Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 08 24

Vilnius mėgina taupyti elektros energiją: pritemdė gatves ir tunelius

Vilniaus miesto gatvėse jau kurį laiką kiek tamsiau – žibintai pritemdyti, stengiamasi taupyti elektros energiją. Tačiau teigiama, kad vilniečiai to dar nepastebėjo, kadangi šviesos pakanka. Pritemdyti ir tuneliai. Ryškiai apšviestas palikti ketinama tik perėjas ir pėsčiųjų takus.
Lazdynuose tvarkant apšvietimą pažeistos daugybės medžių šaknys
Apšvietimo žibintai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Klausimą apie taupymo sumetimais mažinamą šviesos kiekį sostinėje Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdyje iškėlė Artūras Zuokas, jis klausė, kokios apimties tas mažinimas yra.

Kaip atsakydamas teigė UAB „Vilniaus apšvietimas“ direktorius Andrius Deimantas, įmonė yra suskaičiavusi, kiek taupyti galima, ir tai jau daroma.

„Pradėjome taupymą – tai yra, trumpiname apšvietimo laiką, sumažinome 20 proc. apšvietimą, kur yra modernizuotas tinklas. Žmonės to nepastebėjo, dėl suvartojimo dar nepraėjo mėnuo, negavome sąskaitų, bet žmonių akis kol kas nemato to, skambučių nesulaukiame. Mažiname intensyvumą, trumpiname laiką.

Stipriai mažiname tunelių apšvietimą. Šiuo metu Lietuvoje tunelis laikomas tuneliu, o kitose šalyse mūsų tokio ilgio tuneliai nelaikomi tuneliais. Mes juos pritemdėme, bet vizualiai tai atrodo lygiai taip pat ir užtenka tos šviesos“, – teigė A.Deimantas.

Jis teigė, kad išjungiamas apšvietimas vaikų žaidimų aikštelėse nuo 22 valandos.

Kito tarybos nario Manto Stungaičio paklaustas, ar yra galimybių dar labiau taupyti, turint omeny sparčiai augančias elektros energijos kainas, A.Deimantas teigė, kad galimybių labiau taupyti yra, bet jos būtų „pakankamai drastiškos“.

„2017-2018 metais buvo tokia tendencija atjunginėti kas antrą, kas trečią šviestuvą. Bet šiuo metu mes esame jau nemažai tinklo modernizavę ir ten, kur modernizuota, išmaniosios sistemos leidžia ne išjunginėti atskirus šviestuvus, o bendrą ruožą pritemdyti. Tada nėra juodų dėmių.

Dar norėčiau pasakyti dėl bendro mažinimo ir saugumo, tai priimtas sprendimas perėjas palikti apšviestas maksimaliai. Galbūt pėsčiųjų zonos irgi nemažintume, automobilių zoną mažintume“, – teigė A.Deimantas.

Sauliaus Žiūros nuotr./Andrius Deimantas
Sauliaus Žiūros nuotr./Andrius Deimantas

Jis neslėpė, kad didžiulis elektros energijos kainų šuolis privertė kasdien sukti galvą, kaip įmanoma sutaupyti ir mokėti už tai mažiau. Todėl skaičiuojamos valandos, svarstoma, kur pritemdyti galima labiau.

Kai kur mažinamas apšvietimas miesto mokyklų stadionuose, tačiau ne visos mokyklos su tuo sutinka, nes vyksta užsiėmimai. Kaip sako direktorius, negalima „pagal vieną kurpalių visiems vienodai padaryti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius