-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 11 24

Vilnius praskleidžia paslapties skraistę: kokia šiemet bus pagrindinė Kalėdų eglė?

Jau po kelių dienų didžiuosiuose Lietuvos miestuose nušvis Kalėdų eglės. Vilnius pastaraisiais metais saviškę laikydavo didžiausioje paslaptyje iki pat paskutinės akimirkos. Šiemet paslapčių skraistė praskleista – Kalėdų renginiams skirtoje spaudos konferencijoje papasakota, kokia bus pagrindinė šalies Kalėdų eglė.
„Kalėdos sostinėje“ programos pristatymas
„Kalėdos sostinėje“ programos pristatymas / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Iki Kalėdų dar mėnuo, bet iki pagrindinės šalies Kalėdų eglės įžiebimo Vilniaus Katedros aikštėje – vos kelios dienos.

Didžioji šventė numatoma jau šeštadienį, lapkričio 27 dieną.

Gyvo koncerto nebus

Vilniaus mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė teigė, kad pirmasis sniegas tapo tarsi artėjančių Kalėdų pranašu.

„Daug dirbome ir stengėmės, kad Kalėdų nuotaika ateitų į miestą ir galėtume švęsti kartu. Pirmasis renginys – Kalėdų eglės įžiebimas. Pats įžiebimas ir kalėdinis koncertas bus virtualus, kaip ir pernai, gyvo koncerto Katedros a. nebus, bet kviečiame žiūrėti per LRT televiziją“, – kalbėjo vicemerė.

Ji ragino visus likti namuose ir žiūrėti koncertą. Eglė džiugins iki sausio 9-osios, tad esą bus laiko pasigrožėti egle. „Apeliuojame į žmonių sąmoningumą“, – sakė vicemerė.

Koncerte žada pasirodyti garsūs Lietuvos atlikėjai: Jazzu, grupė „The Roop“, Jessica Shy ir Rokas, Donatas Montvydas, Vidas Bareikis, Jeronimas Milius ir Karina Krysko, Jurga ir grupė „Biplan“, Inga Jankauskaitė, Iglė ir Tadas, Dainotas Varnas, FC Baseball, Dominykas Vaitiekūnas, skambės naujausia Monikos Pundziūtės-Moniqué daina.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./„Kalėdos sostinėje“ programos pristatymas
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./„Kalėdos sostinėje“ programos pristatymas

Spindės veidrodžiais

O pati Kalėdų eglė bus vėl ypatinga – jos kūrėjas, dizaino autorius Dominykas Koncevičius sakė, kad šių metų idėją padiktavo snaigės.

Šventinės konstrukcijos akcentu pasirinktos snaigės ir ledo kristalai, pasižymintys unikaliomis geometrinėmis struktūromis. Šios laikinos miniatiūrinės atmosferos skulptūros, virsdamos šventinės puošybos elementais, buvo išdidintos net tūkstantį kartų – tarsi stebėtum tikrą snaigę per optinį prietaisą.

„Snaigės kristalo grožis slypi jo simetriškoje, taisyklingoje geometrijoje, visi išsišakojimai sudaro 60 arba 120 laipsnių kampą. Įdomu ir tai, jog visos snaigės – skirtingos.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./„Kalėdos sostinėje“ programos pristatymas
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./„Kalėdos sostinėje“ programos pristatymas

Pagrindinė sostinės eglė dekoruota 96-iomis įvairaus dydžio ir skirtingų raštų šviečiančių snaigių dekoracijomis, kiek atitolusiomis nuo pagrindinės konstrukcijos“, – sako projekto autorius, įmonės „Švenčių studija“ dizaineris Dominykas Koncevičius.

Įspūdingos Kalėdų eglės viršūnę puošia 6 metrų skersmens žvaigždė. Eglutės pagrindą sudaro baltos šakos ir veidrodiniai paviršiai, o sniego žėrėjimo efektą kuria eglę gaubianti girliandų skraistė.

„Ledą simbolizuojantys veidrodžių fragmentai atspindi dekoracijas, lemputes ir supančios aplinkos siluetus – pastatus, žmones, dangas. Tai kuria momentinį stebuklą – šviesų, spalvų bei formų žaismę. Bendras veidrodžių paviršiaus plotas – 200 kv. m“, – pasakoja projekto autorius.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Dominykas Koncevičius
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Dominykas Koncevičius

Grįžta pasaka, mugė

Šiemet vėl grįžta kalėdinė pasaka, nuo pirmosios Kalėdų dienos ant Katedros lauks „Kalėdinė giesmė“. Anot E.Tamošiūnaitės, ir tuomet reikėtų nepamiršti saugumo – esą pasaka bus matoma ir iš toliau.

Kalėdinis miestelis irgi grįžta, tik jis išdėstytas po visą miestą – dovanų bus Katedros aikštėje, skanėstų bus Odminių skvere, V.Kudirkos, Lukiškių aikštėse.

Parengtas ir kalėdinis maršrutas po miestą „Paragauk kalėdinio Vilniaus“.

„Kad Kalėdos būtų jaukios, malonios širdžiai, stengiamės išpuošti miestą – gatves, skverus, Lukiškių ir kitas aikštes gražiomis girliandomis. Mieste turėtų būti tikrai jauku, kad galėtume pasivaikščioti po kalėdinį Vilnių.

Nepamiršome ir aktyvių pramogų, tai čiuožykla prie Baltojo tilto, ji patobulinta, leis mėgautis čiuožimu bet kokiu oru, nes po stogu pramogautojams bus jaukiau“, – pasakojo vicemerė.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./„Kalėdos sostinėje“ programos pristatymas
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./„Kalėdos sostinėje“ programos pristatymas

Šventiškai bus išpuoštos Katedros ir Rotušės aikštės, Odminių skveras, Reformatų skveras, Pilies skveras, Bernardinų sodas, S. Moniuškos skveras, S. Gedos skveras, Šypsenų alėja, Markučių parko takas, Sapiegų parkas, Trakų Vokės dvaras, Geležinio Vilko tiltas, Geležinio Vilko g. pėsčiųjų tiltas, Vakarinio aplinkkelio, Narbuto, Drujos g. ir Vingio parko pėsčiųjų tiltai, Vingio parko įėjimas nuo M.K.Čiurlionio gatvės. Naujomis spalvomis nušvis ir Lukiškių aikštė.

Gruodžio 4 d. Rotušės a. šurmuliuos jau 19-oji tarptautinė Kalėdų labdaros mugė, kuri nuo 11 val. visus suburs geriems darbams.

Vilniaus kultūros centro vadovas Paulius Jurgutis sakė, kad šiemet plečiamas kalėdinių papuošimų konkursas „Kuriu kalėdinę nuotaiką Vilniuje“, raginama puošti ne tik vitrinas, bet ir skverus, gatves, tik prašoma, kad papuošimai būtų tvarių medžiagų.

Eglė kainuos beveik 89 tūkst. eurų, palyginti su pernai keliais tūkstančiais pigesnė. Visas kalėdinių renginių biudžetas 280 tūkst. eurų, gatvių apšvietimui numatyta dar 179 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius