-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 14

Vilnių visame pasaulyje išgarsinusi idėja žavi ne visus vilniečius – pasigirdo skundų dėl triukšmo

Paskutinę balandžio savaitę, kai buvo leista atsidaryti lauko kavinėms, jų Vilniuje atsirado daugybė. Dėl to kalta sostinės savivaldybė, paskelbusi, kad dovanoja visas miesto viešąsias erdves lauko kavinėms. Tačiau praėjo kelios savaitės ir pasigirdo pirmieji nepasitenkinimo balsai – esą ne visos kavinės laikosi karantino sąlygų dėl atstumų, o ir triukšmas vėl pasiekia šalia gyvenančius žmones.
Žmonės lauko kavinėse Vilniaus g.
Žmonės lauko kavinėse Vilniaus g. / 15min skaitytojo Roko A. nuotr.

Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus pažadas, kad miestas visas viešąsias erdves šiemet dovanoja lauko kavinėms, sužavėjo visą pasaulį – apie tai kalbėjo daugybė žiniasklaidos priemonių, girdamos idėją paversti miestą viena didele lauko kavine.

Pyksta dėl taisyklių nesilaikymo

Tačiau pačiame Vilniuje jau galima išgirsti įvairių nuomonių apie šį sumanymą. Štai Rokas A. tvirtina gyvenąs Vilniaus gatvėje ir jau nebegalintis tylėti, matydamas, kas vyksta po langais.

„Vilniuje įstatymai negalioja – jau seniai sakiau. Jeigu kas gavo baudą dėl karantino su vaikais atėjęs į vaikų žaidimų aikštelę ir netyčia sutikęs praeivį, tai Vilniuje tiesiog nerūpi niekam tai. Jei dar kas nežinote, po 22 val. nelegalu klubams atsidarius langus pasistatyti koncertines kolonėles su DJ'umi ir pilnu garsu bumčinti per visą gatvę. O už 20 metrų gyventojų langai, kurie negali per triukšmą užmigti“, – skundėsi vilnietis.

Socialiniuose tinkluose jau buvo skundų ir dėl Savičiaus gatvės, nepasitenkinimo neslėpė ir Stiklių g. gyventojai, esą eismas čia pakeistas nesikonsultavus su jais, kaip ir nuspręsta leisti pastatyti staliukus gatvėje.

Oficialių skundų dar nėra

Vis dėlto tokių skundų masiškai Vilniaus miesto savivaldybė kol kas negauna. Kaip sakė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas, paprastai skundų gaunama per savaitgalius – tuomet, kai kavinėse, baruose renkasi daugiausia žmonių.

Dėl triukšmo į skundus mes visada reaguojame, triukšmo reikalavimai kavinėms galioja ir visą parą triukšmauti negalima niekada, karantino sąlygomis irgi, – sakė A.Bužinskas.

„Šį savaitgalį negavome nė vienos skundo dėl triukšmo. Būna, kad žmonės piktinasi, bet apie tai niekam nepraneša. Dėl triukšmo į skundus mes visada reaguojame, ar karantinas, ar ne, triukšmo reikalavimai kavinėms galioja ir visą parą triukšmauti negalima niekada, karantino sąlygomis irgi“, – sakė A.Bužinskas.

Gavę skundų tiek dėl triukšmo, tiek dėl karantino sąlygų pažeidimų, savivaldybės atstovai sako pirmiausia bandantys rasti dialogą su konkrečia kavine.

„Nėra lengvas laikas tiek verslui, tiek ir miestui. Bet kokiu atveju norime, kad verslas atsigautų, tik ne saugumo sąskaita, jeigu kalbėtume apie karantino sąlygas – kaip staliukai sustatyti ir visa kita. Ne visada pačios kavinės specialiai tuos staliukus ne taip susistato, yra klientai, jie susistumdo, ne visi sėdi po du. Juk jeigu giminės, gali sėdėti ir penkiese, o barmenams sunku būtų patikrinti tai“, – sakė administracijos direktoriaus pavaduotojas.

15min skaitytojo Roko A. nuotr./Žmonės S.Moniuškos skvere
15min skaitytojo Roko A. nuotr./Žmonės S.Moniuškos skvere

Pirmiausia konsultuoja

Todėl savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius su Šaulių sąjunga patruliuoja mieste, o užfiksavę galimus pažeidimus iš pradžių bando įmones konsultuoti: „Reikalavimų yra nemažai, tikrai nėra taip, kad kažkas piktybiškai juos pažeidinėtų. Tiesa, turėjome kelis atvejus, kai tam tikros vietos apsimetinėjo esančios lauko kavinėmis, nors nėra lauko kavinė, ar buvo švenčiama per naktį. Tai tokioms vietoms mes taikome sankcijas, kaip ir anksčiau taikėme.

Toms kavinėms, kurios visiškai nepaisys saugumo reikalavimų, nesilaikys atstumų ir pan., sankcijos yra nemažos – bauda juridinio asmens vadovui yra nuo 1,5 iki 6 tūkst. eurų už karantino reikalavimų pažeidimus. Baudos tikrai nemenkos, todėl gal nebūtų proporcinga iš karto tomis baudomis žmones apdalinti.“

Piktybiniai pažeidėjai vis dėlto greičiausiai privalės mokėti tokias baudas, o tai esą taps kaip atgrasymo priemonė ir kitiems, nors iš pradžių ir bandoma konsultuoti, aiškinti, parodyti, nes karantino sąlygos yra nauja ir miestui, ir verslui.

Bauda juridinio asmens vadovui yra nuo 1,5 iki 6 tūkst. eurų už karantino reikalavimų pažeidimus. Baudos tikrai nemenkos, todėl gal nebūtų proporcinga iš karto tomis baudomis žmones apdalinti.

Tačiau garsiai muziką norinčios leisti kavinės įspėjamos – karantinas leidžiamo triukšmo lygio nepadidino. Į tokius skundus ketinama reaguoti taip pat griežtai, kaip reaguota iki karantino. „Reikia suprasti, kad gal kur nors šalia bando užmigti medikas, kuris su COVID-19 krize kovoja“, – kalbėjo A.Bužinskas.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Penktadienio vakaras Vilniaus gatvėse
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Penktadienio vakaras Vilniaus gatvėse

Jis pripažįsta, kad Vilniuje yra keletas tokių vietų, dėl kurių nepasitenkinimo kasmet sulaukiama daugiausia. Tai ta pati Vilniaus gatvė, Islandijos, Savičiaus gatvės. Tiesa, pastarojoje, anot A.Bužinsko, jau pernai mėginta surasti kompromisus ir kavinių šeimininkai labai stengėsi laikytis nustatytos tvarkos, todėl situacija pagerėjusi. Dialogą bandoma užmegzti ir kitose Senamiesčio vietose.

Kaip nepavykusio išspręsti konflikto pavyzdį A.Bužinskas priminė Stoties rajone gyvavusią „Platformą“ – vakarėliai ten vyko kiaurą parą, piktindami netoliese gyvenančius žmones, kuriems vasarą teko pakentėti, išties neišsimiegoti ne vieną naktį. Tačiau nemėginant susitarti ilgaamžiškumo tikėtis irgi sunku – projektas žlugo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius