kūrybingos aplinkos sampratą“, – feisbuke trečiadienio vakarą rašė A.Gelūnas, pateikdamas situaciją iliustruojančias nuotraukas, kuriose ne tik kavinė, bet ir jos darbuotojų ar lankytojų paliktos šiukšlės.

Anot muziejaus direktoriaus, mažiau nei prieš metus jis buvo susitikęs su savivaldybės atstovais ir kalbėjosi apie tai, kad erdvė priešais Lietuvos nacionalinio muziejaus Radvilų rūmų įėjimą yra tikrai reikalinga muziejui komunikuojant su lankytojais ir juos informuojant.

„Ar įsivaizduojate, kad tai galėtų vykti prie pat „Tate Modern“ įėjimo Londone ar „Orsay“ muziejaus prieigose Paryžiuje? Ir dar Savivaldybės dėka!“ – rašė A.Gelūnas.

Įrašas suveikė – dar tą patį vakarą Vilniaus vicemeras Vytautas Mitalas pakvietė direktorių susitikti ketvirtadienį priešpiet.

Susitiko su vicemeru

Iš karto po jo A.Gelūnas pasidalijo nuotaikinga asmenuke ir teigė, kad pokalbis buvęs draugiškas ir konstruktyvus: „Sutarėme dėl visų muziejui ir savivaldybei aktualių sprendinių Radvilų rūmų dailės muziejaus prieigose. Nuo rudens kartu toliau plėtosime šią vieną iš esminių Vilniaus teritorijų, derinsime planus.“

Kalbėdamas su 15min, A.Gelūnas sakė, kad pokalbis savivaldybėje buvęs konstruktyvus, visi jo dalyviai žinojo apie situaciją ir suprato muziejaus nerimą.

„Nerimą klausantis gandų, kad kažkas ten bus daroma – kertamos durys, kabinami ekranai, kažkokios kavinės ten plėsis. Tai vicemeras paneigė gandus, kad tikrai ten durys nebus kertamos šalia mūsų įėjimo, kad su kavine bus suderinta, kad jos veikla nesikirstų su muziejaus renginiais, parodų atidarymais ir kita mūsų veikla, dėl to irgi labai gražiai sutarėme.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kavinė prie Radvilų rūmų
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kavinė prie Radvilų rūmų

Svarbiausia, dėl ko sutarėme – kad didysis Radvilų rūmų atstatymo projektas irgi bus žingsnis po žingsnio derinamas, koordinuojamas su Vilniaus miesto savivaldybe, nes jų teritorija yra iki pat mūsų muziejaus kiemo. Labai svarbu miestiečiams pasiūlyti prasmingą junginį, o ne atsidalinti ir nestatyti tvorų, geriau galvoti apie bendrą infrastruktūrą, jeigu tai būtų kažkokie parkavimo dariniai, gal po žeme jie galėtų būti“, – kalbėjo A.Gelūnas.

Jo teigimu, svarbiausia, kad miestas supranta, jog muziejus yra puošmena, o ne kliuvinys.

Svarbiausia, dėl ko sutarėme – kad didysis Radvilų rūmų atstatymo projektas irgi bus žingsnis po žingsnio derinamas, koordinuojamas su Vilniaus savivaldybe.

Žada diskusijų festivalį ir įspūdingą parodą

Direktorius taip pat papasakojo, kad jau rugsėjo vidury prasidės Radvilų rūmų atkūrimo viešinimo ir diskusijų su visuomene renginių – rugsėjo 18 d. numatomas diskusijų festivalis su istorikais, paveldosaugininkais, menotyrininkais, politikais.

„Kalbėsime, kokį geriausią rezultatą galime sukurti Radvilų rūmuose. Mes turime projektą, bet jį mielai tikslinsime ir plėtosime kartu ir su ekspertais, ir atsižvelgdami į visuomenės nuomonę“, – sakė A.Gelūnas.

Muziejaus interneto svetainėje skelbiama, kad nuo 2019 m. liepos 16 d. iki 2020 m. spalio 8 d. Radvilų rūmų muziejus nedirba, nes vyksta patalpų ir ekspozicijų atnaujinimo darbai.

„Lauksime jūsų pirmojoje parodoje „Protesto menas. Sovietmečio nepaklusnieji“ iš Lietuvos dailės muziejui dovanotos Vladimiro Tarasovo kolekcijos nuo spalio 8 d.“, – praneša muziejus.

Ši paroda, anot A.Gelūno, bus didžiulis ir svarbus įvykis. „Už 1,5 mln. kūrinių V.Tarasovas padovanojo, dar už 3,5 mln. deponavo, kad po jo mirties pereina muziejui. Tai milžiniška dovana“, – teigė direktorius.

G.Grigėnaitės nuotr./V.Tarasovas ir A.Gelūnas
G.Grigėnaitės nuotr./V.Tarasovas ir A.Gelūnas

Lauko kavinė dar veiks

V.Mitalas 15min sakė, kad su A.Gelūnu išties konstruktyviai pasikalbėjo ir sutarė, jog lauko kavinė kol kas veiks, tačiau tik iki tada, kai šios erdvės prireiks pačiam muziejui, o tai numatoma rugsėjo vidury.

„Radvilų rūmams ruošiantis turėti diskusijas, renginius rudenį, turėti savo projektinių pasiūlymų pristatymą ir aptarimą, kaip tie rūmai bus atnaujinami, sutarėme dirbti ranka rankon ir tikrai padaryti taip, kad ir pačių rūmų, ir viešosios erdvės prie rūmų, kas jau yra miesto teritorija, tvarkymo ir projektavimo darbai būtų daromi kartu, specialistai kartu dirbtų“, – teigė V.Mitalas.

Anot vicemero, nuo rugsėjo vidurio muziejus planuoja savo renginius, tad tada lauko kavinės šioje erdvėje jau tikrai nebebus. Jis tvirtina, kad savivaldybė apie tai jau žinojo, jį patį informacija apie tai pasiekė maždaug prieš pusantros savaitės.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kavinė prie Radvilų rūmų
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kavinė prie Radvilų rūmų

„Jie rugsėjo vidury planuoja viešus renginius, naudotis ta teritorija prie muziejaus, kuri yra prie pat jų įėjimo. Mane tos žinios pasiekė prieš pusantros savaitės ir aš iš karto daviau užduoti kuruojantiems skyriams pasirūpinti, kad lauko kavinės klausimas būtų išspręstas.

Susitikimo metu mes paderinome tokius dalykus, kad jiems iki rugsėjo vidurio kavinė netrukdo, tik jie nori būti tikri, kadangi turės renginių sceną, diskusijų vietą nuo rugsėjo vidurio iki spalio, tada lauko kavinės reikalai trukdytų“, – sakė V.Mitalas.

Vicemeras užtikrino, kad lauko kavinė šioje vietoje visą vasarą ir dalį rugsėjo dar veiks, o tada jau turės perleisti erdvę muziejui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius